Mąka gryczana posiada wiele wartości odżywczych, przy niskim indeksie glikemicznym. Mąka gryczana szarobrązowy kolor i charakterystyczny smak z nutą goryczki. Indeks glikemiczny 40 (podobnie jak w przypadku kaszy gryczanej), przy wysokiej zawartości białka roślinnego (ponad 12 g/100g), daje szerokie możliwości wykorzystania mąki gryczanej w diecie osób chorych na cukrzycę, osłabionych, rekonwalescentów, wegetarian i wegan. Dowiedzcie sie więcej!
Mąka gryczana jako dodatek do pieczywa
Zwłaszcza dodatek oczyszczonej mąki gryczanej (ze wstępnie oczyszczonych nasion gryki) w pieczywie nadaje mu szczególne właściwości:
- podnosi wartość odżywczą produktu
- zwiększa wodochłonność mąki
- wydłuża trwałość
- produkt końcowy ma niższy indeks glikemiczny
- białko roślinne ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu
W efekcie takie pieczywo jest znacznie lepsze dla osób zagrożonych miażdżycą, otyłością i diabetyków.
Dowiedz się więcej na temat kaszy gryczanej
Mąka gryczana. Właściwości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna: 335 kcal
Białko: 12,6
Węglowodany: 70,6
Tłuszcze:1,0
Gluten: nie zawiera
IG (indeks glikemiczny): 40
Jak przechowywać mąkę gryczaną?
Najlepiej przechowywać ją w ciemnym, suchym miejscu o temperaturze pokojowej.
Zawartość minerałów i aminokwasów
Mąka gryczana charakteryzuje się duża zawartością
- magnezu (251mg/100g),
- potasu (577mg/100g) i
- fosforu (337mg/100g),
a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku (3,1mg/100g) i ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza (4,1mg/100g). Ma też sporo wapnia (41mg/100g), niewiele sodu (11mg/100g), miedź i mangan.
Bogata jest zawartość aminokwasów niezbędnych w wielu procesach życiowych organizmu ludzkiego: lizyna (niezbędna w budowie białek i wchłanianiu wapnia, ważna w procesach odpornościowych), tyrozyna, leucyna, izoleucyna, tryptofan (łagodzi stres, pomaga przy depresji, wspomaga serce), arginina, glicyna, prolina, seryna i inne.
Pamiętaj o jakości
Serdecznie zachęcamy do wybierania mąki gryczanej z certyfikatem ekologicznym. Przeczytaj więcej: jak poznać żywność ekologiczną
Zastosowanie mąki gryczanej
Oprócz dodawania do tradycyjnego pieczywa może być z powodzeniem wykorzystywana w diecie osób chorych na celiakię. W Japonii dodaje się ją do makaronu (sobą), w Rosji do blinów zjadanych z kawiorem. Bliny gryczane wykładano tam według zwyczaju na parapet domostwa, aby podróżujący mogli się posilić i wzmocnić. Mąkę gryczaną można spotkać także w kuchni indyjskiej.
oprac. Małgorzata Górska