Polacy pokochali tartę. Lubimy przygotowywać ja na słodko, z owocami, ale i wytrawnie. A jak ją przygotowuje Maria Zubowicz?
Przepisów na tartę jest całe mnóstwo. Łączy je jednak jedno: prostota. Potrawę tę bardzo łatwo przygotować, a swoim smakiem zachwyci niejednego smakosza. Można ją zaserwować na obiad, ale i podac gościom na wieczorną kolację.
Składniki
Ciasto:
- 450 g mąki jaglanej
- 250 g mąki z ciecierzycy
- 50-70 g oleju kokosowego nierafinowanego
- ok. 300 ml wody
- sól
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
20 dag koziego sera długo dojrzewającego z suszonymi pomidorami
garść suszonych pomidorów
nać zielonej pietruszki
szklanka kiełków „stir fry”: kiełki fasoli mung, kiełki ciecierzycy, kiełki soczewicy zielonej i brązowej
olej dobrej jakości (kilka łyżek)
sól
świeże oregano
Sposób przygotowania
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej kokosowy i wodę, wszystko mieszamy łyżką aż do uzyskania zwartej masy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy dno i boki ciastem, grubości ok. 1 cm.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180°C. przez 15-20 minut, następnie wyciągamy i nakładamy nadzienie.
W międzyczasie ser kroimy w paski, pomidory suszone namaczamy na ok. 30 min. Po upływie ok. 30 min. odsączamy/wyduszamy z wody i kroimy w paski.
Składniki (ser i pomidory) układamy na cieście i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Pomiędzy składnikami układamy listki oregano.
W tym czasie blendujemy kiełki wraz z olejem i zieloną pietruchą, do uzyskania zwartej pasty. Delikatnie łyżką nakładamy pastę pomiędzy nadzienie tarty i tworzymy warstwę na wierzchu przykrywającą ser i pomidory.
Kładziemy na wierzch kilka kawałków sera i wkładamy do piekarnika na kolejne 5-10 min. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy kilka listków oregano na wierzch.
Autorka: Maria Zubowicz,