Teraz czytasz...
Pierogi z twarogiem i miętą [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pierogi z twarogiem i miętą [przepis]

Katarzyna Kosmala

Wariacji na temat pierogów jest całe mnóstwo. Naszą dzisiejszą propozycją są pierogi z twarogiem i miętą. Może warto rozważyć ich przygotowanie na bożonarodzeniowy stół?

Pierogi z twarogiem i miętą mają wyjątkowy smak i są bardzo lekkie. Ich przygotowanie nie jest trudne, warto się więc pokusić o ich zrobienie.

Przeczytaj również: Smaczne pierogi – poznaj 5 rodzajów z różnych zakątków świata

Składniki na pierogi z twarogiem i miętą

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g twarogu
  • 3 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 4 łyżki cukru

Do podania:

  • 0,5 szkl. śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka posiekanych listków mięty

Przeczytaj również: Twaróg: walory prozdrowotne i sposoby na jego wykorzystanie

Przygotuj pierogi z twarogiem i miętą w 5 prostych krokach

  1. Składniki na ciasto połącz i zagnieć ciasto.
  2. Przygotuj farsz: twaróg wymieszaj z cukrem i posiekaną miętą.
  3. Ciasto wałkuj, wycinaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  4. Gotuj we wrzątku.
  5. Śmietanę ubij z cukrem i posiekanymi listkami mięty.
  6. Pierogi podawaj ze śmietaną i miętą.

Przepis na pierogi z twarogiem i miętą pochodzi z książki „Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali. Ta pozycja to świetna propozycja na prezent dla każdego miłośnika dobrej i prostej kuchni.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.