Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Ile specjalistycznych eko sklepów działa? Czy przybywa przetwórców i rolników? Najnowsze dane z różnych raportów i publikacji.
Artykuł jest systematycznie aktualizowany
Czym jest produkcja ekologiczna?
Zgodnie z definicją ustawową: Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączącym praktyki najkorzystniejsze dla środowiska i klimatu, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych oraz stosowanie wysokich norm dotyczących dobrostanu zwierząt i produkcji, odpowiadających zapotrzebowaniu rosnącej liczby konsumentów na produkty wytwarzane przy użyciu naturalnych środków i procesów. Produkcja ekologiczna pełni zatem podwójną funkcję społeczną: z jednej strony w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów dostarcza na rynek produkty ekologiczne, a z drugiej strony dostarcza powszechnie dostępne dobra, przyczyniając się do ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt, jak również do rozwoju obszarów wiejskich. Czytaj więcej w dziale: żywność ekologiczna – informacje
Liczba gospodarstw ekologicznych i ich powierzchnia w Polsce (najnowsze dostępne dane)
31 grudnia 2024 roku w Polsce działało 24 793 producentów ekologicznych z certyfikatem. Wśród nich zdecydowaną większość stanowią rolnicy (23 155 gospodarstw rolnych).
691 471,1 tyle zajmowała ostatniego dnia 2024 r całkowita powierzchnia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.
Zaprezentowane powyżej dane pochodzą z Raportu o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce, opublikowanego przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych. Na stronie IJAHR-S znajdziecie bardziej szczegółowe dane w formie pdf: https://www.gov.pl/web/ijhars/dane-o-rolnictwie-ekologicznym
Przetwórstwo ekologiczne w Polsce
W 2012 roku w Polsce działało 1227 przetwórni z certyfikatem ekologicznym. Najczęściej zajmują się one przetwórstwem:
- napojów
- dań gotowych
- przypraw
- kakao i czekolady
- wyrobów cukierniczych
Eko sklepy i handel żywnością eko
Według informacji udostępnianych przez hurtownie i dystrybutorów żywności ekologicznej w Polsce działa aktualnie około 700 sklepów specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej bądź tzw. „zdrowej żywności” (nie lubimy tego terminu bo jest niejednoznaczny, ale on wciąż funkcjonuje…). Wśród sklepów specjalistycznych panuje duża rotacja – przybywają nowe, ale podobna ich liczba znika z rynku.
Z roku na rok rośnie znaczenie handlu żywnością ekologiczną w super i hiper -marketach oraz sklepach ogólnospożywczych, ale w ostatnich latach (wskutek wojny cenowej między największymi graczami) oferta żywności EKO w Lidlu czy Biedronce nie rośnie, a nawet nieznacznie maleje.
Najwięksi polscy dystrybutorzy żywności ekologicznej to Bio Planet i Eko Wital (spółka zależna Organic Farma Zdrowia). To spółki notowane na giełdzie. Regularnie publikują raporty, które możecie śledzić np. na portalu BIOprofit.info
Przeczytaj także: Europejski rynek żywności ekologicznej
Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej
Wartość rynku jest bardzo zagadkowa ze względu na trudności w zbieraniu danych, ale szacuje się ją (w lipcu 2023) na 1,34 mld zł, co oznacza, że przeciętny polski konsument wydaje na żywność ekologiczną 3,67 zł w skali roku. Rynek żywności ekologicznej stanowi ok. 0,5% całego polskiego rynku spożywczego.