Teraz czytasz...
Lasagne – historia, wersje, przepisy
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Lasagne – historia, wersje, przepisy

lasagne na talerzu

Lasagne to jeden z symboli włoskiej kuchni. I myśli się ten, kto uważa, że to danie współczesne, którego przepis opracowano na potrzeby turystów przybywających do Wiecznego Miasta. Znano je już w starożytności, a jego łacińska nazwa – lasanum – odnosiła się do naczyń, w których je wypiekano.

 Dziś lasagne to nie tylko smaczne danie, ale też nazwa długich płatów makaronu, które są jego głównym składnikiem. Towarzyszy im mięso wieprzowe i sos beszamelowy. Niezwykle ważny jest też ser do lasagne, który nadaje potrawie charakteru. Niektóre przepisy podpowiadają, by użyć sera Parmigiano Reggiano, znanego wszystkim jako parmezan. Inne z kolei polecają sięgnąć po ser ricotta lub mozzarellę.

Wiele zależy od tego, jaki wybierzemy przepis. Lasagne neapolitańska (Lasagne neapoletana) zawiera mięso uformowane w kulki, którego smak w tradycyjnej wersji uzupełniają sery ricotta, Provola i Pecorino produkowany z mleka owczego.

W przypadku lasagne bolońskiej (Lasagne verdi alla bolognese) mięso ułożone jest równo na kawałkach makaronu (w klasycznej wersji z dodatkiem szpinaku), a dodatek stanowią wyłącznie sos beszamelowy i dobrej jakości ser.

Lasange – przepis dla początkujących

Ilu włoskich kucharzy, tyle przepisów na lasagne. W wielu domach potrawę przygotowuje się w charakterystyczny dla danej rodziny sposób, gdzie recepturę nierzadko przekazuje się z pokolenia na pokolenie.

W Polsce nie ma tradycji serwowania lasagne, jednak ze względu na doskonały smak, apetyczny wygląd i łatwość przygotowania, danie to gości w kartach dobrych restauracji. Wielu z nas przygotowuje je również w domowym zaciszu. To bowiem świetna propozycja na obiad lub kolację z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki na lasagne dostępne są w niemal każdym sklepie. Można kupić je też za pomocą mobilnej aplikacji InPostFresh, która pozwala robić zakupy bez względu na porę i dzień tygodnia. Siedząc wygodnie w fotelu robimy listę zakupów, składamy zamówienie i wybieramy miejsce odbioru. Następnego dnia nasze zakupy będą gotowe do odbioru w Paczkomacie lub zostaną dostarczone przez kuriera pod same drzwi. A wtedy pozostaje nam już tylko gotowanie!

Czego zatem potrzebujemy, by zrobić włoską lasange? Powinniśmy kupić dobry ser (np. mozzarella i ricotta) oraz parmezan. Ważne są też pomidory. Latem możemy użyć świeżych (te dojrzewające w słońcu są najlepsze!), jesienią i zimą warto sięgnąć po passatę lub pomidory z puszki. Niezbędny jest też makaron lasagne, który produkowany jest z pszenicy durum.

Potrzebujemy też mięso mielone i dodatki do jego przygotowania: bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i cebulę. Jeśli chcemy, by by podane przez nas danie wyjątkowo się prezentowało, jako dodatek wybierzmy pomidorki koktajlowe i świeże listki bazylii.

Prosty przepis na lasagne to gwarancja udanego dania. Jego przygotowanie zajmuje ok. 50 min, a połowę tego czasu potrawa piecze się w piekarniku.

Osoby, które chcą nadać swojej potrawie włoskiego charakteru, mogą sięgnąć po przepis na lasagne z sosem beszamelowym. Jego smak doskonale dopełnia to danie i czyni je delikatniejszym.

By go przygotować, należy rozgrzać masło na patelni, następnie dodać mąkę i energicznie mieszać, powoli dolewając mleka. Na koniec smak sosu wzbogacamy o przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Lasagne można zrobić też w wersji wegetariańskiej, gdzie mięso zastępowane jest warzywami (np. pietruszką, selerem naciowym, szpinakiem) i soczewicą.

Kiedy zechcemy wybrać się w kulinarną podróż do Włoch, przygotujmy domową lasagne, którą ze smakiem zje je cała rodzina. Buon Appetito!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.