Mąka gryczana – zastosowanie i właściwości

Indeks glikemiczny 40 (podobnie jak kasza gryczana) przy wysokiej zawartości białka roślinnego (ponad 12 g/100g) daje szerokie możliwości wykorzystania mąki gryczanej w diecie osób chorych na cukrzycę, osłabionych, rekonwalescentów, wegetarian i wegan. Ma 10 g błonnika na 100Otrzymywana z nasion gryki, posiada wiele wartości odżywczych, przy niskim indeksie glikemicznym. Mąka gryczana szarobrązowy kolor i charakterystyczny smak z nutą goryczki. Dowiedzcie sie więcej!

O mąkę gryczaną warto wzbogacać pieczywo…

Zwłaszcza dodatek oczyszczonej mąki gryczanej (ze wstępnie oczyszczonych nasion gryki) w pieczywie nadaje mu szczególne właściwości:

  • podnosi wartość odżywczą produktu
  • zwiększa wodochłonność mąki
  • wydłuża trwałość
  • produkt końcowy ma niższy indeks glikemiczny
  • białko roślinne ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu

W efekcie takie pieczywo jest znacznie lepsze dla osób zagrożonych miażdżycą, otyłością i diabetyków.

Wartości odżywcze mąki gryczanej w 100 g:

Wartość energetyczna: 335 kcal
Białko: 12,6
Węglowodany: 70,6
Tłuszcze:1,0
Gluten: nie zawiera
IG (indeks glikemiczny): 40

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przechowywanie mąki gryczanej

Najlepiej przechowywać ją w ciemnym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej.

Zawartość minerałów i aminokwasów

Mąka gryczana charakteryzuje się duża zawartością magnezu (251mg/100g), potasu (577mg/100g) i fosforu (337mg/100g), a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku (3,1mg/100g) i ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza (4,1mg/100g). Ma też sporo wapnia (41mg/100g), niewiele sodu (11mg/100g), miedź i mangan.

Bogata jest zawartość aminokwasów niezbędnych w wielu procesach życiowych organizmu ludzkiego: lizyna (niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia, ważna w procesach odpornościowych), tyrozyna, leucyna, izoleucyna, tryptofan (łagodzi stres, pomaga przy depresji, wspomaga serce), arginina, glicyna, prolina, seryna i inne.

Zastosowanie mąki gryczanej

Oprócz dodawania do tradycyjnego pieczywa może być z powodzeniem wykorzystywana w diecie osób chorych na celiaklię. W Japonii dodaje się ją do makaronu (sobą), w Rosji do blinów zjadanych z kawiorem. Bliny gryczane wykładano tam według zwyczaju na parapet domostwa, aby podróżujący mogli się posilić i wzmocnić. Mąkę gryczaną można spotkać także w kuchni indyjskiej.

W dziale EKO PRZEPISY Polecamy przepis na tradycyjne gryczane bliny

 

oprac. Małgorzata Górska

Źródła:
http://www.niam.pl/pl/produkty/1465-maka_gryczana
http://dietamm.com/indeks-glikemiczny
zasadyzywienia.pl
Food Forum

Brak postów do wyświetlenia