Baton morelowo – daktylowy to jedna z propozycji na baton energetyczny. Takie przekąski są lubiane przez sportowców. Nic dziwnego – przekąski tego typu nie tylko spełniają wszystkie wymogi dietetyczne, jeżeli chodzi o odżywianie ludzi aktywnych, ale również są szybkie i łatwe do przygotowania, szczególnie te surowe, robione bez pieczenia.
Każdy sportowiec powinien mieć pod ręką energetyczną przekąskę. Najlepiej sprawdzi się baton, bo jest wygodny, praktyczny do spakowania i zabrania z sobą. I – co równie ważne – bardzo smaczny.
Nawet jeżeli daleko jest ci do zawodowego sportowca, taka zdrowa przekąska jest jak najbardziej wskazana, bo pozwoli utrzymać wagę na właściwym poziomie, zaspokoi głód i potrzebę jedzenia słodyczy.
Dostępne w sklepach batony często są dość drogie, dlatego domowy baton energetyczny może być ciekawym rozwiązaniem w dobie szalejącej inflacji.
Składniki na domowy baton energetyczny (na 10-12 batonów)
– 1,5 kubka migdałów
– 1 ½ kubka suszonych moreli organicznych, niesiarkowanych
– 1 kubek świeżych daktyli, bez pestek (np. medjool)
– 1/3 kubka wiórków kokosowych
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka cynamonu
UWAGA: kubek to objętość 240 ml
Przeczytaj także: Przekąska daktylowa z chia
Sposób przygotowania
Zmiel migdały dość drobno, ale zostawiając kawałki, posiekaj morele i daktyle, dodaj do migdałów i zblenduj na papkę. Wsyp siemię lniane, wiórki kokosowe, sok z cytryny i cynamon, wymieszaj całość dokładnie. Małą blaszkę 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, masę wyłóż do blaszki, rozprowadź na całej powierzchni, wyrównaj i mocno dociśnij.
Sprawdź także przepis na wegańskie batony buraczano figowe
Wstaw do lodówki na około 30-40 minut, najlepiej na noc, żeby stężała. Pokrój na prostokąty. Smacznego!
Autor: Maja Skorupska