Teraz czytasz...
Rolnictwo ekologiczne pomaga chronić wodę
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Rolnictwo ekologiczne pomaga chronić wodę

Woda jest niezbędna zarówno ludziom jak i ekosystemom. Musi być jednak nie tylko dostępna, ale i czysta. Niedobór i zanieczyszczenia wody to poważny problem także w Europie. Część odpowiedzialności ponosi rolnictwo. A jak rolnictwo ekologiczne pomaga chronić wodę?

Rolnictwo ekologiczne a oszczędność wody

Zdrowa gleba to kluczowy element dobrze działającego ekologicznego gospodarstwa. Przyjazna naturze agrotechnika (płodozmian, naturalne nawożenie, poplony i przedplony) wpływa na poprawę jej kondycji.

Dzięki wyższemu poziomowi materii organicznej gleba ma większą zdolność do wchłaniania wody i zmniejsza potrzebę podlewania. Specjaliści z Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM) przekonują, że w rolnictwie ekologicznym zużywa się mniej wody. Zresztą oszczędność i dbałość o wodę to jedna z podstawowych zasad ekorolnictwa i jest zawarta nawet w dotyczącym go prawie. 

Wpływ rolnictwa na wody gruntowe 

Zakaz stosowania pestycydów i nawozów sztucznych w gospodarstwach ekologicznych wpływa na wody gruntowe i zmniejsza zagrożenie zatruciami. Według przeprowadzonych przez francuskich naukowców badań z 2004 r., 51% wód gruntowych oraz 96% potoków jest zanieczyszczonych pestycydami.

Rolnictwo ekologiczne może być narzędziem do rozwiązania tego problemu.

Płodozmian poprawia retencję wody w glebie a zielone nawozy zapobiegają erozji. Nawozy z obornika uwalniają azot, ale stopniowo, a nie nagle jak ma to miejsce w przypadku nawozów sztucznych –  przekonuje Frederic Seguret, ekspert z francuskiego Ministerstwa Rolnictwa.

Przeczytaj także: Rolnictwo ekologiczne a ochrona wód gruntowych. Bawarscy ekorolnicy policzyli

Francuskie uzdrowiska zyskują dzięki rolnictwu ekologicznemu

Francuzi zaczęli intensywnie wspierać rolnictwo ekologiczne zwłaszcza w okolicach uzdrowisk: Lions Le Saunier i Perrier. Znacznie poprawiło to jakość wydobywanej tam wody mineralnej. – Unia Europejska zdefiniowała wodę jako „dziedzictwo, które musi być chronione, oszczędzane i traktowane z należytym szacunkiem. Wsparcie rolnictwa ekologicznego pozwoli realizować tą politykę w praktyce – przekonują eksperci z IFOAM.

Chcesz wspierać rozwój rolnictwa ekologicznego? Sięgaj po żywność ekologiczną z certyfikatem. Dowiedz się więcej jak poznać ją na sklepowej półce.

Przeczytaj także czym jest żywność ekologiczna.

Opracowanie: Karol Przybylak
Źródła: http://www.ifoam-eu.org/positions/factsheets/water.php,
wystąpienie Frederica Segureta w trakcie Seminarium „Dobre Żniwa” 2010

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.