Teraz czytasz...
Tarta z mąki jaglanej oraz mąki z ciecierzycy z kozim serem, suszonymi pomidorami i pastą z kiełków [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Tarta z mąki jaglanej oraz mąki z ciecierzycy z kozim serem, suszonymi pomidorami i pastą z kiełków [przepis]

Polacy pokochali tartę. Lubimy przygotowywać ja na słodko, z owocami, ale i wytrawnie. A jak ją przygotowuje Maria Zubowicz?

Przepisów na tartę jest całe mnóstwo. Łączy je jednak jedno: prostota. Potrawę tę bardzo łatwo przygotować, a swoim smakiem zachwyci niejednego smakosza. Można ją zaserwować na obiad, ale i podac gościom na wieczorną kolację.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

20 dag koziego sera długo dojrzewającego z suszonymi pomidorami
garść suszonych pomidorów
nać zielonej pietruszki
szklanka kiełków „stir fry”: kiełki fasoli mung, kiełki ciecierzycy, kiełki soczewicy zielonej i brązowej
olej dobrej jakości (kilka łyżek)
sól
świeże oregano

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej kokosowy i wodę, wszystko mieszamy łyżką aż do uzyskania zwartej masy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy dno i boki ciastem, grubości ok. 1 cm.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180°C. przez 15-20 minut, następnie wyciągamy i nakładamy nadzienie.

W międzyczasie ser kroimy w paski, pomidory suszone namaczamy na ok. 30 min. Po upływie ok. 30 min. odsączamy/wyduszamy z wody i kroimy w paski.
Składniki (ser i pomidory) układamy na cieście i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Pomiędzy składnikami układamy listki oregano.

W tym czasie blendujemy kiełki wraz z olejem i zieloną pietruchą, do uzyskania zwartej pasty. Delikatnie łyżką nakładamy pastę pomiędzy nadzienie tarty i tworzymy warstwę na wierzchu przykrywającą ser i pomidory.

Kładziemy na wierzch kilka kawałków sera i wkładamy do piekarnika na kolejne 5-10 min. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy kilka listków oregano na wierzch.

Autorka: Maria Zubowicz,

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.