Mąka amarantusowa cieszy się coraz większą popularnością. Polecają ją zwłaszcza osoby nietolerujące glutenu. Do czego warto ją wykorzystać?
Mąkę amarantusową produkuje się z nasion trzech gatunków amarantusa: Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus cruentus i Amaranthus caudatus. Dodaje się ją do potraw zgodnie z przepisem lub własnym pomysłem (poniżej więcej inspiracji). Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotncyh amarantusa.
Jak przechowywać mąkę amarantusową?
Mąka amarantusowa powinna być przechowywana w ciemnym, chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu, do pół roku. Można trzymać ją nawet w zamrażarce.
Zastosowanie mąki amarantusowej
Nadaje się do
- ciast,
- ciasteczek,
- naleśników słodkich i wytrawnych,
- racuchów,
- makaronów.
Można z jej udziałem przygotować płatki i krakersy. Jest cennym dodatkiem do chleba.
W wypiekach, które nie muszą rosnąć, można użyć samej mąki amarantusowej. W tych „rosnących”, np. chlebie, trzeba ją zmieszać z inną mąką.
Mąka amarantusowa nadaje wypiekom lekko orzechowy smak. Zarówno amarantus jak i mąka amarantusowa w sposób naturalny nie zawierają glutenu.
Wartości odżywcze mąki amarantusowej
Mąka amarantusowa w znacznym stopniu zaspokaja zapotrzebowanie na białko, co jest bardzo istotne dla wegetarian. W 100 g znajduje się 371 kcal, a indeks glikemiczny wynosi 39. W jej składzie obecna jest lizyna, ważny aminokwas, którego organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. Są też fitosterole, aż 6,3% skwalenu, błonnik i znaczące ilości wapnia (64 mg), magnezu (120 mg) i żelaza (4,86 mg).
Ekologiczna mąka amarantusowa. Co to znaczy?
Na sklepowych półkach znaleźć możemy żywność z certyfikatem bio (unijne oznaczenie ekolościa). Taki produkt powstawał zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Zasady rolnictwa ekologicznego – Zdrowotność, ekologia, sprawiedliwość, troskliwość
Uwaga! Nie jedz na surowo
Uwaga! Nie wolno zjadać surowych nasion amarantusa i mąki z nich wytworzonej. Może to zapobiec przyswajaniu przez ludzki organizm ważnych składników odżywczych. Przed spożyciem zawsze trzeba poddać ją obróbce termicznej.