Syrop klonowy zajmuje ważne miejsce wśród produktów eksportowych Kanady. Produkuje się go obecnie na skalę przemysłową głównie w stanie Quebec, a jego pierwowzór wyrabiali Indianie północnoamerykańscy wrzucając rozpalone kamienie do soku, przez co odparowywał nadmiar wody. Był to proces długotrwały i żmudny, a europejscy osadnicy udoskonalili go.
Litr syropu powstaje z aż 40 litrów soku z drzew klonowych (najczęściej klonu cukrowego zwanego też srebrnym Acer Saccharum, wielkolistnego A.macrophyllum lub czarnego A. nigrum) który pobiera się z nich podczas wiosennych roztopów, zanim zrobi się ciepło i skład soków zmieni się na niekorzystny dla wytwarzania syropu. Jego rodzaje różnią się między sobą przejrzystością i zawartością cukru. W tym kanadyjskim zgodnie z prawem musi być 66% cukru.
Możemy go użyć jako polewy do naleśników, gofrów, tostów, owsianki albo musli. Jest składnikiem w wypiekach, do słodzenia ale i aromatyzowania. Nie jest dokładnie znana przyczyna jego delikatnego aromatu ale eksperci kulinarni bardzo go cenią.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna |
| 261 kcal |
|
|
Błonnik |
| 0 g |
|
|
Węglowodany |
| 67,09 g |
|
|
Tłuszcze |
| 0,2 g |
|
|
Gluten |
| nie zawiera |
|
|
IG (indeks glikemiczny) |
| 65 |
|
|
Poza tym ma wiele składników mineralnych i witamin (w nawiasie procent dziennego zapotrzebowania): witaminę B1 0.006 mg (1%), wit. B2 0.01 mg (1%), wit. B3 0.03 mg (0%) kwas pantotenowy (B5) 0.036 mg (1%), wit. B6 0.002 mg (0%), wapń 67 mg (7%), żelazo 1.20 mg (9%), magnez 14 mg (4%), mangan 3.298 mg (157%), fosfor 2 mg (0%), potas 204 mg (4%), cynk 4.16 mg (44%).
Ma 15 razy więcej wapnia i 10 razy mniej sodu niż miód pszczeli, dużo potasu, znaczące dla zdrowia człowieka ilości cynku i manganu.
Sprawdź przepis na: Naleśniki amerykańskie „po polsku”
oprac. M. Górska