Teraz czytasz...
Omlet z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Omlet z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami [przepis]

Agnieszka Gotówka
widok z góry na omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami

Omlet z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami  to danie, które smakuje o każdej porze dnia. Stanowi idealną przekąskę dla dzieci, a i dorośli chętnie po nią sięgną. Jest przy tym łatwy w przygotowaniu. Przekonaj się!

Omlet z bitą śmietaną i owocami. Jak zrobić?

Omlety z całą pewnością są u nas mniej popularne niż jajecznica. Ale ich zwolenników przybywa. To bowiem danie uniwersalne i dające całe mnóstwo kulinarnych możliwości. Można je przygotować na słodko i wytrwanie.

W naszym serwisie znajdziecie przepis na omlet zapiekany z serkiem wiejskim i konfiturą śliwkową oraz omlet pieczony z ziemniaków.

Do omletów pasuje wiele dodatków. Szczypiorek, pomidorki koktajlowe, szpinak, papryka i rukola to tylko niektóre z nich. A jeśli zależy nam, by omlet był bardziej pożywny, możemy do masy jajecznej dodać mąkę pełnoziarnistą lub owsianą (uzyskaną ze zmiksowanych płatków owsianych lub bezglutenowych).

Jeśli zdecydujemy się na wersję słodką, panuje to wszelka dowolność. My proponujemy dodatek brzoskwiń i malin, jednak inne owoce sezonowe, np. jagody lub truskawki, też będą smakować wyśmienicie.

Przepis na omlety pierwotnie został opublikowany w wiosennym numerze Biokuriera. Możecie go przeczytać w wersji drukowanej (do kupienia w prenumeracie) lub on-line.

Przepis na omlet z bitą śmietaną

widok z góry na omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami

Omlety z bitą śmietaną, brzoskwiniami i malinami [przepis]

Omlet z bitą śmietaną i owocami sam w sobie brzmi... przepysznie! I taki właśnie jest. Idealny na słodkie śniadanie, ale i na podwieczorek będzie w sam raz.
To jedno z tych dań, które przypadnie do gustu i dzieciom, i dorosłym.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka "Ziołowych smaków".

Składniki
  

  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru pudru lub ksylitolu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g mąki pszennej

Krem

  • 250 ml śmietanki słodkiej 36 proc.
  • 1 serek mascarpone  250 g
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 słoik lub puszka brzoskwiń w syropie
  • maliny świeże lub mrożone
  • drobinki czekolady gorzkiej

Przygotowanie
 

  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
  • Żółtka utrzyj na puch z cukrem.
  • Do ubitych żółtek dodaj pianę z białek i wymieszaj.
  • Dodaj obie mąki i krótko ubijaj.
  • Na papierze do pieczenia narysuj jednakowe koła.
  • Wyłóż na nie masę (porcje nakładaj łyżką).
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 min w temp. 170°C.
  • Od razu po upieczeniu lekko zegnij koła i układaj jeden przy drugim. Zostaw do ostudzenia.
  • Śmietanę wymieszaj z serkiem i cukrem waniliowym. Ucieraj, aż masa zgęstnieje. Nakładaj ją na upieczone biszkopty.
  • Odsącz brzoskwinie z syropu, pokrój w cienkie plastry.
  • Układaj na bitej śmietanie.
  • Ułóż maliny i posyp drobinkami czekolady.
Słowo kluczowe na słodko, omlety
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Jak usmażyć omlet, by był puszysty?

Podstawą jest dobra patelnia, najlepiej o nieprzywierającej powłoce, np. pokryta teflonem. Bez tego naczynia nie ma co marzyć o puszystym omlecie. Bardzo ważny jest też tłuszcz (idealnym wyborem jest łyżka masła klarowanego lub oliwy).

I na koniec – spokój i opanowanie. Wylana na patelnię masa jajeczna potrzebuje kilku minut, by odpowiednio się usmażyć. Nie można jej mieszać ani odwracać, a jedynie delikatnie poruszać patelnią. To też odpowiedni moment na dodatnie do masy posiekanych ziół i dodatków.

Cały proces przygotowania omleta nie trwa dłużej niż 10-15 minut. A co zyskujemy?

Zdrową i pożywną potrawę. Według aktualnych badań, jaja należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych. Są bogatym źródłem białka, wielu witamin (A, B, D i E) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, miedź czy cynk). W skład jajka wchodzą też kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6

– podsumowuje psychodietetyk Małgorzata Talaga-Duma.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.