Rolnictwo ekologiczne w Europie w latach 2010-2020 zyskiwało na popularności. Rósł areał oraz sprzedaż żywności BIO. Unijny raport „Organic Farming in EU” ze stycznia 2023 podsumowuje te okres.
Interesujące dane z raportu w punktach
- Między 2015 a 2020 r. sprzedaż detaliczna żywności ekologicznej w UE podwoiła się
- Powierzchnia upraw ekologicznych rosła średnio o 5,7% rocznie w okresie 2012-2020
- 9,1% powierzchni rolnej na terenie Unii Europejskiej było uprawiane ekologicznie w 2020 r.
- Bogactwo odmian jest o 34% większe w rolnictwie ekologicznym niż w konwencjonalnym
- Unia Europejska ma duże ambicje jeżeli chodzi o rolnictwo ekologiczne. Konwersja jest wspierana przez najróżniejsze schematy i plany w ramach Wspólnej Polityki Rolnej (czytaj więcej: Europa ma plan dla rolnictwa ekologicznego) .
- Między 2014 a 2020 produkcji ekologicznej trzody chlewnej i drobiu rosła w tempie 9 i 11% rocznie.
- 61% Europejczyków rozpoznaje logo rolnictwa ekologicznego, przeczytaj jak rozpoznać żywność ekologiczną
Dane rynkowe dotyczące żywności ekologicznej
W 2020 roku na terenie Unii Europejskiej certyfikacją objętych było 14,8 miliona hektarów, co stanowiło 9,1% całego rolnego areału UE. Na terenie wspólnoty znajduje się blisko 20% światowego areału zagospodarowanego metodami ekologicznymi. Zdecydowanie dominuje produkcja roślinna. W okresie 2015-2020 sprzedaż żywności ekologicznej podwoiła swoją wartość, a areał upraw wzrósł o 41%. Co ciekawe, przeciętne gospodarstwo ekologiczne jest większe niż konwencjonalne a zarządzają nim młodsi rolnicy.
Wiele z zmian (także niekorzystnych) w zakresie rozwoju rolnictwa ekologicznego i sprzedaży żywności ekologicznej zaszło w okresie późniejszym niż prezentowany w raporcie. Wciąż nie mamy jednak wiarygodnych danych na ten temat. Niestety nie dostarczy ich także raport The World Of Organic Agriculture, który zaprezentowany zostanie podczas targów BioFach 2023 w Norymberdze.
Rolnictwo ekologiczne a ochrona środowiska
Autorzy raportu poruszają też kwestię wpływu rolnictwa ekologicznego na zrównoważony rozwój. W porównaniu z rolnictwem konwencjonalnym rolnictwo ekologiczne ma pozytywne skutki wpływu na środowisko i klimat, gdy wyniki są podawane w przeliczeniu na jednostkę użytków rolnych.
Stwierdzono pozytywne skutki dla:
- różnorodności biologicznej,
- sekwestracji węgla ( proces, w którym węgiel jest usuwany z atmosfery i magazynowany w glebie i roślinności),
- emisji gazów cieplarnianych,
- zużycia energii,
- eutrofizacji (niepożądany wzrost zawartości witamin i minerałów w wodach, który powoduje nadmierny wzrost glonów),
- utraty składników odżywczych i jakości biologicznej gleby.
Ze względu na niższe plonowanie upraw ekologicznych, gdy wyniki przedstawia się w przeliczeniu na jednostkę produktu, nie ma tak istotnych różnic.
Przeczytaj także: Dzień rolnictwa ekologicznego. Nowa inicjatywa Unii Europejskiej
O czym przeczytasz w raporcie „Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej”?
Oto spis treści dokumentu
- Najważniejsze fakty dotyczące rolnictwa ekologicznego
- Zrównoważoność sektora ekologicznego
- Zrównoważoność ekologiczna
- Wpływ środowiskowy
- Zrónoważoność społeczna
- Sprzedaż żywności EKO
- Wzrost importu
- Wypełnianie celów Zielonego ładu
- Badania i innowacje
Raport „Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej” do pobrania tutaj w formacie PDF.