Teraz czytasz...
Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Polski rynek żywności ekologicznej w liczbach

Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Ile eko sklepów działa? Czy przybywa przetwórców i rolników? Najnowsze dane z różnych raportów i publikacji.

Artykuł jest systematycznie aktualizowany

Liczba gospodarstw ekologicznych i ich powierzchnia

31 grudnia 2022 roku w Polsce działało 22 882 producentów ekologicznych z certyfikatem.  Wśród nich zdecydowaną większość stanowią rolnicy (21 187 gospodarstw rolnych).

394743,55 ha tyle zajmowała w 2022 r całkowita powierzchnia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych.

Przetwórstwo ekologiczne w Polsce

W 2012 roku w Polsce działało 1695 przetwórni z certyfikatem ekologicznym.

Eko sklepy

Według informacji udostępnianych przez hurtownie i dystrybutorów żywności ekologicznej w Polsce działa aktualnie około 700 sklepów specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej bądź tzw. „zdrowej żywności” (nie lubimy tego terminu bo jest niejednoznaczny, ale on wciąż funkcjonuje…). Wśród sklepów specjalistycznych panuje duża rotacja – przybywają nowe, ale podobna ich liczba znika z rynku.

Zobacz także


Przeczytaj także: Europejski rynek żywności ekologicznej

Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej

Wartość rynku jest bardzo zagadkowa ze względu na trudności w zbieraniu danych, ale szacuje się ją (w lipcu 2023) na 1,34 mld zł, co oznacza, że przeciętny polski konsument wydaje na żywność ekologiczną 3,67 zł w skali roku. Rynek żywności ekologicznej stanowi ok. 0,5% całego polskiego rynku spożywczego.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.