Tarta ze śliwkami, w której Anna Kalwa zestawiła ze sobą smaki soczystych owoców, kaszy gryczanej i kakao, to dobra propozycja na jesienny deser. To nietuzinkowe połączenie na pewno pozytywnie Was zaskoczy.
Tarta ze śliwkami w wersji wegańskiej
Wegańska tarta z owocami to ciasto, które dobrze smakuje i jest dobrą przekąską na długie, jesienne wieczory. Nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla alergików i osób, które nie mogą jeść wypieków z mąki pszennej.
Wszystkie niezbędne do przygotowania ciasta składniki możecie kupić w sklepie spożywczym lub z ekologiczną żywnością. Niektóre z nich, jak np. kakao czy kaszę gryczaną, warto wprowadzić na stałe do jesienno-zimowego jadłospisu. Dobrze jest też jesienne owoce, m.in. śliwki, które mają wysoką wartość odżywczą.

Przepis na tartę
Pobierz przepis na tartę w wersji do druku.

Tarta ze śliwkami, kaszą gryczaną i kakao
Składniki
- 160 g kaszy gryczanej niepalonej
- 30 g kaszy jaglanej
- garść rodzynek lub morwy białej
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka mąki z tapioki
- 2 łyżki kakao
- 10 dużych dojrzałych śliwek
- masło orzechowe opcjonalnie
- mielone migdały opcjonalnie
Przygotowanie
- Odstawiamy kaszę do wystygnięcia, następnie posypujemy mąką kasztanową, dodajemy ksylitol, kakao i dokładnie mieszamy.
- Wyklejamy masą naczynie do tarty.
- Śliwki kroimy w wąskie łódeczki i układamy według uznania.
- Pieczemy 35 minut w 200°C.
- Na koniec możemy polać tartę odrobiną masła orzechowego i posypać migdałami.
Ciasta na jesienne wieczory
Tarta ze śliwkami to tylko jedna z propozycji na przygotowanie tego smacznego ciasta. Pomysłów jest całe mnóstwo. Oto kilka z nich: