Syrop z agawy – słodycz z niskim indeksem…

blank


O syropie z agawy dowiadujemy się najczęściej, gdy zaczynamy szukać naturalnych zamienników białego cukru. Zajmuje on ważne miejsce pośród takich alternatywnych źródeł słodyczy jak stewia, syrop klonowy, miód, melasa, syrop kukurydziany, lukrecja, ksylitol (cukier brzozowy), słód jęczmienny.

Syrop z agawy produkowany jest głównie we wschodnim i centralnym Meksyku (albo w Afryce Południowej), gdzie na wulkanicznych glebach rośnie najczęściej wykorzystywana Agave tequilana oraz Agave salmiana. Powstaje z przefiltrowanego i podgrzanego soku roślin, które mają pomiędzy 7 a 10 lat.

Można też uzyskać go bez podgrzewania w opatentowanym w Stanach Zjednoczonych procesie z użyciem enzymów z kropidlaka czarnego (ważne dla witarian). Ma postać syropu, nieco rzadszego niż miód, a barwę od jasnej do ciemno bursztynowej.

Syrop z agawy ma bardzo niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15, a jest aż trzy razy słodszy od rafinowanego cukru. Fruktoza w nim obecna (90%) wchłania się nieco wolniej niż glukoza (10%), co jest ważne dla diabetyków, bo pozwala uniknąć bardzo gwałtownego wzrostu glikemii. Nie znaczy to jednak, że cukrzycy mogą go używać bez ograniczeń.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Jedna łyżka stołowa to nadal około 60 kalorii, 16 gramów węglowodanów. To tyle samo, co łyżka cukru, lecz potrzeba go mniej, bo syrop jak wspomnieliśmy jest słodszy. Można go używać do wypieków, deserów, napojów (doskonale rozpuszcza się w wodzie), jako polewę do lodów, gofrów, naleśników. Z powodzeniem można wykorzystywać go w przepisach kulinarnych, w których polecany jest syrop klonowy, np w tym: Naleśniki amerykańskie “po polsku”

Syrop z agawy zawiera w ilościach śladowych potas, żelazo , wapń i magnez oraz odrobinę naturalnego rozpuszczalnego błonnika (inuliny) znanego jako dobry prebiotyk, wszystko jednak traci w procesie rafinacji.

Najbardziej polecamy więc surowy syrop ekologiczny / bio z agawy – bez problemu znajdziecie go w sklepach z żywnością eko.

Małgorzata Górska

fot. wikipedia

Brak postów do wyświetlenia