Sos z pieczonej papryki smakuje i pachnie obłędnie. Jego przygotowanie nie zajmie zbyt dużo czasu, a jako dodatek do sałatek i dań z grilla sprawdzi się doskonale.
Sos z pieczonej papryki – zastosowanie
Sos z czerwonej papryki stanowi bardzo dobre uzupełnienie domowych sałatek. Dobrze smakuje z rukolą i szpinakiem. Jest też świetnym dodatkiem do dań mięsnych, zwłaszcza grillowanych.
Przepis na sos z pieczonej papryki pojawi się w najnowszym numerze Biokuriera, w którym przeczytacie wiele ciekawostek na temat papryki.
Sos z pieczonej papryki
Składniki
- 2-3 czerwone papryki ok. 0,5 kg
- kilka ząbków nieobranego czosnku ok. 20 g
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 g młodego szpinaku, rukoli lub dowolnej sałaty
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 200°C, tryb góra-dół bez termoobiegu.
- Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć na blasze razem z ząbkami czosnku.
- Piec przez około 20 min. Po tym czasie wyjąć czosnek, a papryki przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 20 min.
- Paprykę włożyć do miski i szczelnie zakryć. Po 15 min obrać ze skórki (po upieczeniu robi się to bardzo łatwo).
- Czosnek wycisnąć z łupiny.
- Wszystkie składniki (oprócz szpinaku/rukoli) połączyć i zmiksować na gładką masę.
- Przygotowanym sosem polać umyty szpinak lub rukolę i delikatnie połączyć.