Teraz czytasz...
Tarta ze śliwkami, kaszą gryczaną i kakao [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Tarta ze śliwkami, kaszą gryczaną i kakao [przepis]

Tarta ze śliwkami, w której Anna Kalwa zestawiła ze sobą smaki soczystych owoców, kaszy gryczanej i kakao, to dobra propozycja na jesienny deser. To nietuzinkowe połączenie na pewno pozytywnie Was zaskoczy.

Tarta ze śliwkami w wersji wegańskiej

Wegańska tarta z owocami to ciasto, które dobrze smakuje i jest dobrą przekąską na długie, jesienne wieczory. Nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla alergików i osób, które nie mogą jeść wypieków z mąki pszennej.

Wszystkie niezbędne do przygotowania ciasta składniki możecie kupić w sklepie spożywczym lub z ekologiczną żywnością. Niektóre z nich, jak np. kakao czy kaszę gryczaną, warto wprowadzić na stałe do jesienno-zimowego jadłospisu. Dobrze jest też jesienne owoce, m.in. śliwki, które mają wysoką wartość odżywczą.

śliwki czy są zdrowe
Tarta z owocami to dobry pomysł na deser dla dużych i małych

Przepis na tartę

Pobierz przepis na tartę w wersji do druku.

Tarta ze śliwkami, kaszą gryczaną i kakao

Tarta ze śliwkami to wegańskie ciasto, które idealnie smakuje do kawy w jesienne wieczory. Jest odpowiednie na co dzień i od święta. Zachwyca aromatem i smakiem. Spróbujcie sami!
Autorką przepisu na wegańską tartę ze śliwkami jest Anna Kalwa, autorka bloga vegannmuffins, która zajmuje się pieczeniem artystycznych tortów.

Składniki
  

  • 160 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 30 g kaszy jaglanej
  • garść rodzynek lub morwy białej
  • 2 łyżki mąki kasztanowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 2 łyżki  kakao
  • 10 dużych dojrzałych śliwek
  • masło orzechowe opcjonalnie
  • mielone migdały opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Kaszę i rodzynki zalewamy 400 ml wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania często mieszamy, w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody – do całkowitego wchłonięcia jej przez kaszę.
  • Odstawiamy kaszę do wystygnięcia, następnie posypujemy mąką kasztanową, dodajemy ksylitol, kakao i dokładnie mieszamy.
  • Wyklejamy masą naczynie do tarty.
  • Spód posypujemy tapioką (spowoduje to zgęstnienie wody wytopionej ze śliwek).
  • Śliwki kroimy w wąskie łódeczki i układamy według uznania.
  • Pieczemy 35 minut w 200°C.
  • Na koniec możemy polać tartę odrobiną masła orzechowego i posypać migdałami.
Słowa kluczowe deser dla alergików, kakao, śliwki, tarta
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ciasta na jesienne wieczory

Tarta ze śliwkami to tylko jedna z propozycji na przygotowanie tego smacznego ciasta. Pomysłów jest całe mnóstwo. Oto kilka z nich:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.