Teraz czytasz...
Rolnictwo ekologiczne pomaga glebie!

Rolnictwo ekologiczne pomaga glebie!

Rolnictwo, a więc także i żywność nie istniałyby bez gleby. Odpowiednie jej wykorzystanie pozwala na uprawę roślin i stanowi pierwszy etap wędrówki pokarmów na nasz talerz. Mało kto wie, że gleba nie jest surowcem odnawialnym.  Rolnictwo ekologiczne nie tylko wykorzystuje jej zasoby, ale także o nią dba.

Coraz mniej materii organicznej w glebie

Szacuje się, że już 45% gleb w Europie jest częściowo zniszczonych. Najczęściej problemem jest wyczerpanie materii organicznej. Co to znaczy? Taka gleba nie jest w stanie dostarczyć roślinom wystarczającej ilości składników niezbędnych do wzrostu. Naukowcy zwracają uwagę, że przyczyną tego stanu rzeczy jest coraz większa mechanizacja rolnictwa i porzucenie tradycyjnych metod uprawy, które zastępuje szerokie stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony. Świat zachłysnął się nową agrotechniką – dawała ona wysokie plony i znacznie uprościła pracę rolników. Wydajność i wygoda obliczone były jednak na stosunkowo krótką metę. Dziś coraz częściej słyszy się o zatruciach, zbiciu (stwardnieniu)  i erozji gleby.


Komisja Europejska postrzega problem degradacji gleby jako jedno z ważniejszych wyzwań stojących przed Unią Europejską. Specjaliści z Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego (IFOAM) proponują, aby jeszcze większy nacisk położyć na promocję rolnictwa ekologicznego:  – Rolnictwo ekologiczne jest inwestycją w długoterminowe bezpieczeństwo żywnościowe, ponieważ utrzymuje ono jakość gleby i jest motorem gospodarki wiejskiej oraz pionierem zrównoważonych systemów produkcji żywności – przekonują.

Dlaczego rolnictwo ekologiczne pomaga glebie?

Przede wszystkim dlatego, że jest ona w centrum całej filozofii uprawy zgodnej z prawami natury. Przestrzeganie zasad rolnictwa ekologicznego pozwala zwiększyć życie glebowe i ilość materii organicznej w glebie. Rolnicy ekologiczni stosują płodozmian. Zapewnia on prawidłowy obieg pierwiastków i innych pożytecznych substancji w glebie. Następujące po sobie rośliny mają inne zapotrzebowanie pokarmowe dzięki czemu ziemia nie jest pozbawiana wciąż tych samych składników (a tak bywa w dużych konwencjonalnych uprawach monokulturowych). W rolnictwie ekologicznym wykorzystuje się nawozy organiczne: kompost, obornik, czy nawozy zielone. Ważną zasadą rolnictwa ekologicznego jest dbanie o to, by ziemia nigdy nie była odkryta. W tym celu wykorzystuje się poplony lub przedplony, czyli rośliny uprawiane po lub przed plonem głównym. Dlaczego jest to ważne?

Ekologiczna gleba jest „silniejsza”

Gleba uprawiana metodami ekologicznymi lepiej znosi zarówno duże opady jak i suszę. Panuje w niej duża bioróżnorodność – to istny raj dla najróżniejszych żyjątek, za sprawą których zwiększa się jej żyzność. Uprawa ziemi wiąże się z emisją amoniaku (NH3) – w gospodarstwach ekologicznych jest ona znacznie mniejsza niż w konwencjonalnych.

Sięgając po żywność ekologiczną wspieramy więc rolnictwo, które dla wielu może wydawać się nieefektywnym i drogim, ale „na dłuższą” metę okazuje się nie tylko przyjaźniejszym naturze, ale także znacznie sensowniej korzystającym z jej zasobów. Sprawdź jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Karol Przybylak
Opracowano na podstawie materiałów IFOAM
Opracowania naukowe (głównie anglojęzyczne) na temat wpływu rolnictwa ekologicznego na jakość gleb znaleźć można na stronie internetowej:
www.ifoam-eu.org/positions/factsheets/soil.php

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.