Jeśli szukasz inspiracji na pożywne i smaczne śniadanie, dobrze trafiłeś. Dziś u nas przepis na owsiankę z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni.
Taka owsianka to danie idealne dla dzieci, świetne dla dorosłych przed ciężkim dniem w pracy. Może być też propozycją na śniadanie dla osób, których problemem jest nietolerancja laktozy. Spróbujcie!
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- woda
- syrop klonowy
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni w 4 krokach
- Jabłko pokrój na kawałki, rozgrzej w garnku olej i wrzuć jabłko, dodaj do niego syrop klonowy lub cukier i smaż, cały czas mieszając, aż jabłko będzie skarmelizowane. Gdy już będzie miękkie, odłóż kilka kawałków do dekoracji.
- Wsyp na jabłka płatki owsiane, pestki dyni, cynamon, dodaj banana podzielonego na kawałki.
- Zalej całość wodą i gotuj do miękkości.
- Wyłóż do miseczek, udekoruj jabłkami i syropem klonowym.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.