Koronawirus nie zatrzymał rozwoju rynku ekologicznego wina. W Europie przybywa winnic objętych certyfikacją. Rośnie także sprzedaż. Największą popularność biowino zdobyło we Francji.
Ponad 100 000 ha ekologicznych winnic we Francji
W 2019 Francuscy winiarze ekologiczni przekroczyli barierę 100 000 hektarów (wzrost op 23%), ale to w Hiszpanii areał ekologicznych winnic jest wciąż największy (w 2019 zwiększył się jeszcze7%). Na uwagę zasługuje także rynek Niemiecki, gdzie powierzchnia ekologicznych winnic zwiększyła się o 14%.
Co 10 z ekocertyfikatem
Badania francuskiej jednostki badawczej Agence BIO wskazują na to, że 11,6% wina sprzedawanego we Francji posiada certyfikat ekologiczny. Badacze zwracają jednak uwagę, że zaledwie 1/6 konsumentów kupuje tylko i wyłącznie wino ekologiczne (to najniższy wskaźnik ze wszystkich kategorii produktowych). J
est ono jedną z wielu opcji do wyboru, co biorąc pod uwagę niezwykle szeroką ofertę na tamtejszym rynku raczej nie dziwi.
Ekologiczne wino, czyli…
Ekologiczne wino powstaje z winogron uprawianych bez wykorzystywania syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów. W ekologicznych winnicach używa się niewielkich ilości preparatów miedziowych i siarkowych, bez których byłoby trudno utrzymać zdrową winorośl.
Wielką rolę w ekologicznych uprawach winorośli odgrywa także jakość gleby. Jest ona naturalnie odżywiona ekologicznymi nawozami i pokryta roślinnością.
Eko wino a dodatki
Regulacje unijne narzucają ekoloigicznym winiarzom ograniczenia stosowanych technik i dodatków. Lista dopuszczalnych dodatków jest bardzo krótka. Ilość siarczanów w winach ekologicznych jest organiczona.
Jest ich mniej o 30-50 mg na litr, co przekłada się na redukcję od 7.5 % w winach specjalnych do 33 % w wytrawnych czerwonych winach (z zawartością cukru poniżej 2g/litr).
Zabronione są między innymi kwas sorbowy, lizozym, siarczany/siarczyny amonu i dimethylowęglany.
źródło: organic-market.info