Teraz czytasz...
Żywność ekologiczna w Polsce. Przybywa producentów

Żywność ekologiczna w Polsce. Przybywa producentów

Avatar photo

21,7 tys podmiotów zajmuję się w Polsce produkcją i przetwórstwem żywności ekologicznej – najnowsze statysyki Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych zostały zaprezentowane podczas posiedzenia senackiej komisji rozwoju wsi w Lublinie.

Informacje dotyczące rozwoju rynku żywności ekologicznej zaprezentowała Małgorzata Waszewska z IJHAR-S, na razie na stronie instytucji nie jest dostępny pełen raport.

W porównaniu do roku 2020 liczba producentów ekologicznych wzrosła o 7,5% (w 2020 było ich 20,2 tys). O 8% zwiększył się obszar gruntów rolnych objętych certyfikacją ekologiczną, z 509 tys na 549 tys. ha.

Dla precyzji dodajmy, że pod pojęciem producent rozumie się zarówno gospodarstwo ekologiczne jak i firmy przetwórcze.

Według danych IJHAR_S w 2021 r. polskie gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln jaj.

Zobacz także


Z niecierpliwością czekamy na pełen raport Inspekci jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.

Czytaj więcej na temat: rynek żywności ekologicznej

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.