Pierogi z twarogiem i miętą to nieco odmieniona wersja tego klasycznego dania. Zapewniamy jednak, że smakuje równie dobrze! Do tego przygotujesz je szybko (również na zapas) i z łatwo dostępnych składników.
Pierogi z twarogiem i miętą: dlaczego warto spróbować?
Wariacji na temat pierogów jest cale mnóstwo, by wymienić choćby kilka najpopularniejszych jak pierogi ruskie, pierogi leniwe czy właśnie pierogi z serem na słodko. Dawno przestały być daniem dla ludzi uboższych. Dziś bowiem znajdują się w karcie najlepszych restauracji.
→ Zobacz przepis na bezglutenowe pierogi gryczane z nadzieniem ziemniaczanym
I wcale to nie dziwi, bo sztuka lepienia pierogów nie każdemu wychodzi. A jeśli porozmawiać na ich temat, okaże się, że… każdy robi je inaczej.
Niektórzy do mąki dodają wrzątek, inne zaś letnią wodę. Są i tacy, którzy do ciasta dodają również jajko lub samo żółtko. Bywa, że do mąki trafia parę kropli oleju.
I tak naprawdę każda z tych receptur jest dobra, o ile można dobrze zlepić brzegi pierogów i nie rozpadną się one w czasie gotowania. Kluczowe jest też dobre wyrobienie ciasta.
Ciasto na pierogi musi być cienkie i elastyczne. Tu się kryje tajemnica
– mówi Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni, Podlasianka, która o pierogach wie niemal wszystko. I dodaje:
Duże znaczenie ma moim zdaniem mąka. Najlepszy typ to pszenna 500-550. Z dobrego źródła, najlepiej z młyna, który ma tradycje, kupuje dobre ziarno i mieli na mąkę. Nie z wielkich korporacji, nie z dyskontów. Te mąki nie trzymają dobrych parametrów. Ciasto nie trzyma dobrej sprężystości, robi się „lejące”. Ja do przygotowania ciasta na pierogi używam trzech składników: dobrej mąki, ciepłej wody i szczypty soli
→ Zobacz przepis na nalewkę miętową na problemy trawienne
Przepis na pierogi z serem i miętą
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Żeby przygotować farsz do pierogów z twarogiem potrzeba:
- 500 g twarogu
- 3 łyżki drobno posiekanej mięty
- 4 łyżki cukru
Do podania:
- 0,5 szkl. śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- kilka posiekanych listków mięty
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto połącz i zagnieć ciasto.
- Przygotuj farsz na pierogi z serem na słodko: twaróg wymieszaj z cukrem i posiekaną miętą.
- Ciasto wałkuj, wycinaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
- Gotuj we wrzątku.
- Śmietanę ubij z cukrem i posiekanymi listkami mięty.
Przepis na pierogi z twarogiem i miętą pochodzi z książki „Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali. Ta pozycja to świetna propozycja na prezent dla każdego miłośnika dobrej i prostej kuchni.
Jak zrobić pierogi z serem: o czym warto pamiętać?
Pierogi to danie wyjątkowe w swojej prostocie. By jednak faktycznie były smaczne, warto pamiętać, że:
- Wodę do gotowania pierogów zagotuj z dodatkiem łyżeczki soli oraz dwiema łyżkami oleju roślinnego.
- Pierogi czekające na wrzucenie do garnka przykryj bawełnianą ściereczką, by nie wysychały (leżakujące nie powinny się dotykać).
- Gotuj je krótko: kiedy swobodnie wypłyną na powierzchnię, odczekaj jeszcze 3-4 minuty i wyławiaj je przy pomocy cedzaka. Dobrze odcedź je z nadmiaru wody.
- Pierogi po ugotowaniu układaj na natłuszczonym talerzu.
Jaka śmietana do pierogów?
Do pierogów nadaje się śmietana kwaśna (12 lub 18 proc.). By nadać jej odpowiedniego smaku, ubija się ją z cukrem waniliowym. Śmietanę można też zastąpić jogurtem naturalnym.
→ Przeczytaj również: Jaka śmietanka do kawy jest najlepsza?
Można co prawda zrobić sos na bazie słodkiej śmietanki (30 proc.) z dodatkiem cukru waniliowego i odrobiny masła, jednak dość mocno podbije nam kaloryczność tego dania.