Śniadania na słodko lubi chyba większość z nas. Są lekkie, smaczne i pozytywnie nastrajają na cały dzień. Stąd nasza dzisiejsza propozycja – omlet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową z nasionami chia. Przepis pochodzi z książki Elżbiety Przygockiej „Ułóż sobie zdrowie”, najnowszej propozycji Wydawnictwa Gaj.
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g serka wiejskiego lekkiego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 3 łyżki konfitury śliwkowej z nasionami chia
Tak przygotowany omlet zawiera ok. 400 kcal i jest zbilansowane. Proporcje rozpisane na jedną osobę.
Nagrzej piekarnik do 170°C. Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
Wylej i rozsmaruj na rozgrzaną patelnię z olejem i zapiekaj pół minuty, a następnie przełóż patelnię z omletem do piekarnika na ok. 10 minut.
Omlet podaj z serkiem wiejskim i konfiturą.
Konfitura śliwkowa z nasionami chia [przepis]
- 1/2 kg śliwek węgierek
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki nasion chia
Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do rondla lub na patelnię z grubym dnem, podlej odrobiną wody (opcjonalnie) i smaż na wolnym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a następnie nabiorą konsystencji konfitury. Pod koniec smażenia dodaj ksylitol. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do kilku dni.

„Ułóż sobie zdrowie”. Książka dla każdego
Przepis na olet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową pochodzi z najnowszej książki Wydawnictwa Gaj, „Ułóż sobie zdrowie” Eweliny Przygockiej. Publikacja zawiera aż 270 przepisów oraz mnóstwo wiedzy z zakresu zdrowia i właściwego odżywiania. A wszystko to w zrozumiałej i przystępnej formie.
Mając pod ręką książkę Ułóż sobie zdrowie (dostępna w naszym sklepie), bez problemu rozpiszesz odpowiednio zbilansowany plan żywieniowy na określoną liczbę kalorii. Nic niczego ci nie narzuca. Sam wybierasz posiłki, na które masz ochotę.