Olej z ostropestu to produkt bardzo zdrowy. Tłoczy się go na zimno z całych nasion ostropestu. Zawiera witaminę A, D, E, K, F, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz wiele minerałów. Kiedy warto go stosować? I do czego wykorzystać?
Olej z ostropestu – działanie prosto z natury!
Olej tłoczy się z ostropestu plamistego, który jest niezwykle cenną rośliną w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Dzięki zawartości sylimaryny to skuteczny lek na wątrobę: wykazuje działanie ochronne i regenerujące względem uszkodzonych komórek wątroby i jest skutecznym lekiem przeciwwirusowym w przypadku wirusa zapalenia wątroby typu C. Usuwa też substancje toksyczne odkładające się w organizmie w czasie rekonwalescencji po uszkodzeniach wątroby spowodowanych czynnikami toksycznymi, m.in. nadużywaniem alkoholu, chemioterapią czy zatruciem grzybami.
→ Przeczytaj również: Oleje roślinne. Z czym to się je i jak ma się do tego nasze zdrowie?
Cenne są zatem nie tylko same nasiona ostropestu, które można jeść jak ziarna słonecznika, ale też tłoczony z nich olej, który obfituje w cenne kwasy tłuszczowe. Stanowi on źródło fosfolipidów i naturalnej witaminy E, znacznie lepiej przyswajalnej przez komórki organizmu człowieka niż jej odpowiednik syntetyczny.
Olej z nasion ostropestu plamistego ma charakterystyczny układ sterolowy, który porównuje się do oliwy z oliwek i oleju kukurydzianego.
Olej z ostropestu – właściwości zdrowotne
Ma właściwości przeciwzapalne, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych. Jest też silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości odtruwające. Chroni miąższ wątroby i nerek przed niszczącym działaniem substancji toksycznych.
Bardzo dobrze sprawdza się też przy problemach trawiennych. Zwiększa wydzielanie kwasów żółciowych, dlatego stosuje się go, gdy męczy nas zgaga i wzdęcia. Pozytywnie wpływa też na układ sercowo-naczyniowy, co jest związane m.in. z wysoką zawartością
nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Stosuje się go też w diecie odchudzającej – przyspiesza trawienie i działa moczopędnie, usuwając z organizmu nadmiar wody i toksyn.
→ Przeczytaj również: Siemię lniane – właściwości i zastosowanie
Olej z ostropestu zalecany jest przy bólach głowy typu migrenowego, obniżonym ciśnieniu, a nawet chorobie lokomocyjnej. Wykorzystuje się go też w kosmetyce naturalnej, stosując bezpośrednio na skórę.
Można nim olejować włosy, zwłaszcza suche, łamliwe i wypadające. Pomoże też przy leczeniu oparzeń, w tym słonecznych, a także atopowego zapalenia skóry (nawilża i regeneruje naskórek). Jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków zwalczających
trądzik różowaty, hamuje też zmiany związane z łuszczycą.
Wykazuje ponadto działanie przeciwzmarszczkowe. Krem na bazie oleju z ostropestu znacznie zmniejsza zaczerwienienie skóry, rozjaśnia cerę oraz zwiększa zdolności regeneracyjne. Sylimaryna wykazuje działanie ochronne na błony śluzowe przed wolnymi rodnikami.
Olej z ostropestu – dawkowanie
Olej z ostropestu, właściwości zdrowotne którego są bardzo szerokie, nie nadaje się do smażenia. Za to idealnie sprawdzi się jako dodatek do past kanapkowych, pieczywa, ziemniaków, sałatek i surówek.
Można też pić go bezpośrednio z łyżeczki trzy razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.
Po otwarciu olej z ostropestu należy przechowywać w lodówce w szklanej, ciemnej butelce.
→ Przeczytaj również: Skuteczne sposoby na zaparcia
Zastosowanie oleju z ostropestu jest bardzo szerokie. To cenny produkt o właściwościach prozdrowotnych, jednak by faktycznie tak było, ważna jest jego jakość. Na co zatem zwrócić uwagę?
- Dobry olej z ostropestu tłoczy się na zimno w temperaturze poniżej 35°C.
- Produkuje się z wysokiej jakości upraw.
- Nie jest filtrowany ani rafinowany, ulega jedynie naturalnemu procesowi sedymentacji (opadaniu), stąd możliwy osad na dnie butelki.
- Nie jest produkowany masowo, a tłoczony na świeżo małymi partiami kilka razy w tygodniu.
- Nie zawiera żadnych konserwantów.
Ostropest: przed czy po posiłku?
Najlepiej jest spożywać ostropest na czczo, kilka minut przed posiłkiem. Dobrze jest też popić go dużą ilością wody (ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego).
Z czym nie łączyć ostropestu?
Zażywając ostropest, trzeba wziąć pod uwagę fakt, że może blokować działanie enzymów rozkładających niektóre leki. Skutkiem tego będzie podniesienie stężenia leku we krwi, nasilenie jego toksyczności i zwiększenie ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.
Ostropest plamisty: czy zalewać wrzątkiem?
Nasiona ostropestu nie należy zalewać wrzątkiem, tylko gorącą wodą. Pod wpływem działania wysokiej temperatury może utracić część swoich prozdrowotnych właściwości. Z tego samego powodu nie podgrzewa się oleju z ostropestu.