Olej z pestek dyni nie bez powodu nazywa się zielonym złotem Styrii. Ten region to austriacki „zagłębie dyniowe”. Słynie z oleju z pestek dyni, które nie posiadają skorupki i tym samym bardzo dobrze poddają się tłoczeniu. Uprawie dyni sprzyjają nie tylko wilgotny klimat, ale też piaszczyste gleby tego regionu Austrii.
Jesień to okres „dyniowych żniw”. To właśnie wtedy plantatorzy niecierpliwie wyczekują dużych, dorodnych i okrągłych okazów oraz zawartych w nich pestek, z których będą mogli wytłoczyć pełnowartościowy ciemnozielony olej. Ma on przyjemny zapach i orzechowy posmak.
→ Przeczytaj również: Pestki dyni – właściwości i zastosowanie
Dynia ze Styrii, szczególnie te z jej południowej części, ze względu na oddziaływanie klimatu śródziemnomorskiego ma charakterystyczny smak. Z tego powodu olej z jej pestek różni się od innych dyniowych olejów, a pestki zabarwiają nalewki lub wino na różowo. Olej dyniowy nazywany jest „zielonym złotem” Styrii. W tym regionie znajduje połowa austriackich upraw dyni.
Zastosowania oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni idealnie nadaje się jako:
- dodatek do sałatek ziołowych i zup
- urozmaicenie dla smaku lodów waniliowych
- składnik pesto
- składnik marmolad.
Czy na oleju dyniowym można smażyć i gotować?
Zdecydowanie nie. Olej ten nie nadaje się pieczenia, gotowania i smażenia. Wykorzystuj go na zimno.
Jak powstaje styryjski olej
Styryjski olej z pestek dyni (Steirisches Kürbiskernöl) jest nazwą geograficznie chronioną (przeczytaj więcej na temat: unijne systemy wysokiej jakości żywności), co sprawia, że tylko certyfikowani producenci (a jest ich ok. 1700) mogą na butelkach z olejem posługiwać się tą nazwą. W ostatnich latach wzrasta produkcja oleju dyniowego, ale to nie wpływa na zmianę czy też pogorszenie jego smaku i jakości. Każda certyfikowana butelka to efekt tłoczenia 35 000 pestek dyni (jedna dynia zawiera w sobie do 1000 pestek). Zaświadcza o tym specjalna opaska na butelce, która dodatkowo podaje informację odnośnie miejsca upraw i tłoczni. Z hektara dyni pozyskuje się średnio 600 kg pestek, a do wyprodukowania jednego litra oleju dyniowego potrzeba 2,5-3 kg pestek.
Olej z pestek dyni powstaje z prażonych nasion. Jego barwa zależna jest od intensywności prażenia pestek, dlatego może on być zielony lub ciemnozielony. Olej powinien mieć zapach orzechowy i ziołowy z lekkim słodkim posmakiem. Prażenie ziaren jest nieodzowne, gdyż w ten sposób oddziela się białko od oleju zawartego w tych nasionach. Zgniecione nasiona mają swoją nazwę, to „styryjska olejowa krowa” („Steirische Ölkuh“).
Od 2006 r. działa „Związek Producentów Oleju Dyniowego”, którego członkowie tłoczą średnio 2,6 mln l oleju.
Certyfikowany olej z pestek dyni (Kürbiskernöl) wytwarza się w okręgach:
- Leibnitz,
- Deutschlandsberg,
- Voitsberg,
- Graz,
- Graz‐Umgebung,
- Weiz,
- Hartberg‐Fürstenfeld
oraz w południowo-wschodniej Styrii.
Właściwości odżywcze oleju z dyni
Styryjski olej dyniowy jest ceniony ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych i dużą zawartość witaminy E. Jest on również pozbawiony cholesterolu i tym samym jest zdrowym i pożądanym artykułem spożywczym.
Styryjskie dania z dyni
Mieszkańcy Styrii szczycą się, że na bazie tego warzywa są w stanie przygotować 100 potraw, dań i przetworów. Warto zapoznać się z paroma przykładami pomysłów na wykorzystanie dyni ze Styrii. Popularny jest tam tort dyniowy z masła, cukru i jaj z dodatkiem cynamonu, białej czekolady oraz z odrobiną imbiru oraz oczywiście pestek dyni, przekładany dyniową marmoladą, polany na wierzchu lukrem, posypany migdałami i kandyzowanymi kawałkami dyni oraz marcepanem.
Poza tym istnieje też styryjska wersja pizzy z dynią, surową szynką, pomidorami i owczym serem czy też wszelkiego rodzaju pasty dyniowe idealne do kanapek oraz galaretka dyniowa z dodatkiem soku z pomarańczy i cytryny.
Przeczytaj także więcej na temat: mąka z pestek dyni
Jak przechowywać?
Świeżo wytłoczony olej najlepiej przechowywać w zimnym i ciemnym pomieszczeniu, w takim przypadku jest on zdatny do użycia przez 9 miesięcy.