Teraz czytasz...
Rynek żywności ekologicznej na świecie – najnowsze dane
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rynek żywności ekologicznej na świecie – najnowsze dane

Avatar photo

Ponad 125 miliardów euro – na tyle wyceniany jest światowy rynek żywności ekologicznej w 2020 roku. Najbardziej aktualne, dostępne dane opublikowała szwajcarska organizacja FiBL w raporcie The World Of Organic Agriculture 2023.

Artykuł jest aktualizowany co roku o najnowsze dostępne dane. Raport The World Of Organic  Agriculture jest prezentowany zawsze podczas Międzynarodowych Targów BioFach  w Norymberdze. Dane prezentowane w raporcie pochodzą z 2021 roku.

USA, Francja i Niemcy – największe rynki żywności ekologicznej 

Największe rynki żywności ekologicznej to USA (48,6 mld Euro), Niemcy (15,9 mld Euro) oraz Francja (12,7 mld Euro). Co ciekawe, w okresie 2020-21 najszybszy wzrost rynku odnotowano w Estonii – 21%. Na dalszych miejscach są: Luksemburg (15,3%) oraz Kanada (11%).

Najwięcej na żywność EKO wydają Szwajcarzy 

425 Euro rocznie wydaje na żywność ekologiczną przeciętny Szwajcar. Helweci wyprzedzili w tym zestawieniu Duńczyków (384 euro) i mieszkańców Luksemburga (313 euro). Dania pochwalić się może największym udziałem rynku żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym (13%). 

Czytaj także: Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku

Ile upraw ekologicznych znajduje się na całym świecie?

W skali globalnej, certyfikacją ekologiczną  w 2021 roku objęto prawie 76,4 miliona hektarów (w 1999 roku było to 11 mln ha), co stanowi 1,7% powierzchni uprawnej na całym świecie. W 2020 roku rolnictwo ekologiczne praktykowano w 191 krajach, a 74 kraje posiadają zaimplementowane w prawie regulacje dotyczące rolnictwa ekologicznego.  Na całym świecie działalność zgłosiło 3,7 miliona producentów. 

Wielkość obszaru objętego uprawami ekologicznymi na poszczególnych kontynentach

  • Oceania: 36 mln ha
  • Europa: 17,8 mln ha
  • Ameryka Południowa: 9,9 mln ha
  • Azja: 6.5 mln ha
  • Ameryka Północna: 3.5 mln ha
  • Afryka: 2.7 mln ha

Państwa z największą powierzchnią upraw ekologicznych (w mln ha) 2021 r 

  1. Australia – 35,69
  2. Argentyna – 4,07
  3. Francja – 2,78
  4. Chiny – 2,75
  5. Urugwaj – 2,74 
  6. Indie – 2,66
  7. Hiszpania – 2,64
  8. USA – 2,33
  9. Włochy – 2,19
  10. Niemcy – 1,80

….

Polska 509 286 ha. 

Kraje z obszarem upraw ekologicznych przekraczających 10% powierzchni rolnej 2021 r

  • Liechtenstein – 40,2%
  • Samoa – 29,1%
  • Austria – 26,5%
  • Estonia 23%
  • Wyspy św. Tomasza 21,1%
  • Szwecja 20,2%
  • Urugwaj 19.6%
  • Szwajcaria 17,4%
  • Włochy 16,7%
  • Czechy 15,8%
  • Łotwa 14,8%
  • Finlandia 14,4%
  • Gujana Francuska 11,9%
  • Słowacja 11,7%
  • Dominikana 11,6%
  • Dania 11,4%
  • Niemcy 10,8%
  • Hiszpania 10,8%
  • Słowenia 10,8%
  • Grecja 10,1%

W Polsce uprawy ekologiczne prowadzone są na 3,5% wszystkich gruntów rolnych.

Zobacz także


Czytaj także: Żywność ekologiczna – polski rynek

Gdzie areał upraw ekologicznych rośnie najszybciej?

Na czele tego zestawienia są Chiny (wzorst o 318 700 ha). Wyprzedzają Francję (227 877) i Hiszpanię (197 551)

O raporcie The World Of Organic Agriculture

23 edycja raportu The World Of Organic Agriculture opublikowana została przez Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego i Międzynarodową Federację Ruchów Ekologicznych (IFOAM)  w lutym 2021. Wszystkie edycje dostępne są bezpłatnie w formacie pdf. 

Dowiedz się więcej na temat: oznakowanie żywności ekologicznej

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.