Faworki (chrusty) to jeden ze słodkich symboli karnawału. Wypiekano je w wielu polskich domach. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Są lekki, chrupiące i bardzo smaczne. A jak je przygotować? Sprawdzonym przepisem na faworki dzieli się Joanna Matyjek, autorka bloga oraz słynnego studia „Odczaruj Gary”, która wydała właśnie książkę „Sama słodycz. Ciasta, torty i desery”.
Z tego artykułu dowiesz się:
Faworki, chrusty, chruściki
Faworki to tradycyjny karnawałowy przysmak znany w Polsce, na Litwie i w Niemczech. Chrupkie ciastka w kształcie kokardki smażone są na głębokim tłuszczu (oleju, smalcu) i posypywane cukrem pudrem.
Przepis na faworki

Faworki
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 50 g śmietany 18 proc.
- 20 g cukru pudru
- 10 g spirytusu lub octu
- tłuszcz do smażenia olej rzepakowy
- 40 g suszonych płatków róży
- cukier puder do posypania faworków
Przygotowanie
- Mąkę mieszam z żółtkami, śmietaną, cukrem i alkoholem lub octem.
- Zagniatam ciasto i chowam je na godzinę do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki owijam ciasto folią i okładam je wałkiem (śmiesznie to brzmi, ale trzeba tak robić – składać ciasto na pół i znowu okładać ile sił w rękach, i znowu składać, i znowu okładać…). Dzięki temu ciasto będzie sprężyste i kruche, nabierze powietrza i przy smażeniu wytworzą się bąbelki.
- Ciasto dzielę na kawałki, bardzo cienko wałkuję, kroję radełkiem lub nożem w paski, a następnie robię pośrodku nacięcie i zawijam w charakterystyczną kokardę.
- Olej rzepakowy rozgrzewam bardzo długo na małym ogniu. Faworki smażę kilka minut na jednej i kilka minut na drugiej stronie.
- Po usmażeniu odsączam faworki z tłuszczu, układając je na papierowym ręczniku. Płatki róży miksuję w mikserze na pył. Mieszam je z cukrem pudrem i oprószam faworki.