Cytrusowe mufinki z kruszonką lub lukrem pomarańczowo- cytrynowym

Składniki:


Muffinki

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka mleka

– 3/4 szklanki cukru

– 1/3 kostki margaryny (roztopiona)

– 2 jajka

– 1 cukier waniliowy


– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– sok i skórka z jednej cytryny

– sok połówki pomarańczy


Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Najlepiej robić to ręcznie, bo najsmaczniejsze muffinki wychodzą, gdy masa ma grudki. Masę wylać do foremek lub blaszki na muffinki. Piec ok 20 min w 175°C

Kruszonka

– 2- 3 łyżki soku z pomarańczy

– 2- 3 łyżki soku z cytryny

– 4 łyżki cukru

– 1/4 szklanki mąki

– 1/4 szklanki płatków owsianych (można je zmielić)

– 1/5 koski margaryny (roztopić)

Wszystkie składniki zagnieść palcami lub widelcem i posypać muffinki przed upieczeniem.

Lukier pomarańczowo- cytrynowy

– sok z połówki pomarańczy

– sok z połówki cytryny

– cukier puder

Zmieszać cukier puder i soki z cytrusów aby lukier nie był zbyt rzadki i nie spłynął z muffinek. Meffinki lukrować gdy są jeszcze ciepłe.

Smacznego:)

autorka przepisu: Kasia

Przepis nadesłany w ramach konkursu: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis

Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]