Cieciorka, zwana też ciecierzycą, ma liczne właściwości zdrowotne, które od wieków docenia się w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest źródłem białka i błonnika. Podpowiadamy, jak przygotować pastę z cieciorki z ogórkami. Gwarantujemy: będzie smacznie i zdrowo.
Pasta z cieciorki jest smaczna i pożywna. Za sprawą ogórków ma wyrazisty, a przy tym delikatny smak. Zawiera dużo właściwości odżywczych. Idealnie nadaje się jako smarowidło do domowego razowego chleba wypiekanego na zakwasie.
Składniki*:
- 400 g cieciorki
- 350 g przecieru z ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej
- olej słonecznikowy
- sól morska, pieprz
*Na 7-8 słoiczków o pojemności 170-180 g
Pasta z cieciorki z ogórkami – jak ją przygotować?
- Cieciorkę ekologiczną wypłucz i namocz w proporcji 1:3 (1 szkl. cieciorki : 3 szkl. wody), najlepiej przez całą noc
- Odlej wodę i gotuj cieciorkę w świeżej ze szczyptą soli (sól dodajemy pod koniec gotowania) przez ponad godzinę.
- Odlej wodę i wlej ponownie 0,5 litra świeżej, przegotowanej.
- Rozdrobnij cieciorkę blenderem (lub za pomocą innego urządzenia).
- Dodaje przecier z ogórków kiszonych, rozdrobnione ząbki czosnku, zrumienioną na oleju słonecznikowym cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
- Ponownie zblenduj pastę.
- Na koniec dodaj 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej (jej ilość zależy od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję pasty) i ostatni raz zblenderuj.
Autorka przepisu: Agnieszka Szeffler-Grudkowska