Teraz czytasz...
Pierogi z twarogiem i miętą [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pierogi z twarogiem i miętą [przepis]

Katarzyna Kosmala

Pierogi z twarogiem i miętą to nieco odmieniona wersja tego klasycznego dania. Zapewniamy jednak, że smakuje równie dobrze! Do tego przygotujesz je szybko (również na zapas) i z łatwo dostępnych składników.

Pierogi z twarogiem i miętą: dlaczego warto spróbować?

Wariacji na temat pierogów jest cale mnóstwo, by wymienić choćby kilka najpopularniejszych jak pierogi ruskie, pierogi leniwe czy właśnie pierogi z serem na słodko. Dawno przestały być daniem dla ludzi uboższych. Dziś bowiem znajdują się w karcie najlepszych restauracji.

→ Zobacz przepis na bezglutenowe pierogi gryczane z nadzieniem ziemniaczanym

I wcale to nie dziwi, bo sztuka lepienia pierogów nie każdemu wychodzi. A jeśli porozmawiać na ich temat, okaże się, że… każdy robi je inaczej.

Niektórzy do mąki dodają wrzątek, inne zaś letnią wodę. Są i tacy, którzy do ciasta dodają również jajko lub samo żółtko. Bywa, że do mąki trafia parę kropli oleju.

I tak naprawdę każda z tych receptur jest dobra, o ile można dobrze zlepić brzegi pierogów i nie rozpadną się one w czasie gotowania. Kluczowe jest też dobre wyrobienie ciasta.

Ciasto na pierogi musi być cienkie i elastyczne. Tu się kryje tajemnica

– mówi Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni, Podlasianka, która o pierogach wie niemal wszystko. I dodaje:

Duże znaczenie ma moim zdaniem mąka. Najlepszy typ to pszenna 500-550. Z dobrego źródła, najlepiej z młyna, który ma tradycje, kupuje dobre ziarno i mieli na mąkę. Nie z wielkich korporacji, nie z dyskontów. Te mąki nie trzymają dobrych parametrów. Ciasto nie trzyma dobrej sprężystości, robi się „lejące”. Ja do przygotowania ciasta na pierogi używam trzech składników: dobrej mąki, ciepłej wody i szczypty soli

→ Zobacz przepis na nalewkę miętową na problemy trawienne

Przepis na pierogi z serem i miętą

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki
  • szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Żeby przygotować farsz do pierogów z twarogiem potrzeba:

  • 500 g twarogu
  • 3 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 4 łyżki cukru

Do podania:

  • 0,5 szkl. śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka posiekanych listków mięty

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto połącz i zagnieć ciasto.
  2. Przygotuj farsz na pierogi z serem na słodko: twaróg wymieszaj z cukrem i posiekaną miętą.
  3. Ciasto wałkuj, wycinaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  4. Gotuj we wrzątku.
  5. Śmietanę ubij z cukrem i posiekanymi listkami mięty.

Przepis na pierogi z twarogiem i miętą pochodzi z książki „Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali. Ta pozycja to świetna propozycja na prezent dla każdego miłośnika dobrej i prostej kuchni.

Jak zrobić pierogi z serem: o czym warto pamiętać?

Pierogi to danie wyjątkowe w swojej prostocie. By jednak faktycznie były smaczne, warto pamiętać, że:

  • Wodę do gotowania pierogów zagotuj z dodatkiem łyżeczki soli oraz dwiema łyżkami oleju roślinnego.
  • Pierogi czekające na wrzucenie do garnka przykryj bawełnianą ściereczką, by nie wysychały (leżakujące nie powinny się dotykać).
  • Gotuj je krótko: kiedy swobodnie wypłyną na powierzchnię, odczekaj jeszcze 3-4 minuty i wyławiaj je przy pomocy cedzaka. Dobrze odcedź je z nadmiaru wody.
  • Pierogi po ugotowaniu układaj na natłuszczonym talerzu.

Jaka śmietana do pierogów?

Do pierogów nadaje się śmietana kwaśna (12 lub 18 proc.). By nadać jej odpowiedniego smaku, ubija się ją z cukrem waniliowym. Śmietanę można też zastąpić jogurtem naturalnym.

→ Przeczytaj również: Jaka śmietanka do kawy jest najlepsza?

Można co prawda zrobić sos na bazie słodkiej śmietanki (30 proc.) z dodatkiem cukru waniliowego i odrobiny masła, jednak dość mocno podbije nam kaloryczność tego dania.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.