Sernik jaglany to deser, którym zachwycisz swoich gości i umilisz sobie relaks przy kawie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i zrobisz go w kilka minut.
Kasza jaglana wraca do łask. Jest przygotowywana na wiele różnych sposobów. Stanowi bazę do wielu dań, również deserów. Proponujemy dzisiaj przepis na sernik jaglany, który swoim smakiem zachwyci nawet największych smakoszy.
Kasza jaglana ma wyjątkowy smak. Doskonale komponuje się z daniami słonymi, jak i słodkimi. Ma przy tym wiele właściwości odżywczych. Zawiera wiele witamin, zwłaszcza z grupy B, obfituje ponadto w żelazo i miedź. Jest lekkostrawna i z powodzeniem może znajdować się w jadłospisie alergików (nie zawiera glutenu).
W kaszy jaglanej znajdziemy również krzem, który ma pozytywny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.
Przepis na sernik jaglany
Sernik jaglany obłędny w smaku
Składniki
- 200 g kaszy jaglanej surowej
- 2 kostki twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 100 g rodzynek
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Orzechy ziemne zalej wrzątkiem, zostaw na 5 min i odcedź na sicie. Posiekaj drobno.
- Kasze jaglaną ugotuj i ostudź. Przełóż do miski.
- Dodaj do kaszy wszystkie składniki wymienione w przepisie i wymieszaj.
- Masę przełóż do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na ok. 50 min.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę i odstaw do ostygnięcia