Tofu a’la ryba w galarecie do złudzenia przypomina wspomniane wcześniej danie, ale nie trzeba wykorzystywać do niego ryby. Jak je przygotować, podpowiada Edyta Stępczyńska, autorka „Wegańskiej Kuchni Polskiej”.
Składniki:
- 1 tofu naturalne (180 g)
- kilka łyżek sosu sojowego
Tofu rozpakuj i pokrój na 6 plastrów (wzdłuż długiego boku, ok. 0,5 cm), włóż je do miski i zalej sosem sojowym, odstaw.
- 1 glon nori do sushi
- 1-2 łyżki oleju
Gdy tofu wchłonie trochę sosu sojowego, przekrój glona nożyczkami na trzy paski wzdłuż i każdego przekrój na pół. Zawiń w nie tofu (przez środek) i usmaż krótko na rozgrzanym oleju. Zdejmij tofu na talerz.
Tofu a la ryba w galarecie. Jak to zrobić?
Przygotuj galaretkę:
- 1 marchewka
- 2 szkl. wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- odrobina lubczyku
- 1 liść laurowy
- ziarenko ziela angielskiego
- płaska łyżeczka agar-agar
Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry, ugotują z przyprawami i solą. Gdy będzie miękka, wsyp agar i dobrze go rozmieszaj trzepaczką, gotuj przez minutę.
Na głębszym półmisku rozłóż tofu i zalej je galaretką. Odstaw do ostygnięcia.
Przepis pochodzi z książki Edyty Stępczyńskiej „Wegańska Kuchnia Polska” wydanej pod naszym patronatem.