Faworki (chrusty) to jeden ze słodkich symboli karnawału. Wypiekano je w wielu polskich domach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są lekki, chrupiące i bardzo smaczne. A jak je przygotować? Sprawdzonym przepisem na faworki dzieli się Joanna Matyjek, autorka bloga oraz słynnego studia „Odczaruj Gary”, która wydała właśnie książkę „Sama słodycz. Ciasta, torty i desery”.
Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak znany w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Chrupkie ciastka w kształcie kokardki smażone są na głębokim tłuszczu (oleju, smalcu) i posypywane cukrem pudrem.
Przepis na faworki
Faworki
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 50 g śmietany 18 proc.
- 20 g cukru pudru
- 10 g spirytusu lub octu
- tłuszcz do smażenia olej rzepakowy
- 40 g suszonych płatków róży
- cukier puder do posypania faworków
Przygotowanie
- Mąkę mieszam z żółtkami, śmietaną, cukrem i alkoholem lub octem.
- Zagniatam ciasto i chowam je na godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki owijam ciasto folią i okładam je wałkiem (śmiesznie to brzmi, ale trzeba tak robić – składać ciasto na pół i znowu okładać ile sił w rękach, i znowu składać, i znowu okładać…). Dzięki temu ciasto będzie sprężyste i kruche, nabierze powietrza i przy smażeniu wytworzą się bąbelki.
- Ciasto dzielę na kawałki, bardzo cienko wałkuję, kroję radełkiem lub nożem w paski, a następnie robię pośrodku nacięcie i zawijam w charakterystyczną kokardę.
- Olej rzepakowy rozgrzewam bardzo długo na małym ogniu. Faworki smażę kilka minut na jednej i kilka minut na drugiej stronie.
- Po usmażeniu odsączam faworki z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku. Płatki róży miksuję w mikserze na pył. Mieszam je z cukrem pudrem i oprószam faworki.
Jak zrobić chrusty?
Dobry przepis na faworki to podstawa, jednak warto też pamiętać o kilku radach:
- wykorzystaj gęstą i kwaśną śmietanę
- nie zapomnij napowietrzyć ciasta, czyli rozbijać wałkiem przez pewien czas (to bardzo ważne, bo sprawi, że faworki będą kruche)
- ciasto rozwałkuj bardzo cienko (na 1 mm)
- faworki posypuj cukrem pudrem dopiero gdy nieco ostygną (możesz też zastąpić go zmielonym ksylitolem)
- chrusty możesz też upiec w piekarniku w 180°C przez 10 min, ale pamiętaj, że choć będą mniej kaloryczne, ich smak będzie już zdecydowanie inny
Nie podsypuj ciasta zbytnio mąką w trakcie wałkowania, ponieważ tłuszcz będzie się pienił i utrudniał smażenie. Pozostałe kawałki ciasta trzymaj w folii, a faworki oczekujące na smażenie przykryj lnianą ściereczką, aby nie wysychały. Dobrze się sprawdza silikonowa stolnica, cienkie ciasto mniej do niej przywiera
– podpowiada Viola Grzelka, autorka książki „Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie„, w której znajdziecie też przepisy na dania idealne na karnawał. Wśród nich są nie tylko faworki i karnawałowe róże, ale też pączki angielskie, tiramisu, bezglutenowe brownie z batatów oraz pieczone banany z ajerkoniakiem.
A w naszym serwisie znajdziecie przepis na bananowe pączki, które zrobicie szybko i z łatwo dostępnych składników. Sprawdzą się, jeśli szukasz pomysłu na wykorzystanie przejrzałych bananów. Ale uwaga: bardzo szybko znikają z talerza 😉