Jak zrobić gazpacho? Przepis na tę rewelacyjną zupę wcale nie jest skomplikowany. By jednak każdy mógł wybrać smak odpowiedni dla siebie, publikujemy przepis na dobre gazpacho w trzech wersjach! Nieco się różnią, ale mają wspólny mianownik: mają rewelacyjny smak i doskonale orzeźwiają w upalne dni.
Gazpacho – przepis idealny na lato
Na początek szczypta historii, która w przypadku gazpacho sięga Imperium Rzymskiego. Członkowie armii mieli zwyczaj zabierać w podróż kawałki chleba, czosnek i oliwę z oliwek. Te składniki ucierali później na pastę, będącą bardzo pożywnym i smacznym posiłkiem.
Maurowie z północy Afryki dołożyli do tej receptury migdały, przyczyniając się w ten sposób do powstania Ajoblanco, o którym więcej przeczytacie w artykule „Chłodnik – zupa idealna na lato”. W kolejnych wiekach do potrawy dodawano świeże warzywa, w tym sprowadzone z Ameryki pomidory, co nadało potrawie kształt, jaki ma dzisiaj. Przyczyniło się również do powstania licznych wariantów gazpacho (→ tu znajdziecie przepis na salmorejo).
Składniki tradycyjnego gazpacho
Obecnie najbardziej znana jego wersja zawiera takie składniki jak:
Ich połączenie tworzy jeden z najbardziej charakterystycznych dla Hiszpanii smaków, znany niemal na równi z paellą. Dzięki swemu orzeźwiającemu i chłodzącemu charakterowi stanowi lekki lunch lub przekąskę.
Masz problem z odpowiednim doborem proporcji w przepisie? Sprawdź nasze przeliczniki kuchenne.
Gazpacho. Co to za zupa?
Na to pytanie odpowiedzieliśmy już wyżej, a tymczasem napiszemy kilka zdań o tym, jak wiele smaków może mieć jedna zupa. Tak jest właśnie z hiszpańskim gazpacho, które doczekało się wielu wariantów.
Jednym z ciekawszych jest pochodzący z Sewilli sopeao. Przygotowuje się go z pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, czerstwego chleba, oliwy z oliwek, soli i octu. Do zupy często dodaje się jajka na twardo i tuńczyka, aby podbić jej smak i konsystencję. W Sewilli potrawę czasem uzupełnia się też sałatą, melonem, a nawet kawałkami królika lub gołębia. Chłodnik ten podaje się z grzankami, które nasiąkają kremową zupą (nazwa dania pochodzi od słowa sopear, czyli nasiąkać).
Będąc w Hiszpanii warto również spróbować gazpacho blanco. Jest to właściwie ajoblanco, ale z dodatkiem szalotki, białych winogron i ogórka. Ten rodzaj gazpacho warto schłodzić przez noc. Dzięki temu smak szalotki i czosnku zostanie złagodzony.
Z kolei jeśli mamy ochotę na słodko-ostrą wersję tego popularnego hiszpańskiego dania, sięgnijmy po gazpacho de mango. Połączenie ogórka, pomidora, papryki, jalapeño, cebuli, czosnku i mango pozwala uzyskać niesamowicie gładką konsystencję. Jej słodki smak przełamuje dodatek soku z cytrusów lub octu, dzięki czemu chłodnik staje się bardziej orzeźwiający. Zupę podaje się dobrze schłodzoną, często jako dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw i obowiązkowo w towarzystwie chrupiącego pieczywa.
Skorzystaj z naszego przepisu na sos z pieczonej papryki.
Przepis na gazpacho z pomidorów
Zupa gazpacho – przepis na hiszpański chłodnik z pomidorów
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- świeża bazylia
- sól, pieprz, szczypta chili
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Do podania:
- 1 ogórek zielony
- kilka pomidorków koktajlowych
- listki bazylii
- czerwona cebula
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na maśle klarowanym.
- Pomidory obierz ze skóry i pokrój w kostkę, następnie przełóż do garnka, zalej taką ilością wody, aby je zakryło.
- Dodaj podsmażony czosnek z cebulą.
- Gotuj razem do miękkości warzyw, dodaj świeżą bazylię i utrzyj blenderem.
- Dopraw do smaku i włóż do lodówki. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
- Podawaj z grzankami.
Gazpacho – prosty przepis (z papryką)
Gazpacho – zupa chłodnik na lato
Składniki
- 1 kromka pieczywa bez skórki u nas pełnoziarnistego
- 0,5 kg pomidorów
- ½ małej cebuli
- 1 ogórek gruntowy
- ½ papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Kromkę chleba bez skórek namocz w wodzie.
- Sparz pomidory i obierz ze skórki.
- Pokrój na kawałki: pomidory, cebulę, ogórka i paprykę.
- Do blendera wrzuć pokrojone warzywa, czosnek oraz odsączony z wody chleb.
- Dodaj sól, pieprz, ocet jabłkowy, sok z limonki oraz oliwę z oliwek.
- Miksuj przez minutę.
- Przed podaniem włóż do lodówki na minimum godzinę.
Gazpacho andaluzyjskie
To pyszny chłodnik z pięknych, dojrzałych, nagrzanych słońcem pomidorów. Ta łatwa i szybka w przygotowaniu zupa z surowych warzyw podawana jest na zimno albo schłodzona kostkami lodu.
Wywodzi się z Andaluzji. W skład jej najbardziej tradycyjnej wersji wchodzą przede wszystkim pomidory, bardzo dojrzałe i miękkie, ale też papryka, ogórek, cebula i czosnek, koniecznie ocet z czerwonego wina, chleb, sól i pieprz. Dawniej składniki drobniutko siekano, dzisiaj do rozdrobnienia warzyw najczęściej używa się blendera.
Gazpacho andaluzyjskie
Składniki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- ½ cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 pomidorów
- 1-2 średnie ogórki
- 2-3 kawałki chleba najlepiej czerstwego
- 2 łyżki octu sherry albo innego z czerwonego wina
- szczypta soli, pieprzu i kminu rzymskiego
- 4-5 łyżek oliwy
- odrobina wody albo kilka kostek lodu
Przygotowanie
- Przekrój obie papryki na pół, usuń nasiona, pokrój na grube kawałki.
- Posiekaj grubo cebulę i czosnek.
- Pomidory ze skórką pokrój na grube kawałki, ogórek ze skórką na dużą kostkę.
- Wszystkie warzywa wrzuć do kielicha blendera.
- Połam chleb na drobne kawałki, wrzuć do reszty składników, dodaj ocet, odrobinę wody, oliwę, przyprawy i zblenduj dokładnie.
- Do blendowania najlepiej jest wrzucić kilka kostek lodu zamiast wody, dzięki czemu zupa nie ulegnie podgrzaniu i zachowa najlepszy smak.
- Zupę podawaj schłodzoną, udekorowaną pokrojoną w drobną kosteczkę papryką, ogórkiem, kosteczkami opieczonego chleba i polaną oliwą.