Teraz czytasz...
Chlebek bezglutenowy z lnem [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Chlebek bezglutenowy z lnem [przepis]

Katarzyna Kosmala

W najnowszym drukowanym numerze Biokuriera sporo miejsca poświęciliśmy lnu. To niezwykle wszechstronna roślina, która ma całe mnóstwo zastosowań. Jest tez bardzo zdrowa. Zachęcamy do włączenia jej do diety, stąd nasze dzisiejsza propozycja: chlebek bezglutenowy z lnem. 

By przygotować chlebek bezglutenowy z lnem potrzebujesz:

  • 6 jajek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 150 g pestek dyni
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego
  • 30 g maku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczkę soli

https://biokurier.pl/jedzenie/10-sposobow-na-wykorzystanie-czerstwego-chleba/

Chlebek bezglutenowy z lnem w 5 krokach

  1. Zmiel orzechy włoskie i laskowe oraz migdały.
  2. Jajka utrzyj mikserem, dodaj oliwę i utrzyj ponownie.
  3. Dodaj zmielone orzechy i migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię, mak, oliwę, jajka, sól i wyrób masę.
  4. Przełóż masę do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz 60 min w temp. 160°C. Wyjmij chlebek na kratkę.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.