Tofu to wegański odpowiednik sera. Łączy bogactwo protein z kuchenną uniwersalnością i łatwością wykorzystania. Tofu można smażyć, gotować i zapiekać. Doskonale sprawdza się i smakuje w sałatkach, zapiekankach i deserach… Warto poznać jego naturę i na stałe ugościć w kuchni.
Czym jest tofu?
To rodzaj twarogu, z tym że do jego wytwarzania nie potrzebujemy mleka. Powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego (otrzymywanego w wyniku obróbki fasoli sojowej odpowiednich odmian). Dowiedz się więcej na temat właściwości odżywczych soi
Na rynku dostępnych jest kilka odmian tofu:
- świeże
- w sosie własnym,
- wędzone
- suszone.
Obecnie jest podstawowym składnikiem w kuchniach chińskich, japońskich, koreańskich, indonezyjskich i wietnamskich. Renesans popularności przeżywa dzięki temu, że w wegańskiej (ale także fleksitariańskiej) diecie sprawdza się jako zamiennik mięsa i nabiału. Sprawdza się np. w roślinnych burgerach, ale na jego bazie można też przygotować wegański sernik.
Sprawdź przepis na domowe tofu
Właściwości odżywcze
To dobre źródło:
- pełnowartościowego białka,
- roślinnych tłuszczów nienasyconych,
- składników mineralnych
- witamin (z grupy B, wit. E, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, sodu, choliny).
Warto zwrócić uwagę na to, że 100 g zaspokaja:
- 53% dziennego zapotrzebowania na wapń
- 51% dziennego zapotrzebowania na magnez
- 42% dziennego zapotrzebowania na miedź
Jest niskokaloryczne (ok 100 kcal w 100g) i wolne od cholesterolu.
Badania naukowe wskazują, że spożywanie tofu może pomóc zniwelować negatywne skutki menopauzy. Tutaj przeczytasz więcej na ten temat: Naturalne sposoby na menopauzę
Tofu a alergie
Wadą produktu może być wysoki poziom alergenów (białko sojowe), dlatego trzeba stopniowo i rozważnie wprowadzać je do rodzinnego menu.
Jakość
Dobrej jakości surowe tofu:
- ma kolor biały,
- brak mu smaku i zapachu.
- jest bardzo elastyczne i sprężyste w dotyku.
Jak wykorzystać w kuchni?
Niezwykle łatwo pochłania kolory, smaki i zapachy łączonych z nim produktów, co sprzyja wykorzystywaniu go do dań zarówno słodkich, kwaśnych, jak i słonych.
Jest:
- dobrym spoiwem do pieczeni,
- chrupiącym i miękkim dodatkiem do lasagne,
- w formie zamarynowanej i podsmażonej – smakowitym dodatkiem do innych dań
- smakuje „na surowo”.
Jak poznać tofu ekologiczne?
Szukaj na opakowaniu unijnego logo żywności ekologicznej, które gwarantuje, że produkt posiada certyfikat ekologiczny. Co gwarantuje taki certyfikat?
Gdzie kupić tofu?
Obecnie taki zakup nie stanowi większego problemu. Znajdziemy je w pobliskim ekosklepie, ale także w supermarketach.
Przepis na domowe tofu
Składniki (na porcję 280 g)
- 250 g soi
- 2 litry wody + woda do moczenia
- ok. 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego (kliknij aby zobaczyć jak zrobić go samodzielnie)
Sposób przygotowania:
- Soję namoczyć przez noc.
- Odcedzić, opłukać, dodać do niej ½ litra wody i zmielić na gładką masę.
- Pozostałą wodę zagotować i wrzucić do niej rozdrobnioną soję. Ponownie zagotować, wyłączyć gaz i odstawić na 5 minut.
- Zagotować ponownie i gotować przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu i uważając na podnoszącą się pianę.
- Odcedzić przez gazę do miski (odciekający płyn to mleko sojowe).
- Mleko podgrzać do temperatury 80°C, zdjąć z ognia, dodać ocet jabłkowy i dokładnie wymieszać. Po kilku minutach powinny się oddzielić skrzepy serowe i jasna serwatka. Zostawić do ostudzenia.
- Odcedzić przez szmatkę i uformować ser.
Autorami przepisu są J.M. Litwińscy
Przepisy kulinarne
Sprawdź nasze przepisy z wykorzystaniem tofu: