Wegańska i bezglutenowa tarta, w której Anna Kalwa zestawiła ze soba smaki śliwek, kaszy gryczanej i kakao. Smacznego! Do dzieła!
Składniki :
160 g – kaszy gryczanej niepalonej
30 g – kaszy jaglanej
Garść rodzynek lub morwy białej
2 łyżki mąki kasztanowej
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka mąki z tapioki
2 łyżki kakao
10 dużych dojrzałych śliwek
Opcjonalnie : masło orzechowe, mielone migdały
Sposób przygotowania:
Kaszę i rodzynki zalewamy 400ml wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania często mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody – do całkowitego wchłonięcia jej przez kaszę.
Odstawiamy do wystygnięcia , następnie posypujemy mąką kasztanową, dodajemy ksylitol, kakao i dokładnie mieszamy.
Wyklejamy masą naczynie do tarty.
Spód posypujemy tapioką (spowoduje to zgęstnienie wody wytopionej ze śliwek).
Śliwki kroimy w wąskie łódeczki i układamy wg uznania. Pieczemy 35 minut w 200 stopniach.
https://biokurier.pl/jedzenie/maslo-orzechowe-bomba-kalorii-czy-zdrowa-przekaska/
Na koniec możemy polewamy odrobiną masła orzechowego i posypujemy migdałami.