Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Ile eko sklepów działa? Czy przybywa przetwórców i rolników? Najnowsze dane z różnych raportów i publikacji.
Artykuł jest systematycznie aktualizowany
Liczba gospodarstw ekologicznych i ich powierzchnia
31 grudnia 2022 roku w Polsce działało 22 882 producentów ekologicznych z certyfikatem. Wśród nich zdecydowaną większość stanowią rolnicy (21 187 gospodarstw rolnych).
394743,55 ha tyle zajmowała w 2022 r całkowita powierzchnia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.
Przetwórstwo ekologiczne w Polsce
W 2012 roku w Polsce działało 1695 przetwórni z certyfikatem ekologicznym.
Eko sklepy
Według informacji udostępnianych przez hurtownie i dystrybutorów żywności ekologicznej w Polsce działa aktualnie około 700 sklepów specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej bądź tzw. „zdrowej żywności” (nie lubimy tego terminu bo jest niejednoznaczny, ale on wciąż funkcjonuje…). Wśród sklepów specjalistycznych panuje duża rotacja – przybywają nowe, ale podobna ich liczba znika z rynku.
Przeczytaj także: Europejski rynek żywności ekologicznej
Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej
Wartość rynku jest bardzo zagadkowa ze względu na trudności w zbieraniu danych, ale szacuje się ją (w lipcu 2023) na 1,34 mld zł, co oznacza, że przeciętny polski konsument wydaje na żywność ekologiczną 3,67 zł w skali roku. Rynek żywności ekologicznej stanowi ok. 0,5% całego polskiego rynku spożywczego.