Torcik amarantusowy jest Idealny, by uczcić urodziny lub imieniny ukochanej osoby lub ugościć nim bliskich. Zawiera zdrowe i wartościowe składniki, a przy tym bardzo dobrze smakuje.
O amarantusie
Amarantus (nazywany też szarłatem) to bardzo zdrowe, bezglutenowe ziarno, które pochodzi z Ameryki, ale można je uprawiać także w Polsce. Jednym z jego najważniejszych składników jest skwalen (cenny tłuszcz), ale ma też dużo białka, błonnika i witamin. Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotne amarantusa.
Jak przygotować torcik amarantusowy?
Składniki:
- pół szklanki mąki amarantusowej
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- łyżka oleju kokosowego
- 1/2 jogurtu roślinnego
Sposób przygotowania
Składniki suche łączymy w jednej misce. Banana rozgniatamy widelcem w drugiej misce, polewamy syropem z agawy i dodajemy olej kokosowy oraz jogurt roślinny, np. sojowy. Składniki łączymy, dopiero wówczas dodajemy trochę octu jabłkowego. Piekarnik rozgrzewamy do 200°. Ciasto wlewamy do żaroodpornego naczynia o średnicy ok. 15 cm. Pieczemy 25 minut.
Bezglutenowy budyń czekoladowy
Pół gotowego opakowania budyniu rozrabiamy w 50 ml napoju ryżowego, a 200 ml gotujemy. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na paczce. W momencie studzenia dodajemy jeszcze poł łyzeczki agar agaru i mieszamy. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto dekorujemy budyniem i owocami. Po ok godzinie od schłodzenia podajemy .