Chleb śródziemnomorski zachwyca smakiem i lekkością. Jest idealny na co dzień, ale sprawdzi się też na uroczystą kolację lub spotkanie z bliskimi przy grillu. Podpowiadamy, jak go przygotować.
Chleb śródziemnomorski – przepis
Bieżący numer Biokuriera (3/2023) w całości poświeciliśmy diecie śródziemnomorskiej. Pochwaliliśmy się nad jej walorami, ale też poszczególnymi składnikami (przeczytacie m.in. o pomidorach i oliwie z oliwek). Mamy nadzieję, że czytając przygotowane przez nasz zespół artykuły, przeniesiecie się na chwilę do Włoch, Hiszpanii czy Grecji.
W najnowszym numerze Biokuriera nie zabrakło też inspirujących przepisów. Większość z nich opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, której kuchnia jest szalenie prosta i smaczna.
Chleb śródziemnomorski
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¾ szklanki ciepłej wody
- ½ kostki drożdży 50 g
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
- 5 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Utrzyj drożdże w ciepłej wodzie.
- Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże, sól, rozmaryn.
- Zagnieć ciasto i odstaw na 20 min.
- W tym czasie drobno pokrój pomidory suszone, oliwki i kapary.
- Do ciasta dodaj oliwę z suszonych pomidorów, wyrób ciasto, dodaj pokrojone pomidory, oliwki i kapary.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 min.
- Nożem zrób wzorek, lekko nacinając ciasto.
- Przed wstawieniem do pieca posmaruj chleb oliwą z oliwek. Piecz ok. 40-45 min w temp. 180°C.
- Zaraz po wyjęciu chleba na kratkę posmaruj go oliwą z oliwek.
Dania kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia śródziemnomorska wyróżnia się dużym udziałem w diecie warzyw i owoców, oliwy z oliwek i ryb. Istotne są też przyprawy i zioła, m.in. aromatyczny rozmaryn. Warto stosować je jak najczęściej, przygotowując potrawy dla całej rodziny.
Na lato polecamy Wam:
- szaszłyki z serem halloumi i boczkiem
- grillowane warzywa z serem halloumi
- sałatkę z pieczonych buraków, halloumi i kurczaka
- pierogi z twarogiem i miętą
- lody waniliowo-malinowe
- zielone smoothie
Gdzie dostanę Biokuriera w druku?
Nasz magazyn tradycyjnie znajdziecie w najlepszych sklepach z produktami ekologicznymi. Wiemy jednak, że dość szybko znikają, więc jeśli chcecie mieść pewność, że Biokurier trafi w Wasze ręce, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej. Za 60 zł otrzymacie pięć numerów naszego pisma z gwarancją dostawy do domu (za pośrednictwem Poczty Polskiej).
Przypominamy również, że archiwalne numery możecie przeczytać na naszej stronie (kliknij w kategorię „Czytaj on-line„). Zachęcamy też do regularnego odwiedzania naszej strony i śledzenia nas w mediach społecznościowych (Facebook i Instagram).