Teraz czytasz...
Czy płatki owsiane mają gluten?

Czy płatki owsiane mają gluten?

Agnieszka Gotówka
płatki owsiane bezglutenowe w drewnianej łyżce

Płatki owsiane często budzą wątpliwości wśród osób unikających glutenu. I nic dziwnego, bo choć sam owies jest zbożem naturalnie bezglutenowym, w praktyce płatki owsiane mogą zawierać gluten na skutek zanieczyszczeń podczas uprawy, transportu czy przetwarzania. Czy to oznacza, że osoby na diecie bezglutenowej muszą ich unikać? Niekoniecznie. 

Owies i gluten – jak to naprawdę wygląda?

W czystej postaci owies nie zawiera glutenu, lecz jego uprawa i przetwarzanie często odbywają się w miejscach, gdzie występują inne produkty zbożowe, np. pszenica, jęczmień czy żyto. A to budzi wątpliwości osób na diecie bezglutenowej, którzy świadomi swoich ograniczeń w diecie, unikają produktów owsianych. Takie zalecenia wydawały też różne instytucje, w tym Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), która traktuje owies jako zboże zawierające gluten.

Warto też wspomnieć o aweninie. Jest to białko występujące w owsie, które ma podobną budowę do glutenu. Dla większości osób jest nieszkodliwe, ale u części chorych na celiakię może wywoływać reakcję podobną do tej po spożyciu glutenu.

→ Sprawdź: Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i pestkami dyni [przepis]

 

Skąd bierze się gluten w płatkach owsianych?

Gluten w płatkach owsianych nie pochodzi z samego owsa, lecz z procesów, jakim poddawany jest on od momentu uprawy aż po pakowanie. Owies naturalnie nie zawiera glutenu, jednak w większości przypadków styka się z innymi produktami zbożowymi, np. pszenicą, żytem czy jęczmieniem Właśnie wtedy dochodzi do tzw. zanieczyszczenia krzyżowego glutenem, czyli niezamierzonego kontaktu z ziarnami zawierającymi gluten.

Zanieczyszczenie może pojawić się już na etapie uprawy, np. gdy owies rośnie na polach sąsiadujących z innymi zbożami, ale też z powodu obecności samosiejek pszenicy, żyta lub jęczmienia, które pojawiają się na polach w wyniku płodozmianu lub przenoszenia nasion przez wiatr. A ponieważ areał upraw zbóż zawierających gluten jest w Polsce wielokrotnie większy niż powierzchnia pól owsianych, istnieje duże ryzyko, że do zbiorów trafi ziarno owsa zanieczyszczone innymi zbożami.

→ Przeczytaj również: Jak zrobić owsiankę?

Aby uzyskać owies w pełni bezglutenowy, proces jego produkcji musiałby przebiegać w warunkach całkowitej izolacji. Rolnicy powinni eliminować wszystkie kłosy pszenicy z pól owsianych i korzystać z maszyn rolniczych przeznaczonych wyłącznie do zbioru owsa. Ziarno powinno następnie trafić do młyna bezglutenowego, w którym sprzęt, magazyny i opakowania nie miały żadnego kontaktu z glutenem.

Podobne zasady obowiązują w zakładach produkcyjnych, gdzie owies jest przetwarzany na płatki, mąkę, kaszę czy mieszanki musli. Również tam linie technologiczne i magazyny muszą być oddzielone od produkcji zbóż glutenowych, by zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu.

W praktyce trudno zapewnić idealne warunki do całkowicie bezglutenowej uprawy owsa. Ale w niektórych krajach, szczególnie w Finlandii i innych państwach skandynawskich, udaje się to osiągnąć. Większość osób z celiakią w tych regionach regularnie spożywa produkty owsiane (2–3 razy w tygodniu). Wynika to nie tylko z chęci urozmaicenia diety bezglutenowej, ale także z walorów smakowych owsa, łatwości przygotowania potraw oraz jego przystępnej ceny.

Co istotne, u osób spożywających płatki i inne produkty owsiane bezglutenowe nie obserwuje się częstszych skutków ubocznych (np. wysypki) niż u pacjentów pozostających na bardziej restrykcyjnej diecie bez owsa. A wszystko dlatego, że w Finlandii udaje się prowadzić uprawy owsa zgodnie z rygorystycznymi standardami.

Płatki owsiane bezglutenowe – czym się różnią?

Płatki owsiane bezglutenowe różnią się od zwykłych głównie sposobem produkcji i kontrolą jakości. Każdy etap – od zbioru po transport i mielenie – jest monitorowany, by wyeliminować ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego.

Certyfikowany owies bezglutenowy otrzymuje specjalne oznaczenie jakości, którym jest symbol przekreślonego kłosa. To międzynarodowy znak gwarantujący, że produkt spełnia rygorystyczne normy dotyczące zawartości glutenu.

znak Przekreślonego Kłosa, żywność bezglutenowa
Zgodnie z normami Unii Europejskiej, aby produkt mógł być określany jako bezglutenowy, musi zawierać mniej niż 20 mg glutenu na kilogram.

Wybierając płatki owsiane z takim certyfikatem, osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu mogą bezpiecznie włączyć je do swojej diety bezglutenowej, czerpiąc korzyści z wartości odżywczych, jakie oferuje owies. A tych jest niemało.

Właściwości i wartości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, zwłaszcza beta-glukanu, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Wzmacnia też naturalną odporność organizmu. Regularne spożywanie płatków owsianych sprzyja też długotrwałemu uczuciu sytości, co może wspomagać kontrolę masy ciała.

W płatkach owsianych znajdują się również liczne witaminy z grupy B (m.in. B1, B5 i B6), które odpowiadają za prawidłowe działanie układu nerwowego i metabolizmu energetycznego. Owies dostarcza także magnezu, żelaza, cynku i manganu. Obecne w nim białko roślinne ma korzystny profil aminokwasowy, co wspiera regenerację i budowę tkanek.

Indeks glikemiczny płatków owsianych jest stosunkowo niski (szczególnie w przypadku płatków owsianych górskich czy zwykłych, mniej przetworzonych). Dzięki temu są one dobrym wyborem nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu, ale również dla tych, którzy dbają o stabilny poziom cukru we krwi i zdrową, zbilansowaną dietę.

Zobacz także
mięso na grillu

→ Sprawdź: Pieczona owsianka z owocami [przepis]

Rodzaje płatków owsianych a obecność glutenu

Płatki owsiane górskie to produkt mniej przetworzony. Powstają z całych ziaren owsa, które są jedynie zgniatane. Dzięki temu zachowują więcej błonnika i składników odżywczych, a ich indeks glikemiczny jest niższy. Jednak pod względem bezpieczeństwa dla osób na diecie bezglutenowej liczy się nie rodzaj, lecz pochodzenie. Jeśli nie są oznaczone jako bezglutenowe, mogą zawierać śladowe ilości glutenu w wyniku zanieczyszczenia krzyżowego.

Z kolei płatki owsiane błyskawiczne są bardziej rozdrobnione i poddane obróbce termicznej. Szybciej się gotują i są wygodne w przygotowaniu. Niestety, często powstają w dużych zakładach przetwarzających różne produkty zbożowe, co zwiększa ryzyko kontaktu z glutenem. Dlatego, mimo ich praktyczności, warto wybierać tylko te certyfikowane jako bezglutenowe, aby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia.

Jak wybrać bezpieczne płatki owsiane?

Wybór bezpiecznych płatków owsianych to podstawa w przypadku osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Aby mieć pewność, że produkt jest w pełni bezpieczny, warto zwrócić uwagę na:

  • certyfikat i oznaczenie przekreślonego kłosa – to najważniejszy znak gwarantujący, że płatki spełniają normy Unii Europejskiej dotyczące zawartości glutenu (poniżej 20 mg/kg); tylko produkty z tym symbolem można uznać za bezglutenowe,
  • skład produktu – na etykiecie nie powinny pojawiać się informacje typu „może zawierać gluten” lub „może zawierać śladowe ilości pszenicy, żyta lub jęczmienia” (takie ostrzeżenia oznaczają ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego),
  • producent – warto wybierać marki specjalizujące się w produktach bezglutenowych, które mają kontrolowany proces produkcji i stosują oddzielne linie technologiczne do owsa,
  • kraj pochodzenia – niektóre kraje, np. Finlandia czy Szwecja, słyną z wysokich standardów upraw i przetwarzania owsa bezglutenowego, co dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo produktu.

Zastosowanie płatków owsianych w diecie bezglutenowej

Certyfikowane płatki owsiane bezglutenowe to wszechstronny składnik, który z powodzeniem można włączyć do diety. Dzięki wysokiej wartości odżywczej stanowią doskonałą bazę do wielu posiłków – od śniadań po zdrowe desery. Co ważne, są lekkostrawne, pożywne i długo sycą. Sprawdzają się zarówno w diecie osób aktywnych, jak i tych dbających o zbilansowane odżywianie.

→ Przeczytaj także: Jak zrobić owsiankę na mleku?

Największą popularnością cieszy się klasyczna owsianka, przygotowywana na wodzie, mleku roślinnym lub krowim. Płatki owsiane sprawdzają się również jako składnik koktajli, batonów energetycznych, placków, a nawet kotletów warzywnych. Dzięki swojej strukturze stanowią też zdrowszy zamiennik bułki tartej do panierowania potraw.

Mąka i kasza owsiana bezglutenowa

Z płatków owsianych bezglutenowych można łatwo przygotować mąkę owsianą, mieląc je w blenderze lub młynku. Taka mąka sprawdza się w wypiekach bezglutenowych, naleśnikach, gofrach, a także jako dodatek do zup czy sosów. Z kolei kasza owsiana bezglutenowa to świetna alternatywa dla ryżu lub kaszy jaglanej. Można ją podawać na słodko z owocami lub na słono z warzywami i ziołami.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.