Teraz czytasz...
Mąka gryczana – zastosowanie i właściwości
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
NaturaFood & BeEco | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Mąka gryczana – zastosowanie i właściwości

Mąka grycznana posiada wiele wartości odżywczych, przy niskim indeksie glikemicznym. Mąka gryczana szarobrązowy kolor i charakterystyczny smak z nutą goryczki. Indeks glikemiczny 40 (podobnie jak w przypadku kaszy gryczanej), przy wysokiej zawartości białka roślinnego (ponad 12 g/100g), daje szerokie możliwości wykorzystania mąki gryczanej w diecie osób chorych na cukrzycę, osłabionych, rekonwalescentów, wegetarian i wegan.  Dowiedzcie sie więcej!

O mąkę gryczaną warto wzbogacać pieczywo…

Zwłaszcza dodatek oczyszczonej mąki gryczanej (ze wstępnie oczyszczonych nasion gryki) w pieczywie nadaje mu szczególne właściwości:

  • podnosi wartość odżywczą produktu
  • zwiększa wodochłonność mąki
  • wydłuża trwałość
  • produkt końcowy ma niższy indeks glikemiczny
  • białko roślinne ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu

W efekcie takie pieczywo jest znacznie lepsze dla osób zagrożonych miażdżycą, otyłością i diabetyków.

Mąka gryczana. Właściwości odżywcze w 100 g:

Wartość energetyczna: 335 kcal
Białko: 12,6
Węglowodany: 70,6
Tłuszcze:1,0
Gluten: nie zawiera
IG (indeks glikemiczny): 40

Jak przechowywać mąkę gryczaną?

Najlepiej przechowywać ją w ciemnym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej.

Zawartość minerałów i aminokwasów

Mąka gryczana charakteryzuje się duża zawartością

  • magnezu (251mg/100g),
  • potasu (577mg/100g) i
  • fosforu (337mg/100g),

a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku (3,1mg/100g) i ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza (4,1mg/100g). Ma też sporo wapnia (41mg/100g), niewiele sodu (11mg/100g), miedź i mangan.

Bogata jest zawartość aminokwasów niezbędnych w wielu procesach życiowych organizmu ludzkiego: lizyna (niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia, ważna w procesach odpornościowych), tyrozyna, leucyna, izoleucyna, tryptofan (łagodzi stres, pomaga przy depresji, wspomaga serce), arginina, glicyna, prolina, seryna i inne.

Zastosowanie mąki gryczanej

Oprócz dodawania do tradycyjnego pieczywa może być z powodzeniem wykorzystywana w diecie osób chorych na celiaklię. W Japonii dodaje się ją do makaronu (sobą), w Rosji do blinów zjadanych z kawiorem. Bliny gryczane wykładano tam według zwyczaju na parapet domostwa, aby podróżujący mogli się posilić i wzmocnić. Mąkę gryczaną można spotkać także w kuchni indyjskiej.

Gryczane bliny
Gryczane bliny

Zobacz także

nalesniki z pokrzywy

W dziale EKO PRZEPISY Polecamy przepis na tradycyjne gryczane bliny

oprac. Małgorzata Górsk

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.