21,7 tys podmiotów zajmuję się w Polsce produkcją i przetwórstwem żywności ekologicznej – najnowsze statysyki Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych zostały zaprezentowane podczas posiedzenia senackiej komisji rozwoju wsi w Lublinie.
Informacje dotyczące rozwoju rynku żywności ekologicznej zaprezentowała Małgorzata Waszewska z IJHAR-S, na razie na stronie instytucji nie jest dostępny pełen raport.
W porównaniu do roku 2020 liczba producentów ekologicznych wzrosła o 7,5% (w 2020 było ich 20,2 tys). O 8% zwiększył się obszar gruntów rolnych objętych certyfikacją ekologiczną, z 509 tys na 549 tys. ha.
Dla precyzji dodajmy, że pod pojęciem producent rozumie się zarówno gospodarstwo ekologiczne jak i firmy przetwórcze.
Według danych IJHAR_S w 2021 r. polskie gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln jaj.
Z niecierpliwością czekamy na pełen raport Inspekci jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.
Czytaj więcej na temat: rynek żywności ekologicznej