Olej z ostropestu – właściwości i zastosowanie

blank

Ostropest najczęściej dostępny jest w postaci zmielonych ziaren, ale spróbować można także tłoczonego z tego zioła oleju.

Ten żółty, posiadający charakterystyczny zapach olej jest tłoczony na zimno bezpośrednio z całych nasion ostropestu. Zawiera w swoim składzie witaminę A, D, E, K, F, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz minerały.

Właściwości zdrowotne

Olej z ostropestu ma właściwości przeciwzapalne, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych. Jest też silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości odtruwające, czyli chroni miąższ wątroby i nerek przed niszczącym działaniem substancji toksycznych. Bardzo dobrze sprawdza się przy problemach trawiennych, zwiększa wydzielanie kwasów, dlatego stosuje się go przy niedokwaśności, braku łaknienia, wzdęciach czy odbijaniu. Olej z ostropestu zalecany jest przy bólach głowy typu migrenowego, obniżonym ciśnieniu, a nawet chorobie lokomocyjnej.

Z powodzeniem można wykorzystywać go jako dodatek do sałatek, nie ma sensu natomiast na nim smażyć.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Sprawdź najtańsze oferty na olej z ostropestu

Olej z ostropestu w kosmetyce naturalnej

Zewnętrznie olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę. Znakomity do pielęgnacji włosów suchych, łamliwych i wypadających. Stosowany przy leczeniu oparzeń, w tym słonecznych, zapaleń skóry wszelkiego rodzaju dermatoz (łuszczyca, egzema, rumień). Wyśmienity do masażu, wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe.

Przeczytaj więcej informacji na temat: ostropest

Elżbieta Typek, autorka jest technikiem farmacji

Brak postów do wyświetlenia