Łubin jadalny jest coraz częściej wykorzystywany kulinarnie i powoli staje się „modną” rośliną. A do tego bardzo cenną… Jego właściwości odżywcze sprawiają, że może zastąpić lub uzupełnić w diecie inne rośliny strączkowe takie jak: soczewica, ciecierzyca czy soja.
Walory zdrowotne
Łubin zawiera nawet 40% białka, ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG) i pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Ze swej natury jest rośliną bezglutenową, ale też jest produktem o dość dużym potencjale alergennym (pod tym względem przypomina orzeszki ziemne). Kaloryczność? W 100 g mamy 371 kcal.
Kulinarny potencjał
Mieszkańcy wielu europejskich krajów wykorzystują łubin dość powszechnie. W kuchni wykorzystuje się odmiany słodkie.
We Francji na przykład białko łubinu białego dodaje się do mąki, w Finlandii dodaje się je do jogurtów, w niektórych restauracjach hiszpańskich oraz włoskich stanowi doskonały zamiennik sosu sojowego. W Portugalii jest popularną przekąską do piwa.
U nas kwiat łubinu dalej zdobi ogrody lub wazony, w na polach zasiewa się go również jako poplon lub roślinę pastewną.
Jego jadalna odmiana dopiero „trafia pod strzechy”, zaczyna być rozpoznawalna i pojawiać się w przepisach kulinarnych. Jednym z ciekawszych „wynalazków” jest na przykład łubin kiszony (metodą podobną do kiszenia ogórków) lub zamiennik dla sosu sojowego.
Łubin możecie zakupić w jakości ekologicznej. Na opakowaniu szukajcie logo ekoliścia. Dowiedz się więcej na temat: oznakowanie żywności ekologicznej
Jak przygotować ziarna łubinu do spożycia?
Przed zjedzeniem, nasiona muszą powinny zostać podgrzane. Najlepiej pozostawić je na kilka dni w wodzie z małym dodatkiem soli, a potem gotować dwie godziny na niewielkim ogniu. Trzeba przyznać, że to dość uciażliwa procedura. Prościej jest nabyć odpowiednio przetworzone produkty w sklepie.
Mąka łubinowa
Z ziaren można zrobić mąkę, która z powodzeniem wykorzystywana jest w produkcji wegańskich zamienników mięsa, ale z powodzeniem wykorzystamy ją również podczas wytwarzania:
Łubin wykorzystuje się także przy produkcji niektórych batonów dla sportowców. Niektórzy producenci na jego bazie przygotowują bezkofeinową kawę.
Z łubinem na ryby?
Odpowiednio przygotowane (trzeba je wymoczyć i wygotować) ziarna są poszukiwaną zanętą na ryby.
tekst: Adam Turowiec | fot. Maria Zubowicz