Światowy rynek żywności ekologicznej przekroczył wartość 100 mld dolarów

W 2018 roku, po raz pierwszy w historii, światowy rynek żywności ekologicznej przekroczył wartość 100 miliardów dolarów (ok. 97 miliardów Euro) – wynika z szacunków agencji badawczej Ecovia Intelligence, która od wielu lat monitoruje rozwój rynku żywności i kosmetyków BIO.

Największym światowym rynkiem żywności ekologicznej są Stany Zjednoczone (ponad 40 mld Euro). Kolejne miejsca zajmują Niemcy (10,9 mld E) i Francja (9,1 mld E).

Sektor ekologiczny dynamicznie rośnie m.in. we Francji

W 2018 roku na wielu wiodących rynkach żywności ekologicznej odnotowywano dwucyfrowe wzrosty. Dobrym przykładem jest tu Francja (15% wzrostu). We Francji zanotowano także największy przyrost areału objętego ekocertyfikacją. W 2018 roku przybyło tam 290604 ha upraw bio.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Przeczytaj więcej: europejski rynek żywności ekologicznej

Kto wydaje na żywność ekologiczną najwięcej per capita?

Per capita, na żywność ekologiczną najwięcej wydają Duńczycy i Szwajcarzy – 312 Euro w 2018 roku.

71,5 mln ha objętych certyfikacją ekologiczną

W 2018 roku 71,5 milionów hektarów ziemi uprawnej objętych zostało certyfikacją ekologiczną. Oznacza to wzrost o 2 miliony hektarów w stosunku do roku 2017.

Raport The World Of Organic Agriculture zaprezentowano na targach BIOFACH

Szczegółowe dane dotyczące rozwoju rynku żywności ekologicznej prezentowane były w Norymberdze podczas targów BIOFACH i VIVANESS 2020 (12-15.02.2020).

Co roku ma tam miejsce premiera raportu The World Of Organic Agriculture, który zawiera najważniejsze dane dotyczące rozwoju rynku żywności ekologicznej.

Infografiki pochodzą od FiBL.