Chrupiąca pikantna cieciorka jest doskonała w swojej prostocie! Roślinne, bezglutenowe, bardzo sycące przekąski, sprawdzą się nie tylko na karnawałowy wieczór. Jest to doskonała propozycja, kiedy mamy ochotę na tzw. „fast food”, ale w wersji zdrowej i mniej kalorycznej.
Lista zakupów
- 100 g suchej cieciorki
- papryka wędzona
- pieprz cayenne
- sól
- olej rzepakowy
Czas przygotowania: namaczanie 10–12 h, przyrządzenie: 50 min
Chrupiąca pikantna cieciorka – jak ją przygotować?
Cieciorkę namaczamy przez 10–12 h. Gdy napęcznieje (może też zacząć lekko kiełkować), odcedzamy na sitku i zostawiamy do przeschnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy cieciorkę.
Pieczemy 10 min. Następnie wyciągamy blachę z piekarnika, bezpośrednio na cieciorkę lejemy olej rzepakowy, posypujemy sporą ilością papryki wędzonej, pieprzu cayenne oraz solimy wyraźnie. Całość mieszamy tak, żeby ziarenka cieciorki zostały równomiernie obtoczone w przyprawach. Podczas całego pieczenia kilkukrotnie mieszamy.
Pieczemy kolejne 30 min na dolnym i górnym grzaniu piekarnika. Następnie na ostatnie 10 min pieczenia, pod dużą kontrolą, żeby nie przypalić, włączamy termoobieg, żeby cieciorka nabrała chrupkości, ale nie zrobiła się twarda.
Po wyciągnięciu z piekarnika powinna być jeszcze leciutko miękka, po ostygnięciu nieco stwardnieje.
Można również zrobić dowolny miks smaków z różnymi przyprawami – w zależności od fantazji kucharza.