Omlet to dla Francuzów to samo, co dla nas jajecznica. Ktoś powie, że oba dania niewiele różni, bo ich głównym składnikiem są jajka. Na tym jednak podobieństwa się kończą i zaczyna się… wyjątkowy smak! Podpowiadamy, jak zrobić omlety, by były puszyste i dzielimy się sprawdzonymi przepisami.
Omlet. Jaka jest jego historia?
Za ojców omletów uważają się Francuzi. Puszysty placek to ich narodowe dobro. Znad Sekwany zresztą do Polski przywiozła go królowa Marysieńka, córka francuskiego markiza Henriego Alberta de La Grange d’Arquien i Franciszki de la Châtre, żona Jana III Sobieskiego.
Choć wydaje się, że przygotowanie tego jajecznego dania jest dziecinnie proste, zrobienie omleta rumianego na zewnątrz i puszystego wewnątrz to kulinarna sztuka, która nie każdemu wychodzi.
Podstawowym składnikiem na omlet są jajka (przeczytaj, dlaczego jajka ekologiczne to najlepszy wybór). Nic szczególnego, powiecie. Ale diabeł tkwi w szczegółach, bo kluczem do sukcesu jest zrobienie puszystej jajecznej masy.
Dawniej jajka ubijano ręcznie za pomocą widelca, później trzepaczki. Dziś najczęściej wykorzystuje się do tego celu blender, który nieco skraca nam cały proces. W podstawowym przepisie wystarczy jeszcze dodać szczyptę soli oraz łyżkę mleka (ewentualnie wody) i chciałoby się powiedzieć gotowe. Zanim jednak przyjdzie nam rozkoszować się smacznym śniadaniem, trzeba masę jajeczną usmażyć. A to jedno z trudniejszych kulinarnych wyzwań, któremu poddawani są profesjonalni kucharze.
Cała sztuka polega na tym, by jajka odpowiednio się ścięły, a omlet miał jasnozłoty kolor, był sprężysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Nie może się też rozpaść.
Jak zrobić omlet?
Francuzi dopracowali w szczegółach proces smażenia omletów. Po pierwsze – dobra patelnia, najlepiej o nieprzywierającej powłoce, np. pokryta teflonem. Bez tego naczynia nie ma co marzyć o puszystym placku. Po drugie – tłuszcz (idealnym wyborem jest łyżka masła klarowanego lub oliwy). I po trzecie – spokój i opanowanie.
Wylana na patelnię masa jajeczna potrzebuje kilku minut, by odpowiednio się usmażyć. Nie można jej mieszać ani odwracać, a jedynie delikatnie poruszać patelnią. To też odpowiedni moment na dodatnie do masy posiekanych ziół, np. szczypiorku, oraz pomidorków koktajlowych.

Cały proces przygotowania omleta nie trwa dłużej niż 10-15 minut. A co zyskujemy? – Zdrową i pożywną potrawę – deklaruje psychodietetyk Małgorzata Talaga-Duma. I dodaje: – Według aktualnych badań, jaja należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Są bogatym źródłem białka, wielu witamin (A, B, D i E) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, miedź czy cynk). W skład jajka wchodzą też kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6.
Wartości odżywczych daniu mogą nadać też dodatki. – Omlet na słodko można podać z twarożkiem lub owocami. Bardzo dobry jest też omlet z warzywami, np. papryką, cebulą, szpinakiem, suszonymi pomidorami lub fetą albo mozzarellą. A jeśli zależy nam, by danie było bardziej pożywne, możemy do masy jajecznej dodać mąkę pełnoziarnistą lub owsianą (uzyskaną ze zmiksowanych płatków owsianych lub bezglutenowych) – podpowiada Małgorzata Talaga-Duma.
Omlet – przepis na słodko i słono
Trudno tu wskazać jeden przepis. Omlet może być bowiem przygotowany w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Przygotowaliśmy zatem kilka sprawdzonych podpowiedzi. Są to przepisy, które można potraktować jako inspirację. Składniki na omlet są z kolei łatwo dostępne i sezonowe.
Skorzystaj z naszego przepisu na przepyszne danie na słodko. Taki deser zasmakuje każdemu!

Omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami [przepis]
Składniki
- 5 jajek
- ½ szklanki cukru pudru lub ksylitolu
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g mąki pszennej
Krem
- 250 ml śmietanki słodkiej 36 proc.
- 1 serek mascarpone 250 g
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 słoik lub puszka brzoskwiń w syropie
- maliny świeże lub mrożone
- drobinki czekolady gorzkiej
Przygotowanie
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
- Żółtka utrzyj na puch z cukrem.
- Do ubitych żółtek dodaj pianę z białek i wymieszaj.
- Dodaj obie mąki i krótko ubijaj.
- Na papierze do pieczenia narysuj jednakowe koła.
- Wyłóż na nie masę (porcje nakładaj łyżką).
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 min w temp. 170°C.
- Od razu po upieczeniu lekko zegnij koła i układaj jeden przy drugim. Zostaw do ostudzenia.
- Śmietanę wymieszaj z serkiem i cukrem waniliowym. Ucieraj, aż masa zgęstnieje. Nakładaj ją na upieczone biszkopty.
- Odsącz brzoskwinie z syropu, pokrój w cienkie plastry.
- Układaj na bitej śmietanie.
- Ułóż maliny i posyp drobinkami czekolady.
Polecamy również omlet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową z nasionami chia, omlet pieczony z ziemniaków oraz omlet z bocznikami, warzywami i koperkiem.
Jak się robi omlet na świecie?
Podróżując po świecie, możecie spotkać różne wariacje na temat omletów. W Anglii popularny jest dutch baby, czyli omlet z piekarnika. Jego cechą charakterystyczną są wywinięte ku górze brzegi. Z kolei w Hiszpanii masę jajeczną wylewa się podsmażane na patelni cienkie plasterki ziemniaków, a gotowe danie kroi się na trójkątne kawałki.
Omletu pozazdrościli Francuzom Włosi i przygotowali swoją propozycję tego dania. Od oryginału różni się sposobem przygotowania i ilością składników, którymi jest wypełniona po brzegi. Łączy się je z masą jajeczną i wylewa na rozgrzaną patelnię. Gotowe danie podaje się w całości i obficie posypuje świeżymi ziołami.
Omlet nie musi być jednak tylko wytrawny. Doskonale smakuje też na słodko, czego dowodzi tradycyjny austriacki przysmak. Kaiserschmarrn, bo o nim mowa, według legendy po raz pierwszy miało zostać przygotowane dla uwielbiającego słodycze Franciszka Józefa I. Cesarz od razu pokochał puszysty placek przygotowany z ubitych białek połączonych z żółtkami, mlekiem i mąką oraz z dodatkiem rodzynek i migdałów.
To co wyróżnia omlet cesarski od tradycyjnej wersji, to sposób podania: kaiserschmarrn zaraz po usmażeniu jest rwany widelcem na kawałki, następnie dosmażany i serwowany obficie posypany cukrem pudrem i cynamonem.
Wiosna to idealny moment, by wzbogacić swój poranny jadłospis o omlet. Szczypiorek, koperek, natka pietruszki czy czosnek niedźwiedzi to tylko niektóre z dodatków, które już za moment będą obficie rosły i miały największą wartość odżywczą. Warto to wykorzystać. Na zdrowie!
Artykuł pierwotnie ukazał się w drukowanym numerze Biokuriera, którzy możecie zamówić w prenumeracie lub odebrać w najlepszych sklepach z ekologiczną żywnością. Nasz magazyn możecie również przeczytać on line.