Teraz czytasz...
Syrop z agawy – właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Syrop z agawy – właściwości i zastosowanie

Syrop z agawy reklamowany jest jako zdrowy zamiennik cukru. Ma złoty kolor i konsystencję podobną do miodu. Do czego można go wykorzystać? Jakie składniki zawiera? I czy faktycznie jest lepszy od biały kryształków? 

Syrop z agawy: skład

Syrop z agawy jest wymieniany wraz z

jako zamiennik cukru. I rzeczywiście: jest bardzo słodki i ma niższy indeks glikemiczny (mieści się w zakresie 15-30). Jest źródłem węglowodanów, jednak wbrew temu, co się o nim mówi, zawiera niewiele witamin i minerałów, które zostały utracone w procesie produkcji.

W syropie z agawy jest też dużo fruktozy, która spożywana w nadmiarze przyczynia się do rozwoju otyłości, insulinooporności oraz chorób układu krążenia.

Pozorna zaletą syropu z agawy jest obecność w nim inuliny, rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, która wspiera rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. A dlaczego pozorną? Po przetworzeniu na potrzeby konsumentów, niewiele jej zostaje w słodkim syropie…

Czy syrop z agawy jest zdrowy?

W warunkach naturalnych tak, jednak wszystko, co w nim najcenniejsze, traci w procesie rafinacji. Produktem finalnym jest więc cukier w płynie, który ze zdrowym zamiennikiem cukru niewiele ma wspólnego. Jego plusem jest stosunkowo niski indeks glikemiczny oraz to, że jest słodszy niż cukier więc możemy wykorzystywać go mniej.

naleśniki z bananem i syropem z agawy

Jak powstaje syrop z agawy?

Tradycyjne metody pozyskiwania syropu z agawy, które pozwalają na zachowanie w nim cennych składników, są czasochłonne i nieopłacalne. Produkt uzyskuje się więc szybko i jak najniższym kosztem.

Syrop z agawy produkowany jest głównie we wschodnim i centralnym Meksyku (albo w Afryce Południowej), gdzie na wulkanicznych glebach rośnie Agave tequilana oraz Agave salmiana. Powstaje z przefiltrowanego i podgrzanego soku roślin, które mają pomiędzy 7 a 10 lat.

Można też uzyskać go bez podgrzewania w opatentowanym w Stanach Zjednoczonych procesie z użyciem enzymów z kropidlaka czarnego.

Do czego używać?

A do czego używać syrop z agawy? Jest odpowiedni do

  • wypieków,
  • deserów
  • napojów (dobrze rozpuszcza się w wodzie).

Można go też używać jako polewę do lodów, gofrów i naleśników.

Zobacz także

bluszczyk kurdybanek

Syrop z agawy. Kaloryczność i indeks glikemiczny

Pamiętajmy jednak, że to produkt kaloryczny (310 kcal w 100g) i trzeba po niego sięgać rozsądnie.

Indeks glikemiczny (IG) syropu z agawy: 15-30

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.