Inicjatywę stworzenia Dnia żywności ekologicznej wsparły trzy instytucje: Parlament Europejski, Komisja Europejska oraz Rada Unii Europejskiej. Jaki dzień wybrano?
Zgodnie z treścią porozumienia będzie to 23 września. Europejski Dzień Żywności Ekologicznej jest elementem unijnego planu dotyczącego rozwoju rynku żywności ekologicznej. Wdrożyć go powinno każde państwo członkowskie w ramach Wspólnej Polityki Rolnej.
Przedstawiciele IFOAM, czyli Międzynarodowej Organizacji Producentów Ekologicznych podkreślają, że celebracja takiego święta może być okazją do współpracy pomiędzy wieloma państwami i instytucjami.
Żywność ekologiczna, czyli…
Żywność ekologiczna to produkty wytwarzane zgodnie z unijnymi regulacjami dotyczącymi produkcji ekologicznej. Każdy etap ich powstawania objęty jest certyfikacją a na etykiecie finalnych produktów znaleźć można charakterystyczne logo unijnego ekoliścia.
Przeczytaj więcej na temat: certyfikacja ekologiczna
Dzień żywności ekologicznej okazją do rozmowy o budżecie na rolnictwo ekologiczne?
Zgodnie z wynikami raportu opublikowanego przez organizację, większość krajów członkowskich UE powinna zwiększyć nakłady budżetowe na kwestie związane z rolnictwem ekologicznym jeżeli zadeklarowany przez Unię cel 25% gruntów uprawianych metodami ekologicznymi ma być osiągnięty.
Pierwsza edycja Dnia Żywności Ekologiczna będzie połączona z 20 leciem działalności europejskiego oddziału IFOAM.