Teraz czytasz...
Europejski rynek żywności ekologicznej
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Europejski rynek żywności ekologicznej

Avatar photo

Rolnictwo ekologiczne w Europie w latach 2010-2020 zyskiwało na popularności. Rósł areał oraz sprzedaż żywności BIO. Unijny raport „Organic Farming in EU” ze stycznia 2023 podsumowuje te okres.

Interesujące dane z raportu w punktach

  • Między 2015 a 2020 r. sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej w UE podwoiła się
  • Powierzchnia upraw ekologicznych rosła średnio o 5,7% rocznie w okresie 2012-2020
  • 9,1% powierzchni rolnej na terenie Unii Europejskiej było uprawiane ekologicznie w 2020 r.
  • Bogactwo odmian jest o 34% większe w rolnictwie ekologicznym niż w konwencjonalnym
  • Unia Europejska ma duże ambicje jeżeli chodzi o rolnictwo ekologiczne. Konwersja jest wspierana przez najróżniejsze schematy i plany w ramach Wspólnej Polityki Rolnej (czytaj więcej: Europa ma plan dla rolnictwa ekologicznego) .
  • Między 2014 a 2020 produkcji ekologicznej trzody chlewnej i drobiu rosła w tempie 9 i 11% rocznie.
  • 61% Europejczyków rozpoznaje logo rolnictwa ekologicznego, przeczytaj jak rozpoznać żywność ekologiczną

 Dane rynkowe dotyczące żywności ekologicznej

W 2020 roku na terenie Unii Europejskiej certyfikacją objętych było 14,8 miliona hektarów, co stanowiło 9,1% całego rolnego areału UE. Na terenie wspólnoty znajduje się blisko 20% światowego areału zagospodarowanego metodami ekologicznymi. Zdecydowanie dominuje produkcja roślinna. W okresie 2015-2020 sprzedaż żywności ekologicznej podwoiła swoją wartość, a areał upraw wzrósł o 41%. Co ciekawe, przeciętne gospodarstwo ekologiczne jest większe niż konwencjonalne a zarządzają nim młodsi rolnicy.

Wiele z zmian (także niekorzystnych) w zakresie rozwoju rolnictwa ekologicznego i sprzedaży żywności ekologicznej zaszło w okresie późniejszym niż prezentowany w raporcie. Wciąż nie mamy jednak wiarygodnych danych na ten temat. Niestety nie dostarczy ich także raport The World Of Organic Agriculture, który zaprezentowany zostanie podczas targów BioFach 2023 w Norymberdze.

Rolnictwo ekologiczne a ochrona środowiska

Autorzy raportu poruszają też kwestię wpływu rolnictwa ekologicznego na zrównoważony rozwój. W porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym rolnictwo ekologiczne ma pozytywne skutki wpływu na środowisko i klimat, gdy wyniki są podawane w przeliczeniu na jednostkę użytków rolnych.

Stwierdzono pozytywne skutki dla:

  • różnorodności biologicznej,
  • sekwestracji węgla ( proces, w którym węgiel jest usuwany z atmosfery i magazynowany w glebie i roślinności),
  • emisji gazów cieplarnianych,
  • zużycia energii,
  • eutrofizacji (niepożądany wzrost zawartości witamin i minerałów w wodach, który powoduje nadmierny wzrost glonów),
  • utraty składników odżywczych i jakości biologicznej gleby.

Ze względu na niższe plonowanie upraw ekologicznych, gdy wyniki przedstawia się w przeliczeniu na jednostkę produktu, nie ma tak istotnych różnic.

Przeczytaj także: Dzień rolnictwa ekologicznego. Nowa inicjatywa Unii Europejskiej

O czym przeczytasz w raporcie „Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej”?

Oto spis treści dokumentu

  1. Najważniejsze fakty dotyczące rolnictwa ekologicznego
  2. Zrównoważoność sektora ekologicznego
    • Zrównoważoność ekologiczna
    • Wpływ środowiskowy
    • Zrónoważoność społeczna
  3. Sprzedaż żywności EKO
  4. Wzrost importu
  5. Wypełnianie celów Zielonego ładu
  6. Badania i innowacje

Raport  „Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej” do pobrania tutaj w formacie PDF.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.