Sernik na zimno to idealna propozycja na lato. Smakuje obłędnie, nie wymaga pieczenia, a przy tym ma lekko orzeźwiający smak. Jak go przygotować w wersji miętowej z jagodami?
Sernik na zimno: przepis na sernik miętowy z jagodami
Składniki:
- 1 całe jajo
- 2 żółtka
- 0,5 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 1 serek waniliowy (400 g)
- 1,5 szkl. sypkiego mleka w proszku
- 4 łyżki żelatyny (rozpuścić w 0,5 szkl. mocnej herbaty miętowej)
- pęczek świeżej mięty
- paczka herbatników
- 1 l jagód
→ Zobacz przepis na: Sernik jaglany obłędny w smaku
Sposób przygotowania:
- Spory pęczek mięty zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 min, odcedź i odlej 3⁄4 szkl. naparu.
- Żelatynę zalej gorącą miętą i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Jaja ubij z cukrem.
- Zmiksuj masło, dodaj ubite jaja, serek waniliowy, mleko w proszku i na końcu miętę z żelatyną.
- Herbatniki ułóż w okrągłej formie średniej wielkości jeden przy drugim, następnie wyłóż masę.
- Na koniec wyłóż jagody, lekko je dociskając.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2 h.
Kilka praktycznych porad
Przygotowując sernik na zimno warto pamiętać, że:
- Zamiast owoców świeżych można użyć mrożone, ale wówczas trzeba je wcześniej rozmrozić, ocieplić i osuszyć z nadmiaru wody i soku.
- Galaretkę wylewaj na owoce dopiero wtedy, gdy całkowicie przestygnie i zacznie już lekko tężeć (będzie mieć konsystencję kisielu). Nie wylewaj ani za ciepłej, ani za rzadkiej galaretki, bo przedostanie się ona do masy serowej (wsiąknie w nią).
- Na spód ciasta możesz zamiast herbatników położyć biszkopty.
Sernik na zimno idealny na lato
Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast. Ma różne wersje, ale latem najczęściej sięgamy po sernik na zimno. Jest to ciasto bez pieczenia, więc nie ma potrzeby nagrzewania piekarnika, czego nierzadko unikamy w gorące dni. Jest przy tym lekki i delikatny w smaku. Można go podawać na co dzień i od święta (w wersji nieco bardziej wykwintnej polecamy serniczki na zimno).
Jak ozdobić sernik na zimno?
Sernik to proste ciasto. Apetycznie wygląda samo w sobie. W przypadku sernika na zimno idealną ozdobą będą świeże owoce, jadalne kwiaty oraz listki ziół, zwłaszcza mięty i melisy.
Czy sernik można mrozić?
Tak, i to zarówno klasyczne (pieczone) ciasto, jaki sernik na zimno. W tym ostatnim przypadku przed włożeniem do zamrażarki trzeba go odstawić do lodówki na 6 h. W samej zamrażarce można go trzymać do 3 miesięcy.
A jak nie sernik na zimno, to co?
Lato to czas, kiedy królują owoce. Te sezonowe, lokalne są najlepsze. Warto wtedy jak najczęściej po nie sięgać. Zrobisz z nich nie tylko dobry sernik na zimno, ale też kompot czy lody. To też dobry sposób na zjedzenie owoców, które tracą już swoją jędrność.
Z owoców warto też robić przetwory, a jeśli nie mamy na to czasu, można je mrozić. W ten sposób na wyciągnięcie ręki mamy bazę do koktajlów i musów.