Teraz czytasz...
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni [przepis]

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni [przepis]

Avatar photo

Jeśli szukasz inspiracji na pożywne i smaczne śniadanie, dobrze trafiłeś. Dziś u nas przepis na owsiankę z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni. 

Taka owsianka to danie idealne dla dzieci, świetne dla dorosłych przed ciężkim dniem w pracy. Może być też propozycją na śniadanie dla osób, których problemem jest nietolerancja laktozy. Spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni w 4 krokach

  1. Jabłko pokrój na kawałki, rozgrzej w garnku olej i wrzuć jabłko, dodaj do niego syrop klonowy lub cukier i smaż, cały czas mieszając, aż jabłko będzie skarmelizowane. Gdy już będzie miękkie, odłóż kilka kawałków do dekoracji.
  2. Wsyp na jabłka płatki owsiane, pestki dyni, cynamon, dodaj banana podzielonego na kawałki.
  3. Zalej całość wodą i gotuj do miękkości.
  4. Wyłóż do miseczek, udekoruj jabłkami i syropem klonowym.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.

 

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.