Talarki gryczano – migdałowe

przepis na ok.45 sztuk

Składniki:
200g mąki gryczanej
75g delikatnych płatków owsianych
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
180g masła
1jajko i 1 żółtko
100g płynnego miodu
szczypta soli
skórka i sok z 1/2 pomarańczy
½ laski wanilii
75g posiekanych migdałów
50g cukru brązowego trzcinowego
100g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z kardamonem i płatkami w misce. Masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. Następnie jajko, żółtko, miód, sól, sok i skórkę pomarańczową-wanilię wyskrobać i dodać-wszystko. Wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto jeszcze raz krótko przegnieść na podsypanej mąką stolnicy i podzielić na trzy części- uformować z nich wałeczki ok.3cm.
Migdały wymieszać z cukrem i ciasto obtoczyć. Pozostawić do schłodzenia na trzy godziny.
przygotować dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, z wałeczków wycinać ciastka na grubość 1/2cm, piec w temp.180 ok 10min. Schłodzić. Czekoladę rozpuścić i przyozdobić ciasteczka.
Autorka przepisu: Maria Hehmann

Podoba Ci się to, o czym piszemy?