Teraz czytasz...
Jak zrobić omlet?

Jak zrobić omlet?

Agnieszka Gotówka
puszysty omlet ze szczypiorkiem i listkami szpinaku

Jak zrobić omlet, by był puszysty i pożywny? Jaka jest historia tego dania? I dlaczego warto włączyć go do jadłospisu całej rodziny? Przeczytajcie! 

Jak zrobić omlet krok po kroku?

Zanim jednak napiszemy, jak zrobić omleta z jajka, przedstawimy jego krótką historię. Otóż za jego ojców uważają się Francuzi, dla których ten puszysty placek to ich narodowe dobro. Znad Sekwany zresztą do Polski przywiozła go królowa Marysieńka, córka francuskiego markiza Henriego Alberta de La Grange d’Arquien i Franciszki de la Châtre, żona Jana III Sobieskiego.

Tyle wiedzy wystarczy, bo znacznie istotniejsze jest jak przygotować to jajeczne danie. I choć wydaje się, że to dziecinnie proste, zrobić omlet rumiany na zewnątrz i puszysty wewnątrz to kulinarna sztuka, która nie każdemu wychodzi.

→ Zobacz, jak zrobić pastę jajeczną

Omlety. Jak zrobić?

Podstawowym składnikiem na omlet są jajka (najlepiej jajka ekologiczne). Nic szczególnego, powiecie. Ale diabeł tkwi w szczegółach, bo kluczem do sukcesu jest zrobienie puszystej jajecznej masy.

Dawniej jajka ubijano ręcznie za pomocą widelca, później trzepaczki. Dziś najczęściej wykorzystuje się do tego celu blender, który nieco skraca nam cały proces. W podstawowym przepisie wystarczy jeszcze dodać szczyptę soli oraz łyżkę mleka (ewentualnie wody) i chciałoby się powiedzieć gotowe. Zanim jednak przyjdzie nam rozkoszować się smacznym śniadaniem, trzeba masę jajeczną usmażyć. A to jedno z trudniejszych kulinarnych wyzwań, któremu poddawani są profesjonalni kucharze.

Cała sztuka polega na tym, by jajka odpowiednio się ścięły, a omlet miał jasnozłoty kolor, był sprężysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Nie może się też rozpaść.

Francuzi dopracowali w szczegółach proces smażenia omletów. Po pierwsze – dobra patelnia, najlepiej o nieprzywierającej powłoce, np. pokryta teflonem. Bez tego naczynia nie ma co marzyć o puszystym placku. Po drugie – tłuszcz (idealnym wyborem jest łyżka masła klarowanego lub oliwy). I po trzecie – spokój i opanowanie.

→ Przeczytaj również: Warzywa i owoce. Jak zwiększyć ich udział w diecie?

Wylana na patelnię masa jajeczna potrzebuje kilku minut, by odpowiednio się usmażyć. Nie można jej mieszać ani odwracać, a jedynie delikatnie poruszać patelnią. To też odpowiedni moment na dodatnie do masy posiekanych ziół, np. szczypiorku, oraz pomidorków koktajlowych.

mężczyzna przygotowuje śniadanie omlet
Wbrew pozorom nie każdy wie, jak zrobić omlety

Cały proces przygotowania omleta nie trwa dłużej niż 10-15 minut. A co zyskujemy?

Zdrową i pożywną potrawę

– deklaruje psychodietetyk Małgorzata Talaga-Duma. I dodaje:

Według aktualnych badań, jaja należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Są bogatym źródłem białka, wielu witamin (A, B, D i E) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, miedź czy cynk).  W skład jajka wchodzą też kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6.

Wartości odżywczych daniu mogą nadać też dodatki. Omlet na słodko można podać z twarożkiem lub owocami. Bardzo dobry jest też omlet  z warzywami, np. papryką, cebulą, szpinakiem, suszonymi pomidorami lub fetą albo mozzarellą.

A jeśli zależy nam, by danie było bardziej pożywne, możemy do masy jajecznej dodać mąkę pełnoziarnistą lub owsianą (uzyskaną ze zmiksowanych płatków owsianych lub bezglutenowych)

– podpowiada Małgorzata Talaga-Duma.

Przepis na omlet na słodko

Trudno tu wskazać jeden przepis. Omlet może być bowiem przygotowany w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Przygotowaliśmy zatem kilka sprawdzonych podpowiedzi. Są to przepisy, które można potraktować jako inspirację. Składniki na omlet są z kolei łatwo dostępne i sezonowe.

Omlet: przepis

Polecamy też zrobić omlet ze szpinakiem i fetą, choć tak naprawdę do jajecznej masy każdy może dodać to, co najbardziej lubi. I to właśnie jest w tym daniu najlepsze: niby jedna potrawa, a daje tysiące możliwości!

Jak się robi omlet na świecie?

Podróżując po świecie, możecie spotkać różne wariacje na temat tego dania. W Anglii popularny jest dutch baby, czyli omlet z piekarnika. Jego cechą charakterystyczną są wywinięte ku górze brzegi. Z kolei w Hiszpanii masę jajeczną wylewa się podsmażane na patelni cienkie plasterki ziemniaków, a gotowe danie kroi się na trójkątne kawałki.

Omletu pozazdrościli Francuzom Włosi i przygotowali swoją propozycję tego dania. Od oryginału różni się sposobem przygotowania i ilością składników, którymi jest wypełniona po brzegi. Łączy się je z masą jajeczną i wylewa na rozgrzaną patelnię. Gotowe danie podaje się w całości i obficie posypuje świeżymi ziołami.

Omlet nie musi być jednak tylko wytrawny. Doskonale smakuje też na słodko, czego dowodzi tradycyjny austriacki przysmak. Kaiserschmarrn, bo o nim mowa, według legendy po raz pierwszy miało zostać przygotowane dla uwielbiającego słodycze Franciszka Józefa I. Cesarz od razu pokochał puszysty placek przygotowany z ubitych białek połączonych z żółtkami, mlekiem i mąką oraz z dodatkiem rodzynek i migdałów.

To co wyróżnia omlet cesarski od tradycyjnej wersji, to sposób podania: kaiserschmarrn zaraz po usmażeniu jest rwany widelcem na kawałki, następnie dosmażany i serwowany obficie posypany cukrem pudrem i cynamonem.

Artykuł pierwotnie ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera, którzy możecie zamówić w prenumeracie lub odebrać w najlepszych sklepach z ekologiczną żywnością. Nasz magazyn możecie również przeczytać on line.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.