Pierwsze wzmianki o rzodkwi czarnej pojawiły się już… na hieroglifach w piramidzie Cheopsa. Egipscy robotnicy jedli ją bowiem przy pracy, podobnie zresztą jak czosnek i cebulę.
Roślina ta jest blisko spokrewniona z dobrze znaną każdemu z nas kapustą (systematycznie należą do tej samej rodziny). Korzeń czarnej rzepy stosowany był od najdawniejszych czasów w medycynie ludowej. Używano go głównie jako środka przeciwbakteryjnego, żółciopędnego oraz miejscowo drażniącego. W tych samych celach jest zresztą także stosowany i dzisiaj przez nowoczesne ziołolecznictwo. Badania składu chemicznego surowca wykazały obecność lotnych związków siarkowych, które odpowiadają za lecznicze działanie surowca.
Zalety soku z czarnej rzepy
Czarna rzepa wzmocni włosy
Czarna rzepa jako kosmetyk
Korzeń czarnej rzepy jest szeroko stosowany w kosmetyce. Bez większych trudności, w drogeriach i sklepach kosmetycznych nabyć możemy szampony, lotiony i odżywki zawierające wyciągi z czarnej rzepy. Nie brakuje ich także w ofercie kosmetyków naturalnych.
Kosmetyki naturalne na bazie czarnej rzepy mają działanie wzmacniające oraz regenerujące włosy. Zapobiegają także ich nadmiernemu wypadaniu.
Marek Ellnain
autor jest farmaceutą
i doktorantem UJ w Krakowie
artykuł ukazał się w 18 (3/2011) numerze Biokuriera, zaprenumeruj Biokurier!
Szukasz informacji o warzywach ekologicznych? Sprawdzaj dział WARZYWA EKOLOGICZNE na Biokurierze!
Chcesz być na bieżąco z BIO? Zapisz się na nasz newsletter (u dołu po lewej stronie)
lub sprawdź nasze profile na portalach społecznościowych Facebook i Twitter!
Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!