Składniki:
Muffinki
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 kostki margaryny (roztopiona)
– 2 jajka
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– sok i skórka z jednej cytryny
– sok połówki pomarańczy
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Najlepiej robić to ręcznie, bo najsmaczniejsze muffinki wychodzą, gdy masa ma grudki. Masę wylać do foremek lub blaszki na muffinki. Piec ok 20 min w 175°C
Kruszonka
– 2- 3 łyżki soku z pomarańczy
– 2- 3 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki cukru
– 1/4 szklanki mąki
– 1/4 szklanki płatków owsianych (można je zmielić)
– 1/5 koski margaryny (roztopić)
Wszystkie składniki zagnieść palcami lub widelcem i posypać muffinki przed upieczeniem.
Lukier pomarańczowo- cytrynowy
– sok z połówki pomarańczy
– sok z połówki cytryny
– cukier puder
Zmieszać cukier puder i soki z cytrusów aby lukier nie był zbyt rzadki i nie spłynął z muffinek. Meffinki lukrować gdy są jeszcze ciepłe.
Smacznego:)
autorka przepisu: Kasia
Przepis nadesłany w ramach konkursu: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis
[ Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]