Ile warty jest polski rynek żywności ekologicznej? Ile specjalistycznych eko sklepów działa? Czy przybywa przetwórców i rolników? Najnowsze dane z różnych raportów i publikacji.
Artykuł jest systematycznie aktualizowany
Czym jest produkcja ekologiczna?
Zgodnie z definicją ustawową: Produkcja ekologiczna jest ogólnym systemem zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności, łączącym praktyki najkorzystniejsze dla środowiska i klimatu, wysoki stopień różnorodności biologicznej, ochronę zasobów naturalnych oraz stosowanie wysokich norm dotyczących dobrostanu zwierząt i produkcji, odpowiadających zapotrzebowaniu rosnącej liczby konsumentów na produkty wytwarzane przy użyciu naturalnych środków i procesów. Produkcja ekologiczna pełni zatem podwójną funkcję społeczną: z jednej strony w odpowiedzi na zapotrzebowanie konsumentów dostarcza na rynek produkty ekologiczne, a z drugiej strony dostarcza powszechnie dostępne dobra, przyczyniając się do ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt, jak również do rozwoju obszarów wiejskich. Czytaj więcej w dziale: żywność ekologiczna – informacje
Liczba gospodarstw ekologicznych i ich powierzchnia w Polsce (najnowsze dostępne dane)
31 grudnia 2022 roku w Polsce działało 22 882 producentów ekologicznych z certyfikatem. Wśród nich zdecydowaną większość stanowią rolnicy (21 187 gospodarstw rolnych).
554 631,7 tyle zajmowała ostatniego dnia 2022 r całkowita powierzchnia certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. W stosunku do roku 2021 odnotowano wzrost o 6%.
Zaprezentowane powyżej dane pochodzą z Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2021-2022, który opublikowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów – Rolno spożywczych. Cały dokument można pobrać w formacie PDF.
Przetwórstwo ekologiczne w Polsce
W 2012 roku w Polsce działało 760 przetwórni z certyfikatem ekologicznym. Najczęściej zajmują się one przetwórstwem:
- napojów
- dań gotowych
- przypraw
- kakao i czekolady
- wyrobów cukierniczych
Eko sklepy i handel żywnością eko
Według informacji udostępnianych przez hurtownie i dystrybutorów żywności ekologicznej w Polsce działa aktualnie około 700 sklepów specjalizujących się w sprzedaży żywności ekologicznej bądź tzw. „zdrowej żywności” (nie lubimy tego terminu bo jest niejednoznaczny, ale on wciąż funkcjonuje…). Wśród sklepów specjalistycznych panuje duża rotacja – przybywają nowe, ale podobna ich liczba znika z rynku.
Z roku na rok rośnie znaczenie handlu żywnością ekologiczną w super i hiper -marketach oraz sklepach ogólnospożywczych.
Największa polska hurtownia żywności ekologicznej, Bio Planet zakończyła listopad 2022 ze sprzedażą na poziomie 23,8 mln złotych, co oznacza wzrost o 30% rok do roku. Optymistyczne dane dotyczą także 3 pierwszych kwartałów 2022 roku. Przychody narastająco wyniosły 186,6 mln zł i były o 26 % wyższe niż w III kwartałach 2022 roku, kiedy wynosiły 148,5 mln zł. Korzystne dla Bio Planet są prognozy dotyczące kursu złotego. Umocnienie naszej waluty pozwala hurtowni zaopatrywać się w wiele dystrybuowanych na polskim rynku produktów ekologicznych na korzystniejszych warunkach.
Terminy publikacji raportów okresowych Bio Planet w 2024 roku:
- Raport roczny jednostkowy za 2023 rok – dnia 24 kwietnia 2024 r.
- Raport kwartalny jednostkowy za I kwartał 2024 roku – dnia 24 maja 2024 r.
- Raport jednostkowy za I półrocze 2024 roku – dnia 27 września 2024 r.
- Raport kwartalny jednostkowy za III kwartał 2024 roku – dnia 22 listopada 2024 r.
Przeczytaj także: Europejski rynek żywności ekologicznej
Wartość polskiego rynku żywności ekologicznej
Wartość rynku jest bardzo zagadkowa ze względu na trudności w zbieraniu danych, ale szacuje się ją (w lipcu 2023) na 1,34 mld zł, co oznacza, że przeciętny polski konsument wydaje na żywność ekologiczną 3,67 zł w skali roku. Rynek żywności ekologicznej stanowi ok. 0,5% całego polskiego rynku spożywczego.
Najnowsze raporty dotyczące polskiego ekorynku
![Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce](https://biokurier.pl/wp-content/uploads/Raport_o_stanie_rolnictwa_ekologicznego_w_latach_2021-2022-ijhar-s-okladka.jpg)
Tutaj znajdziesz Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2021-2022