Ponad 125 miliardów euro – na tyle wyceniany jest światowy rynek żywności ekologicznej w 2020 roku. Najbardziej aktualne, dostępne dane opublikowała szwajcarska organizacja FiBL w raporcie The World Of Organic Agriculture 2023.
Artykuł jest aktualizowany co roku o najnowsze dostępne dane. Raport The World Of Organic Agriculture jest prezentowany zawsze podczas Międzynarodowych Targów BioFach w Norymberdze. Dane prezentowane w raporcie pochodzą z 2021 roku.
USA, Francja i Niemcy – największe rynki żywności ekologicznej
Największe rynki żywności ekologicznej to USA (48,6 mld Euro), Niemcy (15,9 mld Euro) oraz Francja (12,7 mld Euro). Co ciekawe, w okresie 2020-21 najszybszy wzrost rynku odnotowano w Estonii – 21%. Na dalszych miejscach są: Luksemburg (15,3%) oraz Kanada (11%).
Najwięcej na żywność EKO wydają Szwajcarzy
425 Euro rocznie wydaje na żywność ekologiczną przeciętny Szwajcar. Helweci wyprzedzili w tym zestawieniu Duńczyków (384 euro) i mieszkańców Luksemburga (313 euro). Dania pochwalić się może największym udziałem rynku żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym (13%).
Czytaj także: Jak działa certyfikacja ekologiczna? Krok po kroku
Ile upraw ekologicznych znajduje się na całym świecie?
W skali globalnej, certyfikacją ekologiczną w 2021 roku objęto prawie 76,4 miliona hektarów (w 1999 roku było to 11 mln ha), co stanowi 1,7% powierzchni uprawnej na całym świecie. W 2020 roku rolnictwo ekologiczne praktykowano w 191 krajach, a 74 kraje posiadają zaimplementowane w prawie regulacje dotyczące rolnictwa ekologicznego. Na całym świecie działalność zgłosiło 3,7 miliona producentów.
Wielkość obszaru objętego uprawami ekologicznymi na poszczególnych kontynentach
- Oceania: 36 mln ha
- Europa: 17,8 mln ha
- Ameryka Południowa: 9,9 mln ha
- Azja: 6.5 mln ha
- Ameryka Północna: 3.5 mln ha
- Afryka: 2.7 mln ha
Państwa z największą powierzchnią upraw ekologicznych (w mln ha) 2021 r
- Australia – 35,69
- Argentyna – 4,07
- Francja – 2,78
- Chiny – 2,75
- Urugwaj – 2,74
- Indie – 2,66
- Hiszpania – 2,64
- USA – 2,33
- Włochy – 2,19
- Niemcy – 1,80
….
Polska 509 286 ha.
Kraje z obszarem upraw ekologicznych przekraczających 10% powierzchni rolnej 2021 r
- Liechtenstein – 40,2%
- Samoa – 29,1%
- Austria – 26,5%
- Estonia 23%
- Wyspy św. Tomasza 21,1%
- Szwecja 20,2%
- Urugwaj 19.6%
- Szwajcaria 17,4%
- Włochy 16,7%
- Czechy 15,8%
- Łotwa 14,8%
- Finlandia 14,4%
- Gujana Francuska 11,9%
- Słowacja 11,7%
- Dominikana 11,6%
- Dania 11,4%
- Niemcy 10,8%
- Hiszpania 10,8%
- Słowenia 10,8%
- Grecja 10,1%
W Polsce uprawy ekologiczne prowadzone są na 3,5% wszystkich gruntów rolnych.
Czytaj także: Żywność ekologiczna – polski rynek
Gdzie areał upraw ekologicznych rośnie najszybciej?
Na czele tego zestawienia są Chiny (wzorst o 318 700 ha). Wyprzedzają Francję (227 877) i Hiszpanię (197 551).
O raporcie The World Of Organic Agriculture
23 edycja raportu The World Of Organic Agriculture opublikowana została przez Instytut Badawczy Rolnictwa Ekologicznego i Międzynarodową Federację Ruchów Ekologicznych (IFOAM) w lutym 2021. Wszystkie edycje dostępne są bezpłatnie w formacie pdf.
Dowiedz się więcej na temat: oznakowanie żywności ekologicznej