Składniki na ciasto:
1 szklanka białej mąki pszennej
1/2 szklanki mąki owsianej
6 łyżek pasty tahini
50 ml wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
50 g bułki tartej
150 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
skórka starta z dwóch pomarańczy
30 ml soku z cytryny
150 ml jogurtu typu greckiego
2 łyżki oleju
50 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Suche składniki ciasta wymieszać i wyrobić z mokrymi składnikami. Wstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować ciasto na dno formy do tarty, obklejając także boki. Nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut. W tym czasie wymieszać sok pomarańczowy i cytrynowy z bułką tartą i jogurtem oraz skórką z pomarańczy. W osobnym naczyniu zmieszać olej z cukrem pudrem, dodać żółtka, szczyptę soli oraz wymieszane wcześniej składniki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Farsz wylać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 45 minut. Najlepiej podawać gdy jest jeszcze ciepłe. Można przyozdobić kleksem śmietany posypanym skórką z pomarańczy.
autor przepisu: Michał