Teraz czytasz...
Chleb śródziemnomorski [przepis]

Chleb śródziemnomorski [przepis]

Katarzyna Kosmala
widok z góry na chleb śródziemnomorski z rozmarynem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Chleb śródziemnomorski zachwyca smakiem i lekkością. Jest idealny na co dzień, ale sprawdzi się też na uroczystą kolację lub spotkanie z bliskimi przy grillu. Podpowiadamy, jak go przygotować.

Chleb śródziemnomorski – przepis

Bieżący numer Biokuriera (3/2023) w całości poświeciliśmy diecie śródziemnomorskiej. Pochwaliliśmy się nad jej walorami, ale też poszczególnymi składnikami (przeczytacie m.in. o pomidorach i oliwie z oliwek). Mamy nadzieję, że czytając przygotowane przez nasz zespół artykuły, przeniesiecie się na chwilę do Włoch, Hiszpanii czy Grecji.

W najnowszym numerze Biokuriera nie zabrakło też inspirujących przepisów. Większość z nich opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki”, której kuchnia jest szalenie prosta i smaczna.

widok z góry na chleb śródziemnomorski z rozmarynem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Chleb śródziemnomorski

Chleb śródziemnomorski z tego przepisu zachwyca smakiem i lekkością. Jest idealny na co dzień, ale sprawdzi się też na uroczystą kolację lub spotkanie z bliskimi przy grillu.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala.

Składniki
  

  • 0,5 kg mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • ½ kostki drożdży 50 g
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
 

  • Utrzyj drożdże w ciepłej wodzie.
  • Przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże, sól, rozmaryn.
  • Zagnieć ciasto i odstaw na 20 min.
  • W tym czasie drobno pokrój pomidory suszone, oliwki i kapary.
  • Do ciasta dodaj oliwę z suszonych pomidorów, wyrób ciasto, dodaj pokrojone pomidory, oliwki i kapary.
  • Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 min.
  • Nożem zrób wzorek, lekko nacinając ciasto.
  • Przed wstawieniem do pieca posmaruj chleb oliwą z oliwek. Piecz  ok. 40-45 min w temp. 180°C.
  • Zaraz po wyjęciu chleba na kratkę posmaruj go oliwą z oliwek.
Słowa kluczowe dieta śródziemnomorska, domowy chleb
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dania kuchni śródziemnomorskiej

Kuchnia śródziemnomorska wyróżnia się dużym udziałem w diecie warzyw i owoców, oliwy z oliwek i ryb. Istotne są też przyprawy i zioła, m.in. aromatyczny rozmaryn. Warto stosować je jak najczęściej, przygotowując potrawy dla całej rodziny.

Na lato polecamy Wam:

Gdzie dostanę Biokuriera w druku?

Nasz magazyn tradycyjnie znajdziecie w najlepszych sklepach z produktami ekologicznymi. Wiemy jednak, że dość szybko znikają, więc jeśli chcecie mieść pewność, że Biokurier trafi w Wasze ręce, zachęcamy do prenumeraty indywidualnej. Za 60 zł otrzymacie pięć numerów naszego pisma z gwarancją dostawy do domu (za pośrednictwem Poczty Polskiej).

Przypominamy również, że archiwalne numery możecie przeczytać na naszej stronie (kliknij w kategorię „Czytaj on-line„). Zachęcamy też do regularnego odwiedzania naszej strony i śledzenia nas w mediach społecznościowych (Facebook i Instagram).

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.