Teraz czytasz...
Tofu a’la ryba w galarecie [przepis]

Tofu a’la ryba w galarecie [przepis]

Tofu a’la ryba w galarecie  do złudzenia przypomina wspomniane wcześniej danie, ale nie trzeba wykorzystywać do niego ryby. Jak je przygotować, podpowiada Edyta Stępczyńska, autorka „Wegańskiej Kuchni Polskiej”.

Składniki:

  • 1 tofu naturalne (180 g)
  • kilka łyżek sosu sojowego

Tofu rozpakuj i pokrój na 6 plastrów (wzdłuż długiego boku, ok. 0,5 cm), włóż je do miski i zalej sosem sojowym, odstaw.

  • 1 glon nori do sushi
  • 1-2 łyżki oleju

Gdy tofu wchłonie trochę sosu sojowego, przekrój glona nożyczkami na trzy paski wzdłuż i każdego przekrój na pół. Zawiń w nie tofu (przez środek) i usmaż krótko na rozgrzanym oleju. Zdejmij tofu na talerz.

Tofu a la ryba w galarecie. Jak to zrobić?

Przygotuj galaretkę:

  • 1 marchewka
  • 2 szkl. wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • odrobina lubczyku
  • 1 liść laurowy
  • ziarenko ziela angielskiego
  • płaska łyżeczka agar-agar

Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry, ugotują z przyprawami i solą. Gdy będzie miękka, wsyp agar i dobrze go rozmieszaj trzepaczką, gotuj przez minutę.

Na głębszym półmisku rozłóż tofu i zalej je galaretką. Odstaw do ostygnięcia.

Książka Wegańska Kuchnia Polska Edyty Stępczyńskiej

Przepis pochodzi z książki Edyty Stępczyńskiej „Wegańska Kuchnia Polska” wydanej pod naszym patronatem.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.