Teraz czytasz...
Tofu – co to jest i jak wykorzystać w kuchni

Tofu – co to jest i jak wykorzystać w kuchni

Tofu to wegański odpowiednik sera. Łączy bogactwo protein z kuchenną uniwersalnością i łatwością wykorzystania. Tofu można smażyć, gotować i zapiekać. Doskonale sprawdza się i smakuje w sałatkach, zapiekankach i deserach… Warto poznać jego naturę i na stałe ugościć w kuchni.

Czym jest tofu?

To rodzaj twarogu, z tym że do jego wytwarzania nie potrzebujemy mleka. Powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego (otrzymywanego w wyniku obróbki fasoli sojowej odpowiednich odmian). Dowiedz się więcej na temat właściwości odżywczych soi

Na rynku dostępnych jest kilka odmian tofu:

  • świeże
  • w sosie własnym,
  • wędzone
  • suszone.

Obecnie jest podstawowym składnikiem w kuchniach chińskich, japońskich, koreańskich, indonezyjskich i wietnamskich. Renesans popularności przeżywa dzięki temu, że w wegańskiej (ale także fleksitariańskiej) diecie sprawdza się jako zamiennik mięsa i nabiału. Sprawdza się np. w roślinnych burgerach, ale na jego bazie można też przygotować wegański sernik.

Bezsernik z czekoladą

Sprawdź przepis na domowe tofu

Właściwości odżywcze

To dobre źródło:

Zobacz także


  • pełnowartościowego białka,
  • roślinnych tłuszczów nienasyconych,
  • składników mineralnych
  • witamin (z grupy B, wit. E, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, sodu, choliny).

Warto zwrócić uwagę na to, że 100 g zaspokaja:

  •  53% dziennego zapotrzebowania na wapń
  • 51%  dziennego zapotrzebowania na magnez
  • 42% dziennego zapotrzebowania na miedź

Jest niskokaloryczne (ok 100 kcal w 100g) i wolne od cholesterolu.

Badania naukowe wskazują, że spożywanie tofu może pomóc zniwelować negatywne skutki menopauzy. Tutaj przeczytasz więcej na ten temat: Naturalne sposoby na menopauzę

Tofu a alergie

Wadą produktu  może być wysoki poziom alergenów (białko sojowe), dlatego trzeba stopniowo i rozważnie wprowadzać je do rodzinnego menu.

Jakość

Dobrej jakości surowe tofu:

  • ma kolor biały,
  • brak mu smaku i zapachu.
  • jest bardzo elastyczne i sprężyste w dotyku.

Jak wykorzystać w kuchni?

Niezwykle łatwo pochłania kolory, smaki i zapachy łączonych z nim produktów, co sprzyja wykorzystywaniu go do dań zarówno słodkich, kwaśnych, jak i słonych.

Jest:

  • dobrym spoiwem do pieczeni,
  • chrupiącym i miękkim dodatkiem do lasagne,
  • w formie zamarynowanej i podsmażonej – smakowitym dodatkiem do innych dań
  • smakuje  „na surowo”.

Unijne logo żywności ekologicznej

Jak poznać tofu ekologiczne?

Szukaj na opakowaniu unijnego logo żywności ekologicznej, które gwarantuje, że produkt posiada certyfikat ekologiczny. Co gwarantuje taki certyfikat?

Gdzie kupić tofu?

Obecnie taki zakup nie stanowi większego problemu. Znajdziemy je w pobliskim ekosklepie, ale także w supermarketach.

Przepis na domowe tofu

Składniki (na porcję 280 g)

Domowe tofu
Domowe tofu

Sposób przygotowania:

  1. Soję namoczyć przez noc.
  2. Odcedzić, opłukać, dodać do niej ½ litra wody i zmielić na gładką masę.
  3. Pozostałą wodę zagotować i wrzucić do niej rozdrobnioną soję. Ponownie zagotować, wyłączyć gaz i odstawić na 5 minut.
  4. Zagotować ponownie i gotować przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając na podnoszącą się pianę.
  5. Odcedzić przez gazę do miski (odciekający płyn to mleko sojowe).
  6. Mleko podgrzać do temperatury 80°C, zdjąć z ognia, dodać ocet jabłkowy i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach powinny się oddzielić skrzepy serowe i jasna serwatka. Zostawić do ostudzenia.
  7. Odcedzić przez szmatkę i uformować ser.

Autorami przepisu są J.M. Litwińscy

Przepisy kulinarne

Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem tofu:

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.