Teraz czytasz...
Cukier trzcinowy nierafinowany. Właściwości i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Cukier trzcinowy nierafinowany. Właściwości i zastosowanie

Cukier trzcinowy nierafinowany. Co to za produkt? Czy i czym różni się od cukru rafinowanego? W jaki sposób jest pozyskiwany? Czy każdy cukier brązowy jest nierafinowany? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.

Cukier dodaje się do produktów, w których często się go niespodziewamy. Przykłady? Sok owocowy, batonik, guma do żucia, jogurt, czy musli. Warto uświadomić sobie, że substancję tą spożywamy nie  tylko w przypadku gdy słodzimy kawę, herbatę bądź degustujemy domowe wypieki. Ponad trzy czwarte spożywanego przez nas cukru wchodzi w skład przetworzonej żywności dostępnej w sklepach.

Przeczytaj bardzo ciekawą rozmowę na temat obecności i roli, jaką odgrywa cukier w naszej diecie.

Rodzaje cukru

Rozglądając się po półce z cukrami w delikatesach spożywczych można się pogubić. Mamy więc:
  • biały,
  • brązowy,
  • kandyzowany,
  • buraczany,
  • kokosowy,
  • trzcinowy,
  • nierafinowany.
  • demerara
  • musovado
Różnią się one barwą, ceną, właściwościami.

Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy?

Rozmawiając na temat cukru, nierzadko słyszy się obiegową opinię, że cukier trzcinowy (utożsamiany zazwyczaj z cukrem brązowym) jest zdrowszy (mniej szkodliwy?) niż cukier buraczany. Stwierdzenie to nie ma nic wspólnego z prawdą. To nie wykorzystany surowiec decyduje o jakości i kolorze cukru, ale sposób produkcji. Wbrew powszechnej opinii, cukier trzcinowy może być biały (i takiego cukru jest bardzo dużo np. na europejskim lub amerykańskim rynku), a cukier buraczany brązowy! Dlaczego?

Cukier nierafinowany i rafinowany. Na czym polega różnica?

Białe, błyszczące, ale zdecydowanie nie mające pozytywnego wpływu na nasze zdrowie, kryształki cukru są efektem całego łańcucha produkcji, w którym decydujące znaczenie ma proces rafinacji (oczyszczania). To właśnie w trakcie rafinacji od kryształków cukru oddzielana jest melasa – ciemnobrązowy syrop, w którym zawarte są czynniki odżywcze pochodzące z buraków lub trzciny cukrowej. Efektem rafinacji jest najpowszechniejszy rodzaj cukru, czyli wspomniane już białe kryształki, nazywane bardziej technicznie rafinadą. Pozbawione są one jakichkolwiek składników odżywczych – to czysta sacharoza. Co więcej w trakcie produkcji cukru rafinowanego, produkt końcowy „wzbogaca” się o różne substancje chemiczne, takie jak: dwutlenek siarki, kwas fosforowy czy kwas mrówkowy. Ważną dla wegetarian może być informacja, że do oczyszczania konwencjonalnego rafinowanego cukru używa się ości pstrąga…

Cukier nierafinowany. Jak poznać?

Tymczasem do słodzenia można wykorzystać także brązowe kryształki cukru, którego produkcję zakończono przed rozpoczęciem rafinacji. To właśnie jest cukier nierafinowany, (ponieważ cukier zazwyczaj jest importowany podajemy też używane często na importowanych produktach nazwy zagraniczne: ang. Raw sugar, fr. Le Sucre complet, niem. Rohzucker, hisz. Muscovado. Dzięki obecności melasy ma on zazwyczaj ciemniejszą barwę i delikatnie karmelowy smak, cechuje go także zawartość składników odżywczych (choć w niewielkich ilościach): żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez.

No dobrze – zapytacie – ale dlaczego kilka akapitów wcześniej napisałem, że brązowy kolor nie jest gwarancją jakości cukru?

Cukier demerara. Co to jest?

Demerara jest odmianą nierafinowanego cukru trzcinowego. Ma nieco jaśniejszy kolor, a dzięki zastosowanemu w trakcie produkcji wirowaniu ma mniej pozostałości melasy i bardziej przypomina kryształki niż zwykły cukier nierafinowany. Swoją nazwę zawdzięcza dawnej holenderskiej kolonii, gdzie rozpoczęto jego produkcję. Dzisiaj są to tereny Gujany. Cukier demerara wyróżnia się karmelowym posmakiem. Często stosuje się go do słodzenia kawy, wypieków a także do podkręcenia smaku dressingów.
Czy cukier brązowy zawsze jest nierafinowany?

Niektórzy producenci, wykorzystując modę na zdrowy styl życia i cukier trzcinowy, najzwyczajniej w świecie barwią rafinowany cukier na brązowo wykorzystując do tego melasę bądź karmel. Produkt ten sprzedawany jest później pod tajemniczą nazwą Cukier brązowy – tłumaczy Karol Słowiński z bydgoskiej firmy Helios zajmującej się m.in. importem nierafinowanego cukru ekologicznego (przeczytaj więcej o tym co to znaczy, że produkt jest ekologiczny).
Taki cukier brązowy jest więc najzwyklejszym w świecie cukrem rafinowanym. – Świadomość polskiego konsumenta, ale także sprzedawców i dystrybutorów na temat tego jak powstaje cukier i czym się różnią poszczególne jego rodzaje jest stosunkowo niska. Często mylone są podstawowe pojęcia – dodaje. Nie zawsze jednak jest tak źle. – Otrzymujemy coraz więcej sygnałów od konsumentów domagających się, abyśmy w naszych przetworach stosowali nierafinowany trzcinowy cukier brązowy – mówi Przemysław Leśniewski z firmy Runoland.

Nierafinowany cukier trzcinowy BIO. Dlaczego warto?

Z konwencjonalną uprawą trzciny cukrowej wiążą się ogromne monokultury wyjaławiające glebę. Poważnym problemem jest także wypalanie plantacji trzciny cukrowej – pali się martwe liście, a pozostaje jedynie łodyga co ułatwia zbiór. Praktyka ta rozpowszechniła się w latach 60. Ten proceder ma bardzo negatywny wpływ na środowisko naturalne – powoduje emisję bardzo dużych ilości gazów cieplarnianych i innych elementów negatywnie wpływających na środowisko naturalne. W opozycji do takich praktyk powstała np. inicjatywa „Green Cane Project”. W jej ramach zbiory trzciny cukrowej odbywają się bez wypalania, co pozwala uniknąć emisji nawet 400 000 metrów sześciennych dwutlenku węgla i  13 500 metrów sześciennych niebezpiecznych gazów rocznie (więcej: http://www.global-organics.com/projects/index.shtml). Jeżeli zdecydujemy się na nierafinowany cukier ekologiczny lepiej dbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale także środowisko naturalne. Odnośnie zdrowia pamiętajmy jednak, że cukier zawsze pozostanie cukrem…
ciecierzyca bio
Dowiedz się więcej na temat tego jak rozpoznać produkt ekologiczny.

Cukier FAIRTRADE, czyli…

Nierzadko zdarza się, że cukier ekologiczny posiada także certyfikat Sprawiedliwego Handlu. Choć Fair Trade staje się coraz bardziej rozpoznawalne wciąż jest na daleki marginesie głównego nurtu. A szkoda, bo znak ten gwarantuje, że rolnicy uprawiający trzcinę cukrową na certyfikowanych plantacjach mają gwarantowaną cenę minimalną oraz specjalną premię Fair Trade, która inwestowana jest w rozwój lokalnej społeczności.

Cukier a zdrowie

Ograniczenie spożywania cukru (niezależnie od rodzaju) z pewnością jest korzystne (polecam lekturę książki: Franza Bindera i  Josefa Wahlera pt. Cukier, nie dziękuję). Nie da się jednak ukryć, że całkowita eliminacja z diety to rozwiązanie radykalne i na pewno nie każdy się na nie zdobędzie. Jeżeli więc chcemy korzystać z „dobrodziejstw” cukru warto robić to świadomie i rozsądnie.
Można rozważyć również wykorzystanie jego zamienników:

Wodorowęglan sodu (sodium hydrogen carbonate), czyli popularnie rzecz ujmując soda oczyszczona wykorzystany, może być w naszym gospodarstwie na wiele sposobów. Na dobry początek, prezentujemy 5 z nich.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.