Teraz czytasz...
Płatki owsiane BIO w diecie sportowca

Płatki owsiane BIO w diecie sportowca

płatki owsiane BIO dla sportowców

Idealne śniadanie powinno dostarczyć energii na cały poranek, zapewnić niezbędne wartości odżywcze oraz być łatwe do strawienia. Płatki owsiane BIO doskonale spełniają te kryteria oraz mogą być składnikiem wielu różnych dań. Jakie są ich główne zalety oraz dlaczego powinny stanowić stały element diety osób aktywnych fizycznie, a przede wszystkim sportowców?

Jakie są rodzaje płatków owsianych?

Istnieje kilka rodzajów płatków owsianych, różniących się sposobem przygotowania. Najmniej przetworzone są płatki zwykłe, które przed spożyciem wymagają długiego gotowania, co może być uprzykrzające dla osoby z aktywnym trybem życia.

Bardziej praktyczne w użyciu oraz równie wartościowe pod względem odżywczym są płatki owsiane górskie (BIO). Proces ich obróbki polega na rozbijaniu ziaren, dzięki czemu wystarczy je krótko zagotować lub zalać wrzątkiem tuż przed podaniem na stół.

Innym rodzajem są płatki błyskawiczne, które są dodatkowo rozdrabniane oraz poddawane obróbce hydrometrycznej, co niestety prowadzi do utraty części ich składników odżywczych. Dlatego też, dla osób ceniących szybkie, smaczne oraz zdrowe śniadania, płatki owsiane górskie (BIO) stanowią najlepszy wybór.

Płatki owsiane górskie. Co oznacza „BIO”?

Na opakowaniach płatków owsianych oznaczenie „BIO” może znajdować się obok kodu jednostki certyfikującej oraz wspólnotowego logo ekologicznego. Wszystkie te elementy gwarantują, że wybrany produkt zbożowy jest zdrowy. Czyli w jego ramach co najmniej 95% składników pochodzi z upraw eko, a cały proces produkcji był pod ścisłą kontrolą.

Jakie są wartości odżywcze płatków owsianych BIO?

Warto zaznaczyć, że owies zawiera najwięcej kwasów nienasyconych spośród wszystkich zbóż. Przyczynia się więc on do poprawy zdrowia serca, obniżenia poziomu cholesterolu oraz wsparcia funkcji mózgu.

Z kolei obecna w produkcie witamina E działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami oraz zmniejszając ryzyko nowotworów. Płatki owsiane BIO są szczególnie polecane dla osób z miażdżycą oraz cukrzycą, ponieważ pomagają w zapobieganiu zakrzepom oraz regulacji poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo zawierają błonnik, który wspomaga trawienie.

Co dają płatki owsiane BIO w diecie sportowców?

Mimo że płatki owsiane mają stosunkowo dużo kalorii – 366 kcal  są idealnym wyborem na śniadanie dla sportowców oraz osób prowadzących aktywny tryb życia.

Zobacz także
miód z Polski

Dlaczego? Ponieważ dostarczają odpowiednią dawkę energii na rozpoczęcie dnia. Zawarte w nich węglowodany – 59 g  uwalniają się stopniowo, co zapewnia utrzymanie stałego poziomu energii. Ponadto, pomagają odbudować zapas glikogenu mięśniowego, zużywanego podczas treningu. Co więcej, płatki owsiane BIO, tj. te od renomowanego producenta naturalnej oraz nieprzetworzonej żywności, Melvit, dają uczucie sytości, które pomaga uniknąć podjadania po posiłku.

Dodatkowo białko – 13 g – obecne w BIO płatkach owsianych wspomaga regenerację mięśni oraz przyspiesza metabolizm.

Rozwiązania BIO od Melvit

Płatki owsiane górskie BIO od Melvit powstaje zgodnie ze wszystkimi przepisami prawnymiPochodzą certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, a na każdym etapie produkcji stosowane są wyłącznie metody eco.

Dzięki temu te produkty zbożowe są wytwarzane w naturalnych oraz bezpiecznych warunkach, co przekłada się na ich autentyczny smak oraz bogactwo wartości odżywczych!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.