Hiszpańska pipirrana to smak lata i słonecznej aury, której nam ostatnio brakuje. Danie jest proste w przygotowaniu i lekkie, idealne do dań z grilla.
Pipirrana bardzo dobrze smakuje z pieczywem, np. z grzankami. Jest też świetnym dodatkiem do grillowanych ryb.
Danie przygotowujesz w kilka minut z łatwo dostępnych składników.
Hiszpańska pipirrana [przepis]
Składniki
- 0,5 kg dojrzałych pomidorów
- 1 niewielka zielona papryka (najlepiej podłużna)
- 2 średnie jajka
- 100 g tuńczyka w oleju
- ½ ząbka czosnku (lub 1 cały)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
- Paprykę kroimy w kostkę, część odkładamy na później, resztę wkładamy do moździerza, dodajemy czosnek oraz sól do smaku i ucieramy.
- Kiedy uzyskamy w miarę gładką masę, dodajemy same ugotowane żółtka i oliwę, całość mieszamy i przekładamy do miski.
- Obieramy pomidory ze skórki (najlepiej wcześniej zostawić je na chwilę w gorącej wodzie), kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Całość mieszamy.
- Na wierzch kładziemy kawałki tuńczyka z puszki, pokrojone białka jajek i resztę pokrojonej papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Przed podaniem schładzamy w lodówce – dzięki temu smaki dobrze się wymieszają.
Przepis na pippiranę podaje czytelnikom Biokuriera Monika Bień-Königsman. Nakładem Wydawnictwa Pascal wydała właśnie książkę “Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście”, z której dowiecie się wielu ciekawostek na temat Hiszpanii.