Teraz czytasz...
Dzień żywności ekologicznej. Nowa inicjatywa Unii Europejskiej

Dzień żywności ekologicznej. Nowa inicjatywa Unii Europejskiej

Avatar photo

Inicjatywę stworzenia Dnia żywności ekologicznej wsparły trzy instytucje: Parlament Europejski, Komisja Europejska oraz Rada Unii Europejskiej. Jaki dzień wybrano?

Zgodnie z treścią porozumienia będzie to 23 września. Europejski Dzień Żywności Ekologicznej jest elementem unijnego planu dotyczącego rozwoju rynku żywności ekologicznej. Wdrożyć go powinno każde państwo członkowskie w ramach Wspólnej Polityki Rolnej.

Przedstawiciele IFOAM, czyli Międzynarodowej Organizacji Producentów Ekologicznych podkreślają, że celebracja takiego święta może być okazją do współpracy pomiędzy wieloma państwami i instytucjami.

Żywność ekologiczna, czyli…

Żywność ekologiczna to produkty wytwarzane zgodnie z unijnymi regulacjami dotyczącymi produkcji ekologicznej. Każdy etap ich powstawania objęty jest certyfikacją a na etykiecie finalnych produktów znaleźć można charakterystyczne logo unijnego ekoliścia.

Logo żywności ekologicznej
Unijne logo żywności ekologicznej

Przeczytaj więcej na temat: certyfikacja ekologiczna

Dzień żywności ekologicznej okazją do rozmowy o budżecie na rolnictwo ekologiczne?

Zgodnie z wynikami raportu opublikowanego przez organizację, większość krajów członkowskich UE powinna zwiększyć nakłady budżetowe na kwestie związane z rolnictwem ekologicznym jeżeli zadeklarowany przez Unię cel 25% gruntów uprawianych metodami ekologicznymi ma być osiągnięty.

Pierwsza edycja Dnia Żywności Ekologiczna będzie połączona z 20 leciem działalności europejskiego oddziału IFOAM.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.