Teraz czytasz...
Czarna rzepa – żywność, kosmetyk i lek

Czarna rzepa – żywność, kosmetyk i lek

Avatar photo
Czarna rzepa – to niewielkie warzywo korzeniowe o ciemnej barwie i ostrym smaku. Bardzo dobrze sprawdza się w kuchni, ceniona jest także za walory kosmetyczne. Nie da się ukryć, że należy do grupy warzyw trochę zapomnianych.

Pierwsze wzmianki o rzodkwi czarnej pojawiły się już… na hieroglifach w piramidzie Cheopsa. Egipscy robotnicy jedli ją bowiem przy pracy, podobnie zresztą jak czosnek i cebulę. Roślina ta jest blisko spokrewniona z dobrze znaną każdemu z nas kapustą (systematycznie należą do tej samej rodziny). Korzeń czarnej rzepy stosowany był od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej. Używano go głównie jako środka przeciwbakteryjnego, żółciopędnego oraz miejscowo drażniącego (przykładowe kuracje poniżej, ale zawsze zalecamy konsultację z lekarzem). W tych samych celach jest zresztą także stosowany i dzisiaj przez nowoczesne ziołolecznictwo. Badania składu chemicznego surowca wykazały obecność lotnych związków siarkowych, które odpowiadają za działanie lecznicze.

Zalety zdrowotne soku z czarnej rzepy

Sok z czarnej rzepy jest szczególnie pomocny w schorzeniach wątroby oraz zaburzeniach trawienia spowodowanych upośledzonym wydzielaniem żółci. Jest także skutecznym lekiem wspomagającym terapię stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Nie bez znaczenia jest tutaj także silna aktywność przeciwbakteryjna przetworów z czarnej rzepy.
Należy jednak pamiętać, aby zawsze stosować surowiec świeży i nie wysuszony – obróbka cieplna powoduje bowiem rozpad związków odpowiedzialnych za jego lecznicze działanie.

Czarna rzepa wzmocni włosy

Naszym czytelnikom polecamy też stosowanie soku z czarnej rzepy bezpośrednio na włosy. Świeżo przygotowany sok nakładamy na skórę głowy i włosy a następnie delikatnie wcieramy lekko masując. Pozostawiamy na głowie przez około 30 minut, a następnie spłukujemy. Kurację taką stosujemy przez 7 do 10 dni bez przerwy. Wzmocni ona nasze włosy, sprawi że będą gęstsze oraz bardziej wytrzymałe.

Czarna rzepa jako kosmetyk naturalny

Korzeń czarnej rzepy jest szeroko stosowany w kosmetyce. Bez większych trudności, w drogeriach i sklepach kosmetycznych nabyć możemy szampony, lotiony i odżywki zawierające wyciągi z czarnej rzepy. Nie brakuje ich także w ofercie kosmetyków naturalnych.

Sprawdź nasz dział: kosmetyki naturalne

Kosmetyki naturalne na bazie czarnej rzepy mają działanie wzmacniające oraz regenerujące włosy. Zapobiegają także ich nadmiernemu wypadaniu.

Czarna rzepa. Kuracje medycyny ludowej

Na kamienie

Medycyna ludowa polecała 6-cio tygodniową kurację sokiem z czarnej rzodkwi. Twierdzi się, że tego rodzaju kuracja może rozpuścić niektóre kamienie. Nierozpuszczalne tą metodą muszą być usunięte w inny sposób. Terapię rozpoczyna się na czczo popijając 100 ml soku z czarnej rzodkwi. W ciągu trzech tygodni zwiększa się dawki aż do objętości 400 ml dziennie. W następnych trzech tygodniach zmniejsza się dawki aż do wielkości wyjściowej, czyli 100 ml.

Rzodkiew z oliwką

A skoro o medycynie ludowej mowa, to na Opolszczyźnie drobno potarta, trochę posolona i zmieszana z oliwką czarna rzodkiew była zalecana w schorzeniach woreczka żółciowego i wątroby.

Z kolei mieszanka tego warzywa z marchwią i buraczkami pomagała przy niedokrwistości.

Sok z rzodkwi z cukrem

W rosyjskim lecznictwie ludowym sok z rzodkwi z cukrem lub z miodem w proporcji 1:1 stosowano także przeciw kamicy moczowej i w nieżytach dróg oddechowych.

Naturaliści zalecają także codzienne pijanie dla zdrowia 20-50 gramów rozcieńczonego soku. W przypadku kamicy żółciowej dawkę należy zwiększyć do 100-200 gramów i pijać małymi porcjami.

Przeczytaj także: Czarne mydło – jakie ma właściwości i jak wykorzystać?

Sprawdź, czy nie musisz uważać na czarną rzodkiew

Uwaga. Według naturalistów czarna rzodkiew nie może być  jadana przez chorych cierpiących na nadkwaśność i wrzód dwunastnicy oraz przy ciężkich schorzeniach serca, w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego i wątroby.

Marek Ellnain
autor jest farmaceutą
i doktorantem UJ w Krakowie

 

 

Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.