Teraz czytasz...
Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie

Mąka ryżowa – właściwości i zastosowanie

Mąka ryżowa nadaje się jako ciekawe urozmaicenie codziennej diety nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu. To dobry substytut mąki pszennej używany szeroko w kuchni japońskiej. Można ja otrzymać z ryżu białego lub ciemnego. W w tym drugim przypadku mąka jest pełnoziarnista, a więc zachowuje wszystkie wartości odżywcze.

Biała czy pełnoziarnista

Mąka ryżowa biała powstaje z ryżu oczyszczonego, a więc pozbawiona jest najcenniejszych składników. Ciemna natomiast zawiera wszystkie składniki z otrębów, bielma i zarodka, a także pięciokrotnie więcej błonnika. Składniki ważne dla człowieka to na przykład ligniany i fitoestrogeny.

Składniki odżywcze i mineralne w 100g:

Kaloryczność 348 kcal/100 g
Białko 7,2 g/100 g
Tłuszcz 0,7 g/100 g
Węglowodany 79,2 g/100 g
Błonnika 2,3 g/ 100 g

Indeks glikemiczny 40

 

Ponadto zawiera: potas 117 mg/100 g, wapń 10 mg/100 g, fosfor 90 mg/100 g, magnez 36 mg/100 g, żelazo 1,1 mg/100 g, cynk 0,8 mg/100 g i nieznaczne ilości manganu, miedzi, sodu, witaminy PP, B1, B2.

Zastosowanie mąki ryżowej

Zobacz także
wiosenna pokrzywa w wiklinowym koszu

Mąka pełnoziarnista ma delikatnie słodkawy smak, więc nadaje się doskonale do słodkich wypieków, naleśników, deserów, ale też kotletów wegetariańskich i chleba.

Polecamy także artykuł: Czas na ryż eko!

Ważne dla chorych na celiaklię: wstępnie skleikowana mąka ryżowa może pełnić rolę glutenu w pieczywie bezglutenowym, bo doskonale wiąże. Dobra proporcja to 10 g skleikowanego produktu na każde 100 g mąki ryżowej. Można nią też zagęszczać sosy. Wiele ciekawych przepisów można wyszukać na stronach z przepisami orientalnymi, dla wegetarian i osób z nietolerancją glutenu.

Małgorzata Górska

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.