Teraz czytasz...
Przepis na omlet koperkowy z boczniakami i warzywami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Przepis na omlet koperkowy z boczniakami i warzywami

Katarzyna Kosmala
omlet z warzywami i boczniakami na talerzu

Przepis na omlet tylko brzmi skomplikowanie. To jednak dość prosta receptura na smaczne i pożywne śniadanie dla całej rodziny. By jednak nieco odejść od tradycji, polecamy danie z dużą ilością warzyw i boczniaków z aromatycznym koperkiem. 

Przepis na omlet z warzywami i boczniakami

Taki omlet to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, farsz można przygotować wieczorem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by takie danie podać na kolację.

Składniki są łatwo dostępne i pożywne. Boczniaki smakują bardzo dobrze w towarzystwie warzyw i z dodatkiem przypraw, a sam omlet jest kolorowy i ładnie się prezentuje na talerzu. Całość uzupełnia intensywny aromat koperku.

A jeśli szukacie inspiracji na inne dania tego typu, polecamy omlet pieczony z ziemniaków. Jest równie pyszny!

Godny uwagi są też omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami.

omlet z warzywami i boczniakami na talerzu

Omlet koperkowy z boczniakami i warzywami

Omlet koperkowy z boczniakami i warzywami będzie dobry na śniadanie, ale sprawdzi się też na kolację. Jest smaczny i pożywny, a przy tym bardzo sycący.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Składniki
  

Omlet

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego

Farsz

  • 5 szt. boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • ½ cukinii
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • rzeżucha lub inne kiełki
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia

Przygotowanie
 

  • Przygotuj farsz: na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w kostkę cebulę, wszystko podsmaż.
  • Dodaj boczniaki pokrojone w paski i usmaż.
  • Dodaj cukinię i paprykę pokrojoną w kostkę i smaż aż warzywa i grzyby będą miękkie.
  • Dodaj kukurydzę i dopraw do smaku.
  • Przygotuj omlet: białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno z solą, dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • Dodaj mleko i mąkę, wymieszaj, dodaj posiekany koperek, dopraw pieprzem.
  • Rozpuść masło i wylej masę jajeczną i przykryj.
  • Na małym ogniu podgrzewaj omlet tak długo aż jajka się zetną, następnie dołóż talerz i przekręć patelnie na drugą stronę, po czym delikatnie zsuń omlet na patelnię i podsmażać z drugiej strony ok. 3-5 minut.
  • Wyłóż przygotowany farsz, ułóż czarne oliwki i posyp rzeżuchą.
Słowa kluczowe omlety
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepis na omlet pierwotnie był opublikowany w drukowanym Biokurierze na wiosnę 2023. Czasopismo dostępne jest w sklepach z ekologiczną żywnością lub w prenumeracie indywidualnej. Możecie przeczytać je też on line.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.