Teraz czytasz...
Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie opolskim!

Mamy pierwszą eko piekarnię w województwie opolskim!

Około 20 rodzajów chleba o jakości poświadczonej przez certyfikat ekologiczny oferować będzie Piekarnia Bogdana Smolorza z Grudyni Wielkiej (woj. opolskie). Wysoka jakość, tradycyjny wypiek, ekologiczne surowce – w ten sposób niewielki zakład chce stawić czoła coraz mniejszemu popytowi na pieczywo.

Bogdan Smolorz wypiekiem chleba zajmuje się od 25 lat, a 2 lata temu, zrażony coraz niższą jakością wypieków, zdecydował się powrócić do tradycyjnych technik piekarskich i korzystania z tzw. mąki niestandaryzowanej z własnego przemiału. Jego piekarnia jest niewielka, bo w wypiek chleba zaangażowane są 3-4 osoby.

– Niestety, w czasie gdy większość piekarni reklamuje się nie zawsze zgodnymi z prawdą sloganami dotyczącymi tradycyjnego wypieku na zakwasie, ciężko się wyróżnić. Dlatego postanowiłem postawić na ekologię i certyfikat. Oprócz standardowego certyfikatu planujemy poddać się także certyfikacji stowarzyszenia Demeter – zapowiada Bogdan Smolorz w rozmowie z Biokurierem.

Chleb BIO w 20 rodzajach

W ofercie piekarni znajduje się około 20 rodzajów chleba: m.in. orkiszowy, żytni i pszenny z najróżniejszymi dodatkami. Wypieki dostępne są lokalnie w sklepie firmowym w Kędzierzynie Koźlu, a także Ryńskiej Wsi. Oto krótki klip prezentujący eko piekarnię


Mimo ogromnego doświadczenia, Bogdan Solorz wciąż dokształca się i szuka nowych informacji na temat tradycyjnego, ekologicznego wypieku chleba. W chwili gdy publikujemy ten materiał, podgląda niemieckich piekarzy ekologicznych z Essen (Troll ÖkologischeBackwarenGmbh).

Czy pieczenie chleba z mąki ekologicznej różni się od wypieków z mąki konwencjonalnej?

Wszyscy piekarze, których o to pytałem mówią, że tak. Takiego zdania jest również Bogdan Solorz. – Wypiek z eko mąki jest trudniejszy bo jest to mąka niestandaryzowana, ale właśnie dzięki temu jest wyjątkowa i zdrowa. Sprawdza się tylko w małych piekarniach bo taki wypiek trzeba czuć, być elastycznym – np. inną mąkę możemy otrzymać latem, a inną zimą. Niezbędne jest także korzystanie z długich procesów fermentacyjnych –mówi.

Lokalność przede wszystkim

– Jeżeli chodzi o pozyskiwanie surowców, założenie jest takie:priorytetem są gospodarstwa jak najbardziej lokalne, potem gospodarstwa ekologiczne z głębi kraju i dopiero potem , kiedy coś nie jest dostępne w Polsce sięgam po surowiec z Unii, jednocześnie namawiając naszych rolników do upraw bo to my właśnie powinniśmy się porozumieć w sprawie lokalnej współpracy. Czyli kładziemy nacisk na „Jedz Polskie” – deklaruje Bogdan Smolorz.

Wiedza, wiedza, wiedza…

Działanie lokalnego czy ekologicznego producenta w niewielkiej miejscowości jaką jest Kędzierzyn Koźle wymaga pracy nad świadomością klienta. Bogdan Solorz w swoich sklepach organizuje spotkania i prelekcje dotyczące żywności ekologicznej, wycofał z nich także niezdrowe produkty chociaż nie spotkało się to, jak sam przyznaje, z entuzjazmem klientów. Z pewnością szansą dla piekarni będzie także zaistnienie na rynku najbliższego dużego miasta jakim jest Opole. Produktami od pana Bogdana już interesowała się tamtejsza kooperatywa spożywcza.

Zobacz także
kobieta i mężczyzna w ramach turystyki kulinarnej odwiedzają lokalne restauracje i piją wino czerwone

Gdzie można kupić chleby pana Bogdana?

Oto kilka adresów:

  • Dom Chleba – Koźle / ul. Rynek 11
  • Dom Chleba – Kędzierzyn / ul. Woj. Polskiego 15
  • Dom Chleba – Reńska Wieś / ul. Fabryczna 1
  • Spółdzielnia Rolnik – Koźle / ul. Piastowska 40

Karol Przybylak (tt: @KarolPrzybylak)

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.