Teraz czytasz...
Pasta z cieciorki z ogórkami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Pasta z cieciorki z ogórkami [przepis]

Cieciorka, zwana też ciecierzycą, ma liczne właściwości zdrowotne, które od wieków docenia się w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest źródłem białka i błonnika. Podpowiadamy, jak przygotować pastę z cieciorki z ogórkami. Gwarantujemy: będzie smacznie i zdrowo. 

Pasta z cieciorki jest smaczna i pożywna. Za sprawą ogórków ma wyrazisty, a przy tym delikatny smak. Zawiera dużo właściwości odżywczych. Idealnie nadaje się jako smarowidło do domowego razowego chleba wypiekanego na zakwasie.

Składniki*:

  • 400 g cieciorki
  • 350 g przecieru z ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • olej słonecznikowy
  • sól morska, pieprz

*Na 7-8 słoiczków o pojemności 170-180 g

Pasta z cieciorki z ogórkami – jak ją przygotować?

  1. Cieciorkę ekologiczną wypłucz i namocz w proporcji 1:3 (1 szkl. cieciorki : 3 szkl. wody), najlepiej przez całą noc
  2. Odlej wodę i gotuj cieciorkę w świeżej ze szczyptą soli (sól dodajemy pod koniec gotowania) przez ponad godzinę.
  3. Odlej wodę i wlej ponownie 0,5 litra świeżej, przegotowanej.
  4. Rozdrobnij cieciorkę blenderem (lub za pomocą innego urządzenia).
  5. Dodaje przecier z ogórków kiszonych, rozdrobnione ząbki czosnku, zrumienioną na oleju słonecznikowym cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  6. Ponownie zblenduj pastę.
  7. Na koniec dodaj 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej (jej ilość zależy od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję pasty) i ostatni raz zblenderuj.


Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler-Grudkowska

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.