Mąka z ciecierzycy nie dla każego jest produktem łatwym do wykorzystania. Do jakich potraw można ją dodać? Jak ja przechowywać by jak najdłużej zachowała dobrą jakość? – w naszej eko akademii pora na mąkę z cieciorki (ciecierzycy).
Mąka z cieciorki (ciecierzycy) powstaje na dwa sposoby: przez zmielenie jej suchych, uprażonych nasion lub zmielenie namoczonych, a nawet lekko już sfermentowanych nasion (co dodaje im wartości, bo białko staje się bardziej przyswajalne).
Dowody archeologiczne świadczą o tym, iż spożywana była tysiące lat temu, głównie na kontynencie azjatyckim (dziś kupimy ją pod nazwą Papad), ale przez Grecję zawędrowała i do Europy.
Przeczytaj także artykuł na temat: ciecierzyca
Przygotowanie:
Możemy ją zrobić sami, prażąc nasiona ciecierzycy na patelni (uważając, by ich nie przepalić), a po schłodzeniu mieląc mocnym młynku spożywczym. Stosujemy ją tak jak zwykłą mąkę, bez wcześniejszej obróbki.
Przechowywanie:
Mąkę z cieciorki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, ideałem byłby szklany pojemnik w zimnej spiżarni.
Zastosowanie:
Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom.
Wartości odżywcze mąki z ciecierzycy w 100 g:
Wartość energetyczna |
| 353 kcal |
|
| |
Białko |
| 25,8 g |
|
| |
Węglowodany |
| 60 g |
|
| |
Tłuszcze |
| 1,1 g |
|
| |
Gluten |
| nie zawiera |
|
|
|
IG (indeks glikemiczny) |
| 35 |
|
|
Ponadto mąka z ciecierzycy zawiera mnóstwo kwasu foliowego, około 100 gramów zapewnia 120% dziennego zapotrzebowania na niego (ważne dla kobiet w ciąży), jest bogata w
- błonnik,
- NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania),
- potas (27%),
- wit. B1 (58%),
- wit. B6 (27%),
- fosfor (45%),
- magnez (31%),
- cynk (32%),
- selen (26%)
- mangan (67%)
- miedź (26%).
Zawartość powyższych składników, jakże wartościowych w czasie jesiennych i zimowych zmagań układu odpornościowego z infekcjami powinna nas zachęcić do sięgnięcia po samą ciecierzycę, jak i mąkę z jej nasion.
Małgorzata Górska
Źródła:
http://dietamm.com/indeks-glikemiczny